Kultura

TRADICIONALNA I NOVA GRADNJA Što se događa s vizualnim identitetom Dalmacije?

Ogranak Matice hrvatske u Orebiću vas poziva na predavanje pod nazivom: ‘Vizualni identitet Dalmacije: Primjeri tradicionalne i nove gradnje’, kojega će voditi dipl.ing.grad. Toni Ćurković.

Predavanje će se održati u dvorani općine Orebić, 21. prosinca u 19.30 sati.

Mogli bismo reći kako je hrvatska obala okrunjena parolom ‘raj na zemlji’ zasigurno idilična lokacija mnogih turista, ali također i dijelić identiteta svakog lokalnog stanovnika koji tu boravi. Boravak ili samo kratkotrajna posjeta našoj obali, slučajnog turista ili namjernika često potiče na snove i planove o gradnji vlastitog azila u nekom od jedinstvenih ambijenata koje je oblikovao sklad i izrazito socijalne vrijednosti svakodnevnog života, u kojima još žive ljudi privlačne komunikativnosti. Riječ je, bez ikakva pretjerivanja, o jednom od najljepših kulturno-prirodnih područja uopće. I trajni i privremeni boravak na bilo kojoj točki Jadrana čini nas nemirnima zbog spoznaje da je čitav taj prostor danas na prekretnici, zahvaćen procesom nove gradnje koji ugrožava iznimne vrijednosti izvorne lokalne i regionalne graditeljske baštine, povijesnih ambijenata i krajolika koji je humaniziran tokom milenija. Suočeni s brojnim problemima degradacije tog prostora koji je oblikovao naš identitet (osobni, zavičajni i nacionalni), željeli smo dati svoj prilog stručnoj analizi problematike obnove povijesnog krajolika i ambijenta te razvijanju svijesti o njihovim trajnim vrijednostima i značenjima – zapisali su organizatori u pozivu na predavanje.

Pročitajte još

‘IZA IGARA’ MARKA ERCEGOVIĆA Svaka fotografija je mali teatar

Dulist.hr

VELIKI INTERES PUBLIKE Dodatna izvedba ‘Balkanskog špijuna’ na 70. Igrama

Dulist

PRIPOVJEDAONICA JASNE HELD Mališani uživali u pričama dubrovačkog kraja

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija