Kultura

TREĆA IZLOŽBA ‘Iza Igara’ u objektivu Marka Ercegovića

TREĆA IZLOŽBA 'Iza Igara' u objektivu Marka Ercegovića

Treću izložbu jubilarnih 70. Dubrovačkih ljetnih igara priprema fotograf Marko Ercegović pod nazivom „Iza Igara“ kojom prigodno bilježi brojna zanimljiva, inače nevidljiva, zakulisna događanja iz procesa nastajanja festivala. Izložba fotografija Marka Ercegovića bit će otvorena u atriju palače Sponza ovu subotu, 17. kolovoza u 21 sat.

Jedan od službenih fotografa Dubrovačkih ljetnih igara Marko Ercegović, u svojoj dugogodišnjoj fotografskoj karijeri veliki pečat je dao upravo kazališnoj fotografiji. Iako inače bilježi sjajne fotografije glumaca na sceni, Marko Ercegović ovog ljeta svoj objektiv usmjerava i prema radnicima iza scene; krojačima, scenskim radnicima, redateljima i glumcima neposredno prije ili nakon predstave, ali i prema zbivanjima u Festivalskoj palači, skupljajući tako u svojoj foto-arhivi trenutke koje publika inače nema priliku vidjeti.

Autorica teksta kataloga izložbe Helena Puhara zapisuje kako je ova izložba „pohvala radnicima, umjetnicima i publici. Svima onima bez kojih krajnji proizvod – predstava ili koncert, ne bi bio moguć. Fotografskim dnevničkim zapisima Marko nas uvodi u prostor ‘iza’, kao i u prostor ‘prije’. Na fotografijama pratimo postavljanje scenografije, kostimografe na djelu, vozače, razne kancelarijske poslove, napete glumce, čistačice. Pratimo jedan drugačiji svijet od onoga više – manje poznatog trenutka kada nas razvođači upute na određeno mjesto u gledalištu. U prostoru ‘iza’ i prostoru ‘prije’ svi su jednako važni i svi sudjeluju u zajedničkoj aktivnosti koja za krajnji cilj ima predstaviti publici neko umjetničko djelo.“

Nešto više od 150 fotografija bit će predstavljeno u atriju palače Sponza u subotu, 17. kolovoza u 21 sat, a izložba će otvorenom ostati do zatvaranja 70. Igara 25. kolovoza, nakon čega će biti preseljena u Zagreb u prostor KIC-a u sklopu programa „Dubrovačke ljetne igre u Zagrebu“.

Pročitajte još

SVJETSKI DAN KAZALIŠTA U teatru dvije predstave

Dulist

PISANA KULTURNA BAŠTINA NA PAPIRU Izložba i predavanja na kampusu Sveučilišta u Dubrovniku

Dulist

ORATORIJSKO REMEK DJELO Mozartov Requiem u Male braće

Dulist