Zanimljivosti

Treba nam nova demografska politika

Treba nam nova demografska politika

– Hrvatska već više od 20 godina ima neprekinuto prirodno smanjenje stanovništva, a demografska politika prepuštena je spontanosti. Zadnji je trenutak da se postigne konsenzus i izradi dugoročna demografska politika, 

koju će podupirati svi politički i svjetonazorski čimbenici društva – upozorio je Anđelko Akrap, demograf sa zagrebačkog Ekonomskog fakulteta.

Od 1991. do kraja 2012. u Hrvatskoj oko 175.000 ljudi više umrlo nego ih se rodilo, izjavio je Akrap, te dodao je da je u 2012. taj pad iznosio oko 10.500.

Društvo, prema njegovu mišljenju, nije shvatilo problem pa ga ni jedna vlast i ne može riješiti. Ako konsenzus ne postigne društvo kao cjelina – pozicija, opozicija, crkva i sve društvene institucije, postat će to najdugoročniji i najkritičniji problem u Hrvatskoj, istaknuo je za HRT.hr.

Hrvatska se, po njemu, nije razvijala u prostoru pa je Lika, primjerice, prazna. To se bez planske politike neće moći u kratkom roku promijeniti, upozorio je te dodao kako ćemo prije ili kasnije morati provoditi imigracijsku politiku. U tom će se slučaju morati provoditi selektivna i strogo kontrolirana imigracijska politika kako, dugoročno gledano, ne bi došao u pitanje naš nacionalni identitet, a Hrvati postali manjina.  

Najavu produljenja radnog vijeka do 67. godine Akrap u ovom trenutku smatra nerazumnom jer, kako je rekao, ne možemo govoriti o produljenju radnog vijeka kad postojeće stanovništvo ne možemo zaposliti.
 

Pročitajte još

ANDRO VIDAK NAJAVIO SVEČANO OTVORENJE: Neizmjerno sam zahvalan zbog velike podrške dubrovačke javnosti!

Andrea Tomurad

PREKRASNA TRADICIJA Balanje u Konavlima

Dulist

PLAVO DOGAĐANJE Niz prezentacija o problemu otpada u moru, demonstriran i robotski sustav

Dulist