DuList INKultura

TOP LJESTVICA LJUBITELJA KNJIGA ‘Pisci i Književnost’ i ‘Knjigoljubav’ otkrili su nam najbolja djela 2016. godine!

TOP LJESTVICA LJUBITELJA KNJIGA 'Pisci i Književnost' i 'Knjigoljubav' otkrili su nam najbolja djela 2016. godine!

Dvije književne Facebook grupe, ‘Pisci i književnost’ s 242 člana, te ‘Knjigoljubav’ s 837 članova, poklonili su DuListu jedan poseban projekt za kraj godine!

Pokrenuli su iznimnu stvar – ukupno 1079 člana/čitatelja je svojim javnim prijedlozima i glasovima u obje grupe imalo priliku glasati i izabrati 42 najbolje knjige za 2016. godinu.

– Od ukupno 168 nominiranih naslova, zbrojem bodova dobili su najbolje od najboljeg. Domaći i strani naslovi bili su u istoj kategoriji prilikom glasanja, stoga niti jedna knjiga nije bila zakinuta. Mogle su biti nominirane knjige izdane bilo koje godine. Prvo mjesto s najvećim brojem bodova dijeli jedan domaći i jedan strani naslov. Neki naslovi osvojili su jednak broj bodova te dijele ista mjesta – kazali su nam administratori grupa.

Evo što su nam zapisali:

Prvo mjesto je osvojila domaća zbirka poezije Dragulj duše od Verice Isidore Pavlović. Kojim riječima izraziti oduševljenje čitatelja na pročitane stihove Dragulja duše? Kao što to i sam naslov knjige kaže riječ je o pjesničkom dragulju, sjajnijem nego dragulj iz kraljevske krune. Kao latice ruža polako se otkida jedan po jedan stih i pada u more vječnosti, jer stvaralaštvo je takvo vječno i postojano. Verica Isidora je sad jedna od besmrtnih, njeni stihovi krase zidove vječnosti.

Pjesnikinja nam bez srama prikazuje unutrašnju sebe, satkanu od ljubavi. Krhki stihovi ispisani na papiru djeluju kao fino isprepletena paučina, na prvi pogled slabi. Čitajući ih stvara se utisak da je njen svijet Vaš, i da ona piše ono što vi osjećate. Budimo nježni prema stihovima, jer su oni krhki kao latice ruže. Pisanje je bolan proces jer uzimamo najvažniji dio sebe i dajemo ih čitaocu, Verica je čitalačkoj publici dala sve. Ono što ovu zbirku odvaja od drugih je istinitost stihova u kojima se svaki čitalac može pronaći. Knjiga je sasvim zasluženo na prvom mjestu kao najbolja domaća knjiga 2016. godine.

O nakladniku: Autorska naklada u izdanju Hrvatske narodne knjižnice i čitaonice Našice.
Ovim putem želimo pohvaliti ljude koji su radili na knjizi Dragulj duše:
Lektura i korektura: Marija Pepelko, prof. savjet. za hrvatski jezik.
Likovna oprema knjige – cvjetni akvareli: Jelena Lulić, magistra edukacija likovne kulture.
Fotografija na naslovnici – Noćna idila: Dora Dvoržak, magistra informatologije.
Tisak: R&F Company, Našice

Prvo mjesto je osvojio strani naslov Harry Potter od J. K. Rowling. Svjetski fantasy hit koji je vratio mladima želju za čitanjem. Knjige su ekranizirane, filmovi su zaludili svijet. Čarolija se vratila na velika vrata i to sa stilom i originalnošću. Harry Potter je dječak s iznimnom hrabrošću, napisan iz pera najbolje fantasy spisateljice J. K. Rowling. Knjige o hrabrom čarobnjaku će se pamtiti i stotinama godina kasnije. Knjige žive vječno. Harry Potter je zasluženo na prvom mjestu kao najbolja strana knjiga 2016. godine.

