Politika

Traži se poništenje natječaja za prodaju dionica UTD Raguse, Grad ima pravo prvokupa

Traži se poništenje natječaja za prodaju dionica UTD Raguse, Grad ima pravo prvokupa

Grad Dubrovnik zatražio je od CERP-a poništenje natječaja za prodaju dionica UTD Raguse. Naime, prema riječima gradonačelnika Mata Frankovića, došlo se u posjed odluke Skupštine društva, u kojoj stoji kako Grad Dubrovik ima pravo prvokupa dionica. 

Inače, ovaj podatak gradonačelnik je iznio na Gradskom vijeću tijekom rasprave o rebalansu Proračuna, kojim se prihodi povećavaju za 23 milijuna kuna, od čega se 14 milijuna kuna odnosi na donacije Zaklade Blaga djela i DPDS-a (po 7 milijuna kuna) za kupnju dionica UTD Raguse.

Jadran Barač (SDP) istaknuo je kako ga zanima što predstavlja interes građana kod kupnje dionica UTD Raguse, a postavio je i pitanje zakonitosti prikupljanja donacija i svrsishodnosti.

-Blaga djela daju donaciju od 7 milijuna kuna za kupnju dionica i to mi se ne uklapa u svrhu i ciljeve djelovanja ove zaklade, što je potpora socijali i potrebitima. Ovo će za njih imati smisla ako se tamo otvori pučka kuhinja – rekao je Barač, a kad je riječ o DPDS-u spomenuo je njihov višak od 47 milijuna kuna.

-Neka nam i to poklone pa da gotovinom gradimo stanove za mlade – rekao je Barač naglasivši kako je UTD Ragusa propala ugostiteljska tvrtka.

-Očekivano se proširila rasprava na kupnju dionica UTD Raguse, svima je jako dobro poznata lokacija njenih nekretnina, a poznata nam je i povijest toga društva koje je bilo jako važno za Dubrovnik. Mislim da smo našli dobar model sufinanciranja kupnje dionica. Postoje i neki drugi modeli, ali će se u konačnici dionice morati kupiti. U dnevnoj smo komunikaciji s CERP-om, a danas smo uputili traženje da se poništi natječaj i raspiše novi u kojem će Grad imati pravo prvokupa nakon licitacije. Neće se ništa dogoditi ako to ne kupimo, ali bi mi bilo žao da to ne uradimo – rekao je gradonačelnik vijećnicima.

-Ne vidim da će se građanima od ove potencijalne investicije poboljšati kvaliteta života – replicirao je Barač, savjetovavši gradonačelniku provjeru zakonitosti ovakvih donacija, posebno kad je u pitanju Zaklada Blaga djela.

Maro Kristić, inače član Upravnog vijeća Zaklade, rekao mu je kako ništa dvojbeno u toj donaciji nema.

-To se događa kad su Blaga djela došla pod utjecaj politike. Ima pravo donacije, ali u koje svrhe jer ne postaju vlasnik ili suvlasnik nekretnine nego doniraju Gradu za svrhu koja nije humanitarna – smatra vijećnik Vido Bogdanović (HSS).

 

Pročitajte još

FRANKOVIĆ I PEZO O IZBORIMA Ostvariti ovakav rezultat i dobiti povjerenje naših sugrađana nije nimalo jednostavno

Dulist

ANITA BONAČIĆ OBRADOVIĆ Biti druga po broju preferencijalnih glasova u Gradu je veliki vjetar u leđa

Dulist

[IZBORI] SRĐ JE GRAD Prešli izborni prag, ali ipak ostali bez mandata

Dulist