Zanimljivosti

Treba nam nova demografska politika

– Hrvatska već više od 20 godina ima neprekinuto prirodno smanjenje stanovništva, a demografska politika prepuštena je spontanosti. Zadnji je trenutak da se postigne konsenzus i izradi dugoročna demografska politika, 

koju će podupirati svi politički i svjetonazorski čimbenici društva – upozorio je Anđelko Akrap, demograf sa zagrebačkog Ekonomskog fakulteta.

Od 1991. do kraja 2012. u Hrvatskoj oko 175.000 ljudi više umrlo nego ih se rodilo, izjavio je Akrap, te dodao je da je u 2012. taj pad iznosio oko 10.500.

Društvo, prema njegovu mišljenju, nije shvatilo problem pa ga ni jedna vlast i ne može riješiti. Ako konsenzus ne postigne društvo kao cjelina – pozicija, opozicija, crkva i sve društvene institucije, postat će to najdugoročniji i najkritičniji problem u Hrvatskoj, istaknuo je za HRT.hr.

Hrvatska se, po njemu, nije razvijala u prostoru pa je Lika, primjerice, prazna. To se bez planske politike neće moći u kratkom roku promijeniti, upozorio je te dodao kako ćemo prije ili kasnije morati provoditi imigracijsku politiku. U tom će se slučaju morati provoditi selektivna i strogo kontrolirana imigracijska politika kako, dugoročno gledano, ne bi došao u pitanje naš nacionalni identitet, a Hrvati postali manjina.  

Najavu produljenja radnog vijeka do 67. godine Akrap u ovom trenutku smatra nerazumnom jer, kako je rekao, ne možemo govoriti o produljenju radnog vijeka kad postojeće stanovništvo ne možemo zaposliti.
 

Pročitajte još

ALARM ZBOG ZMIJE Zatonski vatrogasci intervenirali zbog kravosasa

Dulist

‘GRADA GLADAN’ Važno je odrediti identitet naših javnih prostora

Dulist

Na Lokrumu izložba ‘Tehnologije u biologiji: šišmiši’

Dulist