Aktualno

Treba nam novi nogometni stadion

Treba nam novi nogometni stadion

Javna Ustanova Športski objekti Dubrovnik prema ugovoru o davanju na upravljanje, korištenje i održavanje Grada Dubrovnika ima na raspolaganju sve vrijednije športske građevine u Dubrovniku,

i to bazen u Gružu, nogometni stadion u Lapadu i športsku dvoranu u Gospinom polju s pripadajućim teniskim terenima i betonskim igralištima, dok za nogometni teren u Gospinom polju plaća najam svetištu Gospe od Milosrđa. Lukša Klaić, od nedavno ravnatelj JU Športski objekti Dubrovnik, za duList govori o stanju dubrovačke športske infrastrukture, budućim ulaganjima i projektima, kao i o svrsi Registra športske infrastrukture Grada Dubrovnika.

Odnedavno ste na čelu Javne ustanove Športski objekti Dubrovnik. Kakvo ste stanje zatekli? Kakvo je stanje infrastrukture i gdje mislite da bi se najprije trebalo ulagati u izgradnju ili obnovu?

– Stanje u Ustanovi je bilo dobro što se tiče onog dijela za kojeg su ljudi u Ustanovi bili odgovorni, a to je redovno održavanje samih objekata, te određena kapitalna ulaganja u postojeće objekte. Međutim stanje same infrastrukture i nije baš najbolje, kao što vjerujem da i sami znate. Mišljenja sam da bi izgradnja, ali i obnova postojećeg, uvelike poboljšala uvjete rada i korištenja. Prvenstveno mislim na nogometni stadion, ali i na postojeću športsku dvoranu.
 
TERMINI PREMA RANGU NATJECANJA
 
Kako rješavate kroničan nedostatak prostora u dvorani u Gospinom polju, s obzirom na veliki broj športskih klubova i njihov interes za korištenje? Kako se postavljaju prioriteti pri odabiru korisnika i termina korištenja?

– Svake godine u rujnu, tj. prije početka natjecateljske sezone Dubrovački savez športova u dogovoru s klubovima određuje termine korištenja objekata za treninge i utakmice te daje na uvid Ustanovi koja donosi krajnju odluku prihvatiti ili korigirati određene termine. Termini se određuju ovisno koji rang natjecanja, ili koju ligu u pojedinom športu klubovi igraju, dok se slobodni termini dodjeljuju građanima rekreativcima.

Sportskoj dvorani potrebna je rekonstrukcija, riječ je o objektu starom 30 godina. Navodno bi trebalo uvesti klimatizaciju, novi parket, teleskopske tribine?

– Upravo je pri kraju idejni projekt rekonstrukcije postojeće dvorane koji obuhvaća proširenje postojećih svlačionica, izmještanje energetskog bloka, popravak fasade i krovišta te samo unutarnje uređenje, odnosno postizanje veće iskoristivosti postojećeg stanja.

Kakvu korist je donio objavljeni Registar športskih objekata i koja je njegova svrha?

– Registar športske infrastrukture Grada Dubrovnika je dokument kojim se želi prikazati i otvoriti za javnost sve športske i rekreacijske sadržaje koji se nalaze na području Grada Dubrovnika. Temeljnji cilj objave registra je omogućiti svim sugrađanima uvid u stanje, raspoloživost te način i uvjete korištenja pojedinih objekata.

Najavljuje se realizacija dvodijelne montažne dvorane u Gospinom polju?

– Prema GUP-u grada Dubrovnika u planu je izgradnja nove dvorane koja bi bila smještena na mjestu postojećih betonskih terena te bi naravno uvelike pomogla rješavanju problema nedostatka prostora.

Osim montažne dvorane, neki od sadržaja su na primjer karting staze, teniski tereni. Kakve sve sadržaje u skoroj budućnosti mogu Dubrovčani očekivati na području Gospinog polja?

– Da, u planu je izrada ne bih rekao karting staze, nego višenamjenskog polivalentnog platoa koji će se koristiti za obavljanje raznih djelatnosti i sadržaja, poput sajmova i koncerata. Nadamo se da bi ovaj projekt u skorije vrijeme mogli privesti kraju, budući da smo već odradili prvu fazu radova iskopa i čišćenja terena te je već pripremljena dokumentacija za odrađivanje završne faze.
 
S DOBRIM UVJETIMA DOBRI REZULTATI
 
Kakva unaprjeđenja su planirana na Jugovom bazenu?

– Što se tiče gradskog bazena u Gružu u planu je adaptacija i uređenje prostorija bivšeg hotela Stadion, ali s namjenom kao što su uredski prostori, prostori za mlade, umirovljenike, dječji vrtić, te određeni zahvati unutar same unutrašnjosti bazena koji se odnose na izgradnju dodatnih svlačionica, garderoba, teretane.

Dojam je kako bi se manjim ulaganjima trenutno stanje na stadionu u Lapadu moglo popraviti, barem kroz postavljanje tartan staze koja je u razgovorima s Gradom Dubrovnikom bila najavljivana?

– Dubrovniku treba nogometni stadion i nisam otkrio ništa novo kada to kažem. Iskreno se nadam da će se to uskoro i realizirati budući da već postoje kontakti s potencijalnim partnerima. Ukoliko se taj projekt u skoroj budućnosti realizira, mišljenja sam da bi trošenje novaca na tartan stazu tada bilo nepotrebno.

Može li, po Vama, odnos Grada prema športu i športskim klubovima biti bolji? Športski klubovi bili su prva žrtva štednje na gradskom proračunu, kada su za sve klubove linearno smanjena sredstva, što je dovelo do financijskih problema u mnogim klubovima, ispadanja u niže rangove natjecanja…

– Mislim da bi ovo pitanje trebalo postaviti samim športskim klubovima koji najbolje znaju kako zatvaraju financijsku godinu i kojima, vjerujem, nije lako, pogotovo u današnje vrijeme. Međutim, ja sam naravno uvijek za to da im se pruže dobri uvjeti, odnosno infrastruktura, a nakon toga će i sportski uspjesi doći sami od sebe.

Pročitajte još

POBJEDA U GOSTIMA Square dobio Osijek, prošli u polufinale

Dulist

[DUBROVČANI IZVAN GRADA] VERONIKA KARAČ Dubrovnik će uvijek biti dio mene

Nora Di Leo

MISA VEČERE GOSPODNJE ‘Isusov život je sažet u glagolu ljubiti’

Dulist