Natrag
24.5.2018 23:08

facebook

twitter

google

rss

dulist

Trajekti bi ozbiljno ugrozili Malostonski zaljev

6.6.2012 @ 14:53 Dulist Aktualno
2;2

Podijelite:

Znanstvenici Instituta za more i priobalje u Dubrovniku reagirali su na informacije u medijima vezane za izgradnju pristaništa i trajekata u Malostonskom zaljevu kao zamjenske solucije za Pelješki most.

 
Priopćenje donosimo u cijelosti:
 
"U proteklih nekoliko dana svjedoci smo informacija u medijima koje najavljuju izgradnju pristaništa i velikih trajekata unutar Malostonskog zaljeva. Obzirom da se zahvati izgradnje i upotreba velikih trajekata planiraju u posebnom rezervatu, prisiljeni smo reagirati kako bi upozorili na moguće opasnosti.
 
Malostonski zaljev zbog svoje ekološke jedinstvenosti kroz povijest svom stanovništvu omogućava tradicionalan uzgoj školjkaša poznat kod nas i u svijetu. To je razlog što se već početkom osamdesetih ovo područje zaštitilo i uz izmjene statusa danas nosi naziv «Posebnog rezervata u moru».
 
Da bi javnost bolje razumjela ovaj pojam, prema zakonu on podrazumijeva: područje kopna i mora od osobitog značaja radi svoje jedinstvenosti, rijetkosti ili reprezentativnosti, a od osobitog je znanstvenog značenja i namjene.  Jednako tako u posebnom rezervatu nisu dopuštene radnje i djelatnosti koje mogu narušiti svojstva zbog kojih je proglašen rezervatom, a dopušteni su zahvati, radnje i djelatnosti kojima se održavaju ili poboljšavaju uvjeti važni za očuvanje svojstava zbog kojih je proglašen rezervatom.
 
Znanstvenici Instituta za more i priobalje mišljenja su da ovakva vrsta zahvata koja se najavljuje preko medija, može ozbiljno narušiti ekološku ravnotežu i ugroziti tradicionalan uzgoj školjkaša po kojemu je Malostonski zaljev jedinstven i poznat van naših granica. Zato se nadamo da neće biti ishitrenih zahvata bez znanstvene podloge čije bi posljedice mogle nanijeti više štete nego koristi za lokalnu zajednicu i ovakvo jedinstveno prirodno bogatstvo naše zemlje.
 
O stavu znanstvenika Instituta za more i priobalje biti će obaviještena i nadležna ministarstva."
 
Valter Kožul, ravnatelj Instituta
 

Komentari

O autoru: Dulist


Iz rubrike
   Impressum | Privatnost | Uvjeti
  © 2018 dulist d.o.o. Sva prava pridržana