AktualnoUrednički izbor

TRAGOVIMA MARKA POLA Kineska avantura Dejana Babića

TRAGOVIMA MARKA POLA Kineska avantura Dejana Babića

Nakon dugogodišnjeg boravka u kineskom kraljevskom gradu Xianu, za kojeg će naš sugovornik reći kako ima itekako sličnosti s Gradom, Dubrovčanin, inače poduzetnik Dejan Babić ponovno se našao u ovoj najmnogoljudnijoj državi na svijetu. Ovog puta u Kinu je stigao kao ambasador Du Motiona, triatlonac Dubrovnik Trialton Kluba D3 te sudionik 15 kilometara duge utrke koja se odvila na xianškim zidinama.

Kakav je osjećaj vratiti se?
Iako sam u Kini proveo skoro četiri godine u jednom razdoblju života, dolazak na azijski kontinent i u Kinu uvijek iznova fascinira. Imaš osjećaj da ovdje sat traje minutu, a dan traje sat, uvijek je dinamično i za naše se prilike nerealno brzo odvija život. Povod mog dolaska bila je utrka od 15 kilometara na zidinama kineskog kraljevskog grada Xiana na koji sam išao kao Du Motion ambasador povodom inicijative istoimenog grada za ‘Gradove prijatelje’ s Dubrovnikom u kontekstu sportske razmjene i ostalih potencijalnih aspekata ekonomske suradnje.

Imali ste dovoljno vremena upoznati se s tamošnjom kulturom življenja. Koje biste karakteristike Kineza istaknuli?
Prema Kini kao zemlji i općenito njenom stanovništvu imam posebnu emociju, što je logično obzirom na vrijeme provedeno tamo, ali prije svega ostalog veliko poštovanje prema napretku i dostignućima koje je ta zemlja napravila u posljednjih dvadesetak godina. Neslužbeno, riječ je o prvoj svjetskoj sili. Percepcija koju ljudi imaju često je iskrivljena realnost onoga što zapravo jest, često viđena kroz jeftine proizvode koji pronalaze put do naših polica, ali to više govori o nama nego o onome što se zapravo događa u Kini. Kina je posljednjih godina spoj Japana i Amerike, ima tu tradicionalnu estetiku ‘Dalekog Istoka’ upakiranu u ambalažu zapadnjačkog stila života koja je tehnološki i po dinamici životnih navika opet svijet za sebe. Kinezi kao narod suprotno nekim stereotipima, koji dolaze iz neznanja, imaju tu određenu vrstu ljudske neiskvarenosti. Ponizna su nacija, imaju veliko poštovanje prema strancima i prvenstveno prema čovjeku. Možda radi činjenice da su kroz povijest bili izolirani od ostatka svijeta i živjeli u priličnoj neimaštini. U isto vrijeme svjesni su svoje veličine i autoriteta.

TRAGOVIMA MARKA POLA Kineska avantura Dejana Babića

Let u Kinu zna potrajati gotovo čitav dan. Je li Vam teško pao s obzirom na utrku koju ste trebali odraditi?
Put u Kinu traje zavisno od vezanih letova nekih 24 sata. Došao sam tamo jako kasno, odnosno po našem satu prilično rano obzirom da se u ovom razdoblju godine radi o šest sati razlike. Utrka od 15 kilometara, koja se igrom slučaja odvijala po kiši, sama je po sebi zahtjevna jer nije klasična utrka od 15 kilometara, nego se trči po zidinama Xiana. U svakom slučaju, zadovoljan sam svojim vremenom koje je usprkos lošem vremenu bilo 1:04 sati. Nije mi poznat broj trkača, ali po dojmu, bilo ih je poprilično puno pa je samim time i trčanje bilo dodatno otežano. Ipak pričamo o najmnogoljudnijoj zemlji na svijetu pa nekako cijela priča dobiva dodatni smisao.

TRAGOVIMA MARKA POLA Kineska avantura Dejana Babića

Često Xian uspoređujete s Dubrovnikom, o kojim konkretno sličnostima govorimo?
Xian je kao grad prilično fascinantan, a u kineskim okvirima sličan Dubrovniku. Ima fascinantne zidine i većina kineskih dinastija dolazi baš iz tog grada. Po broju stanovnika je deseti najveći kineski grad, a po značaju u Često Xian uspoređujete s Dubrovnikom, o kojim konkretno sličnostima govorimo? Xian je kao grad prilično fascinantan, a u kineskim okvirima sličan Dubrovniku. Ima fascinantne zidine i većina kineskih dinastija dolazi baš iz tog grada. Po broju stanovnika je deseti najveći kineski grad, a po značaju u PR-a i brandinga u kulturi, kako kroz sport tako i kroz filmsku industriju. U prilog tome ide činjenica da je u najvećem dnevnom listu u Xianu ‘Xian Daily’ koji ima nakladu od par milijuna izašao intervju sa mnom gdje pričam između ostalog o Dubrovniku o njegovim ljepotama i obilježjima. Nakon moje kineske trkačke avanture, kineska delegacija je uzvratila posjet Dubrovniku i sudjelovala na Du Motionu na kojem su trčala njihova četiri člana. Dojmovi su bili izvanredni, obzirom da je i sam Du Motion kao utrka zaista organiziran besprijekorno i iz godine u godinu dodatno dižu razinu. To govorim iz dojmova koje su mi prenijeli kineski prijatelji, ali i iz osobnog iskustva sudjelujući na utrkama izvan Hrvatske, konkretno onoj pretposljednoj u Milanu.

Pročitajte još

RASPITALI SMO SE Kad će voda poteći lapadskim fontanama?

Dulist

SEDAM GODINA OD VELIKE TRAGEDIJE Odavanje počasti žrtvama održat će se na Porporeli

Dulist

PREMA ISTRAŽIVANJU Parking na dubrovačkom aerodromu najskuplji u Europi

Dulist