Kultura

TRAGOM PRIČE: Zašto je namještaj iz KMD-a završio na smeću?

za dalmaciju...01.03.2004...dubrovnik kazaliste marin drzic snimio zvonimir pandza

Iz teme u teme, susrećemo se s nepobitnom činjenicom – dubrovač­kim ustanovama u kulturi kronično nedostaje adekvatnog prostora za odlaganje muzejskih, tj. kazališnih predmeta što nerijetko dovodi do nji­hova propadanja. Na to, nedavno nas je, nakon niza ravnatelja i zaposlenika, anonimno upozorio jedan sugrađanin koji je na hrpi otpada zamjetio odlo­žen scenski namještaj i odjeću iz tea­tra Marina Drižića. Odmah smo upu­tili upit prvom čovjeku kazališta Paolu Tišljariću koji nam je poručio kako se radi o komadima uništenim u poplavi. Odgovornost za ovu nesretnu okolnost, jasno, nije isključivo na svim prethod­nim vodstvima KMD-a već cjelokupne gradske vlasti koja nam se očitovala o upoznatosti s ovom problematikom.

Grad u potrazi za prostorom
— Projekt zajedničkog depoa za sve ustanove u kulturi jedan je od priori­teta ove gradske uprave u oblasti kul­ture. Međutim, iznalaženje adekvatnog prostora za ovu namjenu pokazalo se velikim problemom. Naime, najprije se razmatrala ideja uzimanja u zakup pro­stora, odnosno hangara u vlasništvu TUP-a u Knežici. Međutim, pojavio se izazov imovinsko-pravne prirode zbog čega se ova ideja nije realizirala. Stoga ustanove u kulturi, za sada, i dalje za depoe koriste prostore u zakupu, kao privremeno rješenje. Grad trenutačno razmatra još jedan prostor za kojeg je u procesu rješavanje imovinsko-prav­nih odnosa, a koji bi, ukoliko ne bude daljnjih zapreka, bio trajno rješenje za svrhu depoa za sve ustanove u kulturi – pojasnila je zamjenica gradonačelnika za kulturu Jelka Tepšić.
Iz dubrovačkog teatra nastavili su sa svojim objašnjenjem u kojem su naglasili kako u radu svakog kazali­šta pa tako i našeg, se godišnje proi­zvede, kupi ili na drugi način pribavi velik broj kostima i scenografije, čiji broj i trošak varira od projekta do pro­jekta. Nakon što se određena predstava prestane izvoditi, kostimi i scenogra­fija se pregledavaju te se oni koji se ne mogu iskoristiti za tekuće ili nadola­zeće projekte, odmah recikliraju. Dio se ipak skladišti na neodređeno vri­jeme, a preostali kostimi i scenografija koji se po prirodi stvari, prvenstveno iz higijenskih i zdravstvenih razloga, ne mogu duže vrijeme ili ponovno kori­stiti, se otpisuju odmah nakon pre­stanka izvođenja.

I drugdje nisu idealni uvjeti
— Dio kostima i scenografije koji se skladište, pohranjuju se u prostori­jama unutar samog kazališta, ili u odvojenim skladištima koje kazalište mora iznajmljivati upravo u tu svrhu. Napominjemo da je jedno takvo skla­dište nedavno stradalo u poplavi, zbog čega je kazalište bilo prisiljeno otpisati, odnosno baciti, gotovo sve kostime i scenografiju koji su u njemu bili pohra­njeni, a budući da su uništeni djelova­njem vode i vlage. Navedeni kostimi i scenografija čine najveći dio nedavno otpisane imovine koju navodite u vašem upitu – objasnio je Tišljarić. No, tu muke po skladištenju KMD-a ne staju. Kako osim u matičnoj zgradi, i drugdje gdje odlažu inventar nisu idealni uvjeti temperature, vlažnosti zraka i slično, on s vremenom postaje neupotrebljiv.
— S vremenom on bude uništen raznim organizmima kao što su plije­sni, insekti, gljivice pa i crvi. S obzirom da je našem kazalištu na prvom mje­stu briga o zaštiti zdravlja djelatnika i drugih ljudi koji borave u kazalištu, jasno je da takve predmete više nije moguće koristiti, a niti čuvati u blizini drugih kostima i scenografije koji će se još koristiti pa se takvi dalje čuvaju samo ako se radi o povijesnim pred­metima velike važnosti te ako ih je moguće zaštititi i dalje čuvati na sigu­ran način. Iz navedenog je jasno da je skladištenje kostima i scenografija, čiji fundus dakle konstantno raste, pred­stavlja opterećenje za kazalište prven­stveno iz higijenskih i zdravstvenih razloga, ali i zbog visokih troškova skladištenja, koje u konačnici plaćaju građani Dubrovnika – zaključuje rav­natelj teatra.

Objavljeno u tiskanom izdanju DuLista, 29. siječnja 2020.

Pročitajte još

‘Intimnost’ premijerno izvedena u Lazaretima

Dulist

Dubrovačke ljetne igre partner na novoodobrenom EU projektu

Dulist

IZLOŽBA IVONE ŠIMUNOVIĆ ‘Rascjepi stvarnosti’ su jedna vrlo osobna priča

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija