Aktualno

Treba nastaviti s politikom otvorenih vrata

Treba nastaviti s politikom otvorenih vrata

U hotelu Lacroma gdje je u tijeku Parlamentarna skupština NATO-a održan je bilateralni sastanak predsjednika Hrvatskog sabora Josipa Leka i predsjednika Parlamentarne skupštine Hugha Bayleya.

-Nastojali smo naglasiti važnost parlementarne dimenzije NATO-a, zato što smatramo da je važno da predstavnici NATO-a imaju saznanja i mogućnost utjecaja na politiku NATO-a i da je NATO politička organizacija. Naglasili smo i da je za hrvatske ineterese ali i sigurnost i mir u Europi vrlo važno nastaviti s politiikom otvorenih vrata odnosno proširenja NATO-a posebno mislimo na zemlje koje su uznapredovale u tom procesu kao što je Crna Gora i Makedonija. Treba učiniti dodatne napore kako bi obje zemlje uskoro dobile priznanje od NATO-a. Nažalost usuglasili smo se da procesi u BIH-a nisu ohrabrujući kada je riječ o procesu pristupanja NATO-u. Zahvalili smo se i na mogućnosti da organiziramo ovaj skup jer je to zaista priznanje RH i nova legitimacija da smo zrela i demokratski sigurna zemlja i da želimo biti aktivni u organizacijama kao što je NATO koji na najbolji način želi graditi mir u svijetu i u Europi – rekao je predsjednik Hrvatskog sabora Josip Leko.

– Ovo je važna godina za Hrvatsku jer ste postali punopravna članica EU, članica ste NATO-a već 5 godina i tijekom tog vremena, pa i prije, imali smo važne savjete od Hrvatske. Vjerujem da je Hrvatska postala snažan dio NATO-a s mogućnošću da radi na potporama susjednim zemljama da se pridruže EU, NATO-u. Proteklih 20 godina naš je savez imao važnu ulogu u radu demokratski izabranih parlamenata zemalja koje su uspostavile demokratske institucije, koje su postigle ono što je postigla Hrvatska, punopravno članstvo u EU i NATO-u. Izrazili smo potporu onima koji još uvijek rade na tom putu i naša rasprava je usmjerena na to što vaše članstvo može dati kolegama iz Crne Gore, Makedonije i drugim zemljama kako  bi išle vašim stopama i kako bi poszigle ono što je postigao hrvatski narod – istaknuo je predsjednik Parlamentarne skupštine Hugh Bayley zahvalivši Hrvatskoj na organizaciji ovog skupa.

 

Pročitajte još

USTAVNI SUD ODLUČIO Predsjednik Milanović ne može biti mandatar niti premijer

Dulist

Vodovod rješava alternativnu opskrbu Grada vodom

Dulist

OPREZNO POD DUBOM! Mnogi i dalje ignoriraju novu prometnu regulaciju

Dulist