Kultura

TRAGOM PRIČE: Zašto je namještaj iz KMD-a završio na smeću?

TRAGOM PRIČE: Zašto je namještaj iz KMD-a završio na smeću?
za dalmaciju...01.03.2004...dubrovnik kazaliste marin drzic snimio zvonimir pandza

Iz teme u teme, susrećemo se s nepobitnom činjenicom – dubrovač­kim ustanovama u kulturi kronično nedostaje adekvatnog prostora za odlaganje muzejskih, tj. kazališnih predmeta što nerijetko dovodi do nji­hova propadanja. Na to, nedavno nas je, nakon niza ravnatelja i zaposlenika, anonimno upozorio jedan sugrađanin koji je na hrpi otpada zamjetio odlo­žen scenski namještaj i odjeću iz tea­tra Marina Drižića. Odmah smo upu­tili upit prvom čovjeku kazališta Paolu Tišljariću koji nam je poručio kako se radi o komadima uništenim u poplavi. Odgovornost za ovu nesretnu okolnost, jasno, nije isključivo na svim prethod­nim vodstvima KMD-a već cjelokupne gradske vlasti koja nam se očitovala o upoznatosti s ovom problematikom.

Grad u potrazi za prostorom
— Projekt zajedničkog depoa za sve ustanove u kulturi jedan je od priori­teta ove gradske uprave u oblasti kul­ture. Međutim, iznalaženje adekvatnog prostora za ovu namjenu pokazalo se velikim problemom. Naime, najprije se razmatrala ideja uzimanja u zakup pro­stora, odnosno hangara u vlasništvu TUP-a u Knežici. Međutim, pojavio se izazov imovinsko-pravne prirode zbog čega se ova ideja nije realizirala. Stoga ustanove u kulturi, za sada, i dalje za depoe koriste prostore u zakupu, kao privremeno rješenje. Grad trenutačno razmatra još jedan prostor za kojeg je u procesu rješavanje imovinsko-prav­nih odnosa, a koji bi, ukoliko ne bude daljnjih zapreka, bio trajno rješenje za svrhu depoa za sve ustanove u kulturi – pojasnila je zamjenica gradonačelnika za kulturu Jelka Tepšić.
Iz dubrovačkog teatra nastavili su sa svojim objašnjenjem u kojem su naglasili kako u radu svakog kazali­šta pa tako i našeg, se godišnje proi­zvede, kupi ili na drugi način pribavi velik broj kostima i scenografije, čiji broj i trošak varira od projekta do pro­jekta. Nakon što se određena predstava prestane izvoditi, kostimi i scenogra­fija se pregledavaju te se oni koji se ne mogu iskoristiti za tekuće ili nadola­zeće projekte, odmah recikliraju. Dio se ipak skladišti na neodređeno vri­jeme, a preostali kostimi i scenografija koji se po prirodi stvari, prvenstveno iz higijenskih i zdravstvenih razloga, ne mogu duže vrijeme ili ponovno kori­stiti, se otpisuju odmah nakon pre­stanka izvođenja.

I drugdje nisu idealni uvjeti
— Dio kostima i scenografije koji se skladište, pohranjuju se u prostori­jama unutar samog kazališta, ili u odvojenim skladištima koje kazalište mora iznajmljivati upravo u tu svrhu. Napominjemo da je jedno takvo skla­dište nedavno stradalo u poplavi, zbog čega je kazalište bilo prisiljeno otpisati, odnosno baciti, gotovo sve kostime i scenografiju koji su u njemu bili pohra­njeni, a budući da su uništeni djelova­njem vode i vlage. Navedeni kostimi i scenografija čine najveći dio nedavno otpisane imovine koju navodite u vašem upitu – objasnio je Tišljarić. No, tu muke po skladištenju KMD-a ne staju. Kako osim u matičnoj zgradi, i drugdje gdje odlažu inventar nisu idealni uvjeti temperature, vlažnosti zraka i slično, on s vremenom postaje neupotrebljiv.
— S vremenom on bude uništen raznim organizmima kao što su plije­sni, insekti, gljivice pa i crvi. S obzirom da je našem kazalištu na prvom mje­stu briga o zaštiti zdravlja djelatnika i drugih ljudi koji borave u kazalištu, jasno je da takve predmete više nije moguće koristiti, a niti čuvati u blizini drugih kostima i scenografije koji će se još koristiti pa se takvi dalje čuvaju samo ako se radi o povijesnim pred­metima velike važnosti te ako ih je moguće zaštititi i dalje čuvati na sigu­ran način. Iz navedenog je jasno da je skladištenje kostima i scenografija, čiji fundus dakle konstantno raste, pred­stavlja opterećenje za kazalište prven­stveno iz higijenskih i zdravstvenih razloga, ali i zbog visokih troškova skladištenja, koje u konačnici plaćaju građani Dubrovnika – zaključuje rav­natelj teatra.

Objavljeno u tiskanom izdanju DuLista, 29. siječnja 2020.

Pročitajte još

POZNATA HRVATSKA KNJIŽEVNICA U GRADU Književna večer s Julijanom Matanović

Dulist

SVJETSKI DAN KAZALIŠTA U teatru dvije predstave

Dulist

PISANA KULTURNA BAŠTINA NA PAPIRU Izložba i predavanja na kampusu Sveučilišta u Dubrovniku

Dulist