Drugo mjesto je osvojio fantasy prvijenac Dejan Dobrinić i Čudnovati puteljak – prvi dio: Puteljkovi prijatelji od Krune Šafranića. Knjiga je iz tiska izašla u rujnu 2016. godine, i u vrlo kratkom vremenu je obišla čitatelje diljem hrvatske i šire. O knjizi je pisao Izvandomovinski portal Fenix Magazin – Nezavisni hrvatsko-njemački mjesečnik, kao i portal Zabavnik iz Republike Srbije, i mnogi drugi slični portali i stranice. Čitatelji kažu da nakon što otvorite prvu stranu bivate uvučeni u priču i postajete jedan od Puteljkovih prijatelja. Tko su to Puteljkovi prijatelji? Čudnovata družina predstavlja otkriće godine domaće fantasy književne scene. Spojiti nespojivo, je recepat kojim se autor Kruno Šafranić poslužio prilikom pisanja prvog dijela trilogije. Čudnovato je epitet kojim se cjelokupna knjiga može opisati u jednoj riječi. Kao novi okus sladoleda ili čokolade knjiga nam daje taj it okus ove zime. Kvalitet izrade knjige je neupitan, originalna naslovnica i čudnovata priča su ono što ovu knjigu odvaja od ostalih. Dejan Dobrinić, prepušten je na milost dobrih ljudi koji su mu putokaz na njegovom putu ka svom selu. Zavejani snježni predio, bajkovitost trenutka su ono što je ovu priču čini čudnovatom… Prvi dio romana ima interesantnu galeriju likova. Čudnovati puteljak nije onakvim kakav se čini, pun opasnosti, pred naše junake stavlja nebrojene izazove, pregršt borbe sa Vodenim ljudima, idilične predjele koji kriju opasnost, i prijatelje koji to nisu. Prvi dio trilogije svakako pravi dobar uvod u samu priču. Autor romana je uspio da stvori prepoznatljive likove, interesantan čarobni svijet isprepleten s realnošću. Čarobna zimska bajka svojom čudnovatošću nas poziva da se uputimo zajedno sa junacima u životnu avanturu od koje zastaje dah. Šta je to što ovu knjigu čini drugačijom od drugih, to je svakako autentičnost likova, interesantna radnja i šaljivi dijalozi. To je definitivno najbolji recepat za dobru knjigu. Dejan Dobrinić i Čudnovati puteljak: Puteljkovi prijatelji je zasluženo zauzeo drugo mjesto kao najbolja domaća knjiga 2016. godine.

O nakladniku:
Nakladnik: Redak d.o.o. Iločka 19, 21000 Split, HR
Urednik: Denis Peričić
Lektura i korektura: Denis Peričić i Anita Peričić
Fotografija na naslovnici: Kristina Glavinić
Model: Selma Pezerović
Grafička priprema: Sonja Smolec
Tisak: Redak

Treće mjesto je zauzela knjiga Sjena vjetra – Carlos Ruiz Zafón. Ovo je pisac o kojem se najviše piše na društvenim mrežama. Jako je puno čitatelja pročitalo njegove knjige o ostavila je snažan utisak. Glasovi su odlučili da je Zafonova najbolja knjiga Sjena vjetra. Ukoliko niste pročitali niti jednu njegovu knjigu, možda je sada pravi trenutak da to učinite. Sjena vjetra je zasluženo na trećem mjestu kao najbolja knjiga 2016. godine.

Napisali su nam i kratke osvrte na knjige koje zauzele prva tri mjesta. Osvrte i recenzije na knjige koje su među top 42 najbolje možete naći na raznim književnim grupama, stranicama i portalima…

Ovakvi projekti gdje sudjeluju dvije književne grupe, trebalo bi ih biti više i sve češće. Jer je jako dobar pokazatelj kakvih sve knjiga ima i što čitatelji najviše čitaju i preporučuju. Čast nam je što smo sudjelovali u projektu s književnom grupom Knjigoljubav. To je izvrsna grupa s puno čitatelja i pisaca. Marko Žanetić je osnivač i voditelj grupe Knjigoljubav. Također vodi i Facebook stranicu Knjigoljubav i web stranicu. Pisci i Književnost je prošle godine pokrenuo isti ovakav projekt u suradnji s Književnim klubom koji vodi Nena Crnčević. Tada je prvo mjesto zauzela kao najbolja knjiga godine domaći naslov Ubojstvo na sjajnom balu od Matilde Mance, a strani naslov Kradljivica knjiga – Markus Zusak. U knjigama se krije ljepota pisane riječi i domaća književna scena to treba njegovati i podržati. Čitajmo domaće, a potom dobro od stranih autora.

Uz raznolike naslove na top ljestvici 42 najbolje knjige za 2016. godinu, uvjereni smo da je to zanimljiv projekt kako za publiku Pisci i Književnost i Knjigoljubav, tako i za nakladnike u potrazi za spisateljskim talentima.

PiK i KLJ top ljestvica: 42 najbolje knjige za 2016. godinu:

1. mjesto: Dragulj duše – Verica Isidora (domaći naslov)
1. mjesto: Harry Potter (osam knjiga) – J. K. Rowling (strani naslov)
2. mjesto: Dejan Dobrinić i Čudnovati puteljak – prvi dio: Puteljkovi prijatelji (trilogija) – Kruno Šafranić
3. mjesto: Sjena vjetra – Carlos Ruiz Zafón
4. mjesto: Bez osjećaja – Vedrana Harak
4. mjesto: Tajne (ne)mirnog kvarta – grupa autora
5. mjesto: Alkemičar – Paulo Coelho
6. mjesto: Sidarta – Herman Hesse
7. mjesto: Trag tajanstva – Julijana Plenča
8. mjesto: Tisuću boja – grupa autora
8. mjesto: Nijemi svjedok – Matilda Mance
8. mjesto: Čudo – R. J. Palacio
9. mjesto: Jegulja (trilogija) – Vlatka Planina
10. mjesto: Accabadora – Michela Murgia
10. mjesto: Beznadežni – Colleen Hoover
10. mjesto: Crni obelisk – Erih Marija Remark
10. mjesto: Napušteni – Saša Šebelić
11. mjesto: Laku noć moje voljeno – Mirjana Pejak
11. mjesto: Dora i Minotaur: moj život s Piccasom – Slavenka Drakulić
11. mjesto: Durgina kuća – Jelena Hrvoj
12. mjesto: Hrvatsko plemstvo – Ana Bukovac
12. mjesto: Zrna slova moje majke – Pejak Mirjana Peki
12. mjesto: Čovjek zvan Ove – Fredrik Backman
12. mjesto: Jedi, moli, voli – Elizabeth Gilbert
13. mjesto: Pisma izgubljenoj ljubavi – Iona Grey
14. mjesto: Djevojka s brucošijade – Matilda Mance
14. mjesto: Gonič zmajeva – Khaled Hosseini
14. mjesto: Prorok – Kahlin Gidran
14. mjesto: Svjetlo koje ne vidimo – Anthony Doerr
14. mjesto: 041 – Saša Šebelić
15. mjesto: Črna mati zemla – Kristian Novak
15. mjesto: Bila jednom jedna… Pepeljasta – Marisa Mejer
15. mjesto: Djevojka od papira – Guillaume Musso
15. mjesto: Empty Feeling – D. S. Clarke
15. mjesto: Gordana među vrbama – Ana Đokić Pongrašić
15. mjesto: Male laži – Liane Moriarty
15. mjesto: Paviljon žena – Perl Bak
15. mjesto: Rat svjetova – H. G. Wells
15. mjesto: Moja sestra Sarah – Sonja Smolec
15. mjesto: Pogodba – Elle Kennedy
15. mjesto: Svećenica Mjeseca – Milena Benini
15. mjesto: Stoner – John Williams

Organizatori ovog projekta su administratori i urednici dviju književnih grupa Pisci i Književnost i Knjigoljubav. Posjetite ih i ponovo se zaljubite u književnost!

Facebook stranica Pisci i Književnost – Writers and Literature
Web stranica Pisci i Književnost
Facebook stranica Knjigoljubav
Web stranica Knjigoljubav

Pročitajte još

Dubrovački muzeji pozivaju na radionice izrade i ukrašavanja keramike

Dulist

TRIBINA ‘POGLAVLJE FESTIVAL KARANTENA’ Art radionica Lazareti obilježava 35 godina postojanja

Dulist

NACIONALNA MANIFESTACIJA Obilježena 13. Noć knjige u Dubrovačkim knjižnicama

Dulist