Politika

“Tražimo da nas izvijeste o pregovorima”

"Tražimo da nas izvijeste o pregovorima"

Glavni tajnik  HDZ-a Branko Bačić i župan dubrovačko-neretvanski Nikola Dobroslavić održali su danas konferenciju za novinare ponovno na temu prometne izoliranosti hrvatskog juga i njegova povezivanja koridorom kroz susjednu BIH-a.

– Za  nas je to apsolutno neprihvatljivo. U posljednjih mjesec i pol dana tri puta smo se obraćali Vladi i javnosti te upozoravali na štetnost odustajanja od Pelješkog mosta za hrvatske nacionalne interese. Zabrinjava nas površnost i nekompetentnost članova Vlade u Ministarstva pomorstva, prometa i infrastrukture u ovom prevažnom projektu povezivanja hrvatskog juga –  naglasio je uvodno Bačić dodavši kako je još početkom godine rekao da će juga Hrvatske kroz susjednu BIH-a otvoriti pitanje statusa Luke Ploče:

– To se sada pokazalo točnim. Za takvo povezivanje potrebna je koncesija kao i napraviti ustupke koji će sa sobom povući pitanje korištenja i statusa Luke Ploče. Ne možemo vjerovati da ćemo zbog par desetaka milijuna eura ustupiti dio vlastitog suvereniteta u Luci Ploče – istaknuo je dodavaši:

– Luka Ploče je u režimu općeg dobra, pa bi drugi pristup njenog korištenja doveo do neravnopravnog položaja hrvatskih koncesionara. Kada smo s BIH-a pregovarali oko Pelješkog mosta donijeli smo Međunarodnu konferenciju o pravu mora, kojim u neumski kanal mogu uploviti brodovi s određenom tonažom, dostavili smo BIH-a Prijedlog korištenja Luke Ploče. Ovaj način povezivanja juga vratit će sve na početak u doba Sporazuma o korištenju Luke Ploče. Isto tako zaboravlja se da u tom slučaju treba riješiti i granicu u Malostonskom zaljevu, te status Malog i Velikog Škoja- dodao je Bačić istaknuvši kako je cijena od 5 milijuna eura za 5 kilometara trase neprihvatljiva:

– Treba još napraviti prometnice, pristupne ceste, što će dodatno povećati cijenu radova, a ne znamo trasu niti znamo profil ceste- naglasio je. Prema njegovim riječima HDZ nije protiv izgradnje autoceste kroz BIH-a, ali prema njegovim riječima treba je graditi susjedna država:
-Za naš gospodarski interes potrebno je izgraditi Pelješki most- naglasio je. Stoga, dodao je Bačić od predsjednika Vlade Zorana Milanovioća i Ministarstva prometa traže da se pregovori s BIH-a zaustave te da se izvijeste saborski zastupnici i dubrovačka javnost o toku pregovora i načinu povezivanja

– Ukoliko to ne  žele, klub zastupnika HDZ-a povest će raspravu o tome –  poručio je Bačić.

Župan Nikola Dobroslavić istaknuo je da se povezivanje kroz BIH-a zapostavlja interes Dubrovačko-neretvanske županije:

-Most je najbolji način povezivanja, jedini način spajanja, s čime bi svi ustupci bilo kome bili nepotrebni. Pozivam Vladu da ne daje ustupke po pitanju povezivanja hrvatskog juga, da dovrši Pelješki most, ispoštuje Deklaraciju Dubrovačko-neretvanske županije o prometnoj izoliranosti, ispoštuje dokumente Prostornog uređenje RH i spoji jug s mostom- naglasio je župan Dobroslavić dodavši kako se sinoć na televiziji moglo čuti i o projektu izlaska Zagreba na Savu za što je potrebno 15 milijardi eura:

-Treba postaviti pitanje zašto je 2 milijardi eura za spajanje hrvatskog juga skup projekt- zapitao se

Pročitajte još

FRANKOVIĆ I PEZO O IZBORIMA Ostvariti ovakav rezultat i dobiti povjerenje naših sugrađana nije nimalo jednostavno

Dulist

ANITA BONAČIĆ OBRADOVIĆ Biti druga po broju preferencijalnih glasova u Gradu je veliki vjetar u leđa

Dulist

[IZBORI] SRĐ JE GRAD Prešli izborni prag, ali ipak ostali bez mandata

Dulist