Hrvatska

TRAŽI SE MANDATAR I nakon drugih konzultacija nitko nema većinu

TRAŽI SE MANDATAR I nakon drugih konzultacija nitko nema većinu

Završile su konzultacije predsjednice Republike Kolinde Grabar – Kitarović s čelnicima koalicije Hrvatska raste i Domoljubne koalicije, Zoranom Milanovićem i Tomislavom Karamarkom. Ništa nije dogovoreno jer nitko nema većinu od 76 zastupnika.

Čelni čovjek koalicije Hrvatska raste i predsjednik SDP-a Zoran Milanović poručio je da samo lider Domoljubne koalicije i predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko ili on kao čelnik SDP-a i koalicije Hrvatska raste imaju izborni legitimitet da postanu premijerom.
– Nestranački premijer bio bi na neki način prevara birača – rekao je Milanović.

Smatra i da odgovornost leži na izabranim saborskim zastupnicima koji, kaže, moraju donijeti odluku hoće li se konstituirati.
– Dok to ne učine, na neki način drže zemlju taocem – rekao je Milanović koji, potvrdio je, nema dovoljnih 76 potpisa potpore da bude mandatar Vlade, ali ima ‘značajno više od Karamarka’.
Milanović je kazao i kako u Ustavu nema roka u kojem netko treba dobiti mandat niti ne piše da predsjednica može sazvati Sabor i raspisati izbore. Kazao je i kako ga zaključci ustavnih stručnjaka, koji su danas bili na sastanku kod predsjednice, ni na što ne obvezuju.

Karamarko nije davao izjave uz obrazloženje kako žuri u središnjicu HDZ-a na nastavak sastanka koji je prethodno održan u hotelu Panorama.

Tako su, nakon prošlog ponedjeljka, kada su bili za istim stolom u gostima kod Mosta, Milanović i Karamarko i ovog ponedjeljka bili za istim stolom – ovog puta u gostima kod predsjednice Republike Grabar-Kitarović.

Uoči novog kruga konzultacija s parlamentarnim strankama i izabranim saborskim zastupnicima predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović razgovarala je s profesorima ustavnoga prava Brankom Smerdelom, Sanjom Barić, Arsenom Bačićem, Zvonimirom Laucem i Matom Palićem. Na sastanku je zaključeno da sjednicu Sabora, nakon neuspjelog konstituiranja 8. prosinca – sada može sazvati samo predsjednica. Također samo predsjednica može raspisati nove izbore, a može i formirati tehničku vladu čak i ako se Sabor u međuvremenu konstituira. O rokovima će se više znati nakon Božića.

Glavni odbor SDP-a u subotu je jednoglasno neodrživom ocijenio mogućnost tripartitnog saveza s HDZ-om i Mostom te još jedanput podupro predsjednika stranke Zorana Milanovića kao mandatara. ‘HDZ ne prihvaća tripartitnu vladu, ali je za neke druge oblike suradnje’, kazao je predsjednik HDZ-aTomislav Karamarko nakon današnjeg sastanka Predsjedništva stranke i Nacionalnog vijeća. Glasnogovornik Mosta Nikola Grmoja rekao je da je SDP odbijanjem njihova prijedloga o nestranačkom premijeru i trojnoj vladi – odbio i Most, koji će mu do utorka dati šansu da se predomisli u slučaju da Mostov prijedlog prihvati HDZ. Ako HDZ prihvati Mostove prijedloge, nastavit će razgovore s njima.

Izvor: HRT

Pročitajte još

TKO PROPUSTI ROK, SNOSIT ĆE POSLJEDICE Ako ste zaštićeni najmoprimac, prijavite se u Registar stanova!

Dulist

MAĐARSKI I TALIJANSKI BORBENI ZRAKOPLOVI Iduća dva mjeseca bi trebali štititi hrvatsko nebo

Dulist

OD PREVLAKE DO ILOKA Biciklistički maraton u spomen ubijenih redarstvenika u Borovu selu

Dulist