Politika

TRAŽE PONIŠTENJE DVA AMANDMANA Vijeće civilnog društva ‘zaprijetilo’ Gradskom vijeću

TRAŽE PONIŠTENJE DVA AMANDMANA Vijeće civilnog društva 'zaprijetilo' Gradskom vijeću

Vijeće civilnoga društva Grada Dubrovnika donijelo je na sjednici održanoj 12. siječnja 2016. Zaključak kojim se traže poništenja dvaju odluka donesenih na nedavno održanoj sjednici Gradskog vijeća.

Radi se o dodjeli novca jednoj udruzi i jednom poduzeću, a više pročitajte u Zaključku kojeg prenosimo u cijelosti, te njegovom obrazloženju:

1. Gradskom vijeću Grada Dubrovnika upućuje se zahtjev za poništavanjem amandmana broj 6 koalicije HDZ, HSS, HSLS i HSP AS, putem kojega je na sjednici Gradskoga vijeća održanoj dana 29.12.2015, Udruzi za podršku i poticanje zajedništva Hrvatska pomaže iz Zagreba dodijeljeno 450.000 kuna iz proračuna Grada Dubrovnika.

2. Gradskom vijeću Grada Dubrovnika upućuje se zahtjev za poništavanjem amandmana broj 8 koalicije HDZ, HSS, HSLS i HSP AS, putem kojega je na sjednici Gradskoga vijeća održanoj 29.12.2015. poduzeću Baseline iz Dubrovnika dodijeljeno 100.000 kuna iz proračuna Grada Dubrovnika.

Obrazloženje:

Ne ulazeći u kvalitetu i opravdanost navedenih amandmana, Vijeće civilnoga društva Grada Dubrovnika protivi se nezakonitoj proceduri kojom su sredstva odobrena i postupcima koji potiču nejednakost i pogodovanje.

  1. Amandmani broj 6 i broj 8 koalicije HDZ, HSS, HSLS i HSP AS suprotni su odredbama Odluke o uvjetima i postupku dodjele financijske potpore neprofitnim organizacijama i javnim ustanovama za projekte/programe iz područja socijalne i zdravstvene skrbi, skrbi o djeci, mladima i obitelji, skrbi o stradalnicima i sudionicima Domovinskog rata i njihovim obiteljima te skrbi o udrugama proizašlim iz II. svjetskog rata i poratnog razdoblja koju je Gradsko vijeće izglasalo na sjednici održanoj 30. lipnja 2015.

Isto tako, spomenuti su Amandmani u suprotnosti s odredbama Uredbe o kriterijima, mjerilima i postupcima financiranja i ugovaranja programa i projekata od interesa za opće dobro koje provode udruge (NN 26/15). Nadalje, uz netransparentnost dodjele javnih sredstava amandman broj 6 potiče i dvostruko financiranje jedne te iste aktivnosti, budući da je za aktivnost u amandmanu navedenu pod brojem 1 (Sv. Vlahu u pohode) Udruzi za podršku i poticanje zajedništva Hrvatska pomaže već odobrena potpora iz proračuna Grada Dubrovnika u iznosu 25.000 kn kroz javni poziv za dostavu prijedloga programa za Godinu svetoga Vlaha.

2. Amandman broj 8 koalicije HDZ, HSS, HSLS i HSP AS u suprotnosti je i s odredbama Zakona o zaštiti tržišnog natjecanja (NN 79/09, 80/13). Amandmanom se potiče nelojalna konkurencija jer poduzeću, kojemu je potpora namijenjena, omogućuje privilegirani položaj na tržištu, čime je narušeno tržišno natjecanje.

Vijeće civilnoga društva Grada Dubrovnika nema ništa protiv financiranja ovih aktivnosti, ali uz poštivanje odredbi spomenute Odluke, Uredbe i zakona.

– 2 –

Za spomenute propuste Vijeće civilnoga društva Grada Dubrovnika smatra odgovornim sve gradske vijećnike, dakle ne samo predlagatelje, budući da su navedeni amandmani na sjednici Gradskoga vijeća prihvaćeni jednoglasno. Ovime je otvorena sumnja o dogovoru vijećnika iz svih stranaka da se sredstva iz gradskoga proračuna dodjeljuju na nezakonit i netransparentan način, a povjerenje građana u rad Gradskoga vijeća je narušeno.

Želimo vjerovati da će Gradsko vijeće ovaj Zaključak Vijeća civilnoga društva grada Dubrovnika uvažiti i prihvatiti. Ukoliko ne dođe do ispunjenja zahtjeva iz Zaključka u najbržem realnom vremenu, Vijeće civilnoga društva grada Dubrovnika bit će prisiljeno sve uočene nepravilnosti prijaviti državnim tijelima nadležnim za nadzor donošenja i provedbe proračuna jedinica lokalne samouprave.

Za provedbu ovoga Zaključka zadužuje se Jany Hansal, predsjednica Vijeća civilnoga društva Grada Dubrovnika.”

 

 

Pročitajte još

FRANKOVIĆ I PEZO O IZBORIMA Ostvariti ovakav rezultat i dobiti povjerenje naših sugrađana nije nimalo jednostavno

Dulist

ANITA BONAČIĆ OBRADOVIĆ Biti druga po broju preferencijalnih glasova u Gradu je veliki vjetar u leđa

Dulist

[IZBORI] SRĐ JE GRAD Prešli izborni prag, ali ipak ostali bez mandata

Dulist