Grad

‘TORANJ 5418’ Dubrovačke hitne službe spremne i za najgore scenarije

'TORANJ 5418' Dubrovačke hitne službe spremne i za najgore scenarije

 Jutrošnja vježba hitnih službi spašavanja održana je na jednoj od najnedostupnijih lokacija u Dubrovniku, ulici Od Gaja, točnije petom neboderu u Gružu.

Kako je i najavljeno, jutros u 9 sati je održana pokazno terenska vježba pod nazivom ‘Toranj 5418’.
U vježbi su sudjelovale hitne službe spašavanja Županijski centar 112, HGSS, vatrogasci, policija i Hitna pomoć.

-U ovoj vježbi dosta je bilo situacija koje su promatračima nevidljive, a mi moramo biti spremni na njih. Svi znamo kakve su ove ulice i kako je teško nekada doći do ove lokacije. Svaka situacija je drugačija, a nijedan požar nije isti. Istina, iz jutra je lakše doći ovdje jer su ljudi na poslu, ali bez obzira na automobile mi imamo svoje načine kako sigurno i brzo doći na mjesto požara. Nakon analize ove vježbe vidjet ćemo što je bilo dobro, a što ne te koje prijedloge imamo za gradonačelnika.- poručio je Stjepko Krilanović, zapovjednik JVP Dubrovački vatrogasci.

– Jako smo zadovoljni. Nemamo često prilike vježbati u ovakvim situacijama gdje se moramo snalaziti s objektima i improviziranim rješenjima. Puno smo naučili iz ove vježbe a to je ipak najvažnije. Imali smo dva scenarija. Jedan je bio iznošenje unesrećenih sa sedmog kata, a drugi je bio takav da unesrećeni nije mogao hodati i nalazio se iznad požara. Tako da smo u drugom scenariju koristili sustav prečnice sa pelenom za spuštanje unesrećenog. Kao sidrište smo ovoga puta koristili naše vozilo, što je zapravo dobar primjer kako nerijetko na terenima moramo improvizirati sa okolinom u kojoj se nalazimo – zadovoljno nam je ispričao Marijo Begić, pročelnik dubrovačkog HGSS-a.

Vježba je protekla bez problema, a kako je sve to izgledalo pogledajte u našoj fotogaleriji.

 

 

Pročitajte još

PO MJERI GRAĐANA Tjedni pregled gradskih projekata

Dulist

OD OVOG VIKENDA Libertas ‘pojačava’ šesticu i četvrticu

Dulist

MARKO GILJAČA O PRVIM IZLAZNIM ANKETAMA Prvog Srđevca u Saboru ćekat ćemo do dugo u noć

Dulist