DuList IN

TRE, TRE TRESE SE DILJEM SVIJETA Što zajedničko imaju Jug, Celtic i jedna engleska opereta?

TRE, TRE TRESE SE DILJEM SVIJETA Što zajedničko imaju Jug, Celtic i jedna engleska opereta?

Slušajući jednu glazbenu emisiju na 3. program Hrvatskog radija nemalo sam se iznenadio kad sam čuo melodiju koja je skoro potpuno identična s melodijom Jugove himne – započinje svoje pismo naš čitatelj Nikša Njirić iz Zagreba.

Interesiralo ga je otkud ta poznata mu melodija pa je malo istražio.

– Radilo se o ulomcima iz operete “Gusari iz Penzancea” (The Pirates of Penzance, 1879.) kojoj je autor engleski skladatelj Arthur Sullivan (1842.-1900.). Riječi koje svi Dubrovčani zacijelo dobro poznaju (“Tres, tres, trese se…”) potpuno su u skladu s navedenom melodijom – ističe Njirić.

– Bilo bi zanimljivo saznati kako je do toga došlo. Vjerojatno je netko od Dubrovčana, po svoj prilici pomorac, prisustvovao izvedbi toga kazališnog djela, u Londonu ili gdje drugdje, pa melodiju koračnice (u izvedbi zbora) iskoristio za stvaranje Jugove himne, čije su riječi možda već i prije postojale ili su nastale upravo pod utjecajem te melodije. Danas vjerojatno nema živih Dubrovčana koji bi mogli posvjedočiti nastajanju Jugove himne, pa sve ostaje samo pretpostavkama. Ali već i iznesena činjenica baca barem malo svjetla na to pitanje – piše Njirić.

A mi smo naziv operete ‘uguglali’ i pronašli snimak melodije iz uvertire spomenute operete. Zanimljivo, pronašli smo i snimak mjuzikla snimljenog 1983. godine prema opereti, a saznali smo kako je melodija Jugove himne vrlo često pjevana i među navijačima škotskog Celtica.

Zahvaljujemo gosparu Njiriću na zanimljivoj informaciji, a kako to sve zvuči poslušajte u nastavku.

Pročitajte još

KONAVOSKI DVORI Pirjani teleći obrazi kao ideja za blagdansku trpezu

Dulist

KREATIVNI PRAZNICI U LUŽI Radionica crtanja likova iz crtića na najmlađe!

Dulist

GASTRO MARE Chef Bjelko donosi svoj recept za pečenog kokota

Dulist