Kultura

TRADICIONALNA I NOVA GRADNJA Što se događa s vizualnim identitetom Dalmacije?

Ogranak Matice hrvatske u Orebiću vas poziva na predavanje pod nazivom: ‘Vizualni identitet Dalmacije: Primjeri tradicionalne i nove gradnje’, kojega će voditi dipl.ing.grad. Toni Ćurković.

Predavanje će se održati u dvorani općine Orebić, 21. prosinca u 19.30 sati.

Mogli bismo reći kako je hrvatska obala okrunjena parolom ‘raj na zemlji’ zasigurno idilična lokacija mnogih turista, ali također i dijelić identiteta svakog lokalnog stanovnika koji tu boravi. Boravak ili samo kratkotrajna posjeta našoj obali, slučajnog turista ili namjernika često potiče na snove i planove o gradnji vlastitog azila u nekom od jedinstvenih ambijenata koje je oblikovao sklad i izrazito socijalne vrijednosti svakodnevnog života, u kojima još žive ljudi privlačne komunikativnosti. Riječ je, bez ikakva pretjerivanja, o jednom od najljepših kulturno-prirodnih područja uopće. I trajni i privremeni boravak na bilo kojoj točki Jadrana čini nas nemirnima zbog spoznaje da je čitav taj prostor danas na prekretnici, zahvaćen procesom nove gradnje koji ugrožava iznimne vrijednosti izvorne lokalne i regionalne graditeljske baštine, povijesnih ambijenata i krajolika koji je humaniziran tokom milenija. Suočeni s brojnim problemima degradacije tog prostora koji je oblikovao naš identitet (osobni, zavičajni i nacionalni), željeli smo dati svoj prilog stručnoj analizi problematike obnove povijesnog krajolika i ambijenta te razvijanju svijesti o njihovim trajnim vrijednostima i značenjima – zapisali su organizatori u pozivu na predavanje.

Pročitajte još

‘TINO PATTIERA’ Projekcija ‘Verdi Gala’ koncerta u ljetnom kinu Jadran

Dulist

PRAZNICI U MUZEJU Bogat program za djecu u Kući Bukovac, Pridvorju i Čilipima

Dulist

SENZACIJA Dvojica Dubrovčana drže palice Splitskog ljeta – Bošković režira otvaranje, Čerjan vodi

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija