Zanimljivosti

TRADICIONALNO I HUMANITARNO Dubrovčani i u iseljeništvu misle na svoje sugrađane!

Matica iseljenika

Danas u podne Hrvatska matica iseljenika Dubrovnik organizirala je tradicionalni Susret Dubrovčana iz iseljeništva u gradskoj kavani.

Upriličena je i dodjela donacija Kluba ‘Dubrovnik’ iz New Yorka, a predsjednik Šime Šimunović za DuList je istaknuo kako je ovaj događaj i domjenak nastavak humanitarnih akcija koje su za sad pokrenuli i održali kroz 2014. godinu.
-Mi smo za klub već napravili neke donacije ove godine, tak oda smo u travnju ove godine donirali oko 5 tisuća dolara za malog dječaka Tijana Kostića, njegovo liječenje. Zatim smo prije mjesec i pol dana donirali 4 tisuće dolaza za stradale u katastrofalnim poplavama koje su pogodile ovaj region, te danas imamo naše tradicionalno darivanje za dva doma za starije i nemoćne, što radimo već dugi niz godina. Radi se o Domus Christi te Domu pokraj stare bolnice. Također imamo štićenicu kojoj pomažemo, a koja je prikovana uz invalidska kolica, Ivanu Švarc.
Članova nema mnogo, odnosno radi se o jednom od manjih iseljeničkih klubova, no vrlo su aktivni u svom radu, ističe Šimunović.

-New York ima jako puno hrvatskih iseljenika, koji su dolazili u raznim ‘valovima’, godinama. Ovaj klub je osnovan 1941. godine, jako davno, a neko vrijeme je bio zamro zbog nedostatka članova. Osnovali su ga dubrovački kapetani, koji su to vrijeme živjeli i radili u New Yorku, te je potom 1994. godine na inicijativu naših sugrađana klub ponovo obnovljen. Dakle, tu je nekih dvadesetak godina od obnavljanja – istaknuo je Šimunović.

-Novac dolazi od članarina, lista koji se izdaje jednom godišnje, Libertas, imamo i plaćene oglase i tu su tihe aukcije koje radimo za Svetog Vlaha u New Yorku, a odslika koje nam doniraju dubrovački slikari. Tu su i lutrije koje organiziramo na našim festama – kazao je dodavši kako su sa današnjim danom donirali oko 13 tisuća dolara, što je povećanje u odnosu na dosadašnjih 10 tisuća dolara.

Ovaj vrijedan i plemenit klub tako je prigodno obilježio svoj rad i svrhu u Gradskoj kavani, a unatoč vrućini, mnogi su došli pozdraviti se i jednostavno popričati koju riječ s našim iseljenicima. Kako je bilo, pogledajte u našoj fotogaleriji!

 

 

 

Pročitajte još

NA DANAŠNJI DAN Prije 150 godina rođena Ivana Brlić Mažuranić

Dulist

U Dubrovniku se održava 25. Europsko prvenstvo u parskom gou

Dulist

KAZNE I DO 13 TISUĆA EURA Fina upozorava na obavezu slanja važnih dokumenata

Dulist