Aktualno

TOP 5 DOGAĐAJA U 2015. (5) Slučaj Elementarne čestice

TOP 5 DOGAĐAJA U 2015. (5) Slučaj Elementarne čestice

Ovogodišnje Dubrovačke ljetne igre, 66. po redu, ostat će zapamćene više po skandalima nego po kulturi.

Zahvaljujući prvenstveno pomoćnici intendanta Mani Gotovac, a uz nju i nizu čudnovatih objava i odluka Igara, ljeto je proteklo u najmanju ruku turbulentno. ‘Zvijezda’ ljeta ipak su bile Elementarne čestice, kontroverzno djelo Michela Houellebecqa pretvoreno u ništa manje kontroverznu predstavu u režiji Ivice Buljana. Predstava sama po sebi nije predstavljala toliki ‘problem’ koliko mjeseci prije i nakon nje, kada je svako malo završavala na naslovnicama, TV prilozima i slično.

 

Bezazlene igrarije

Od početnog pritiska javnosti i straha od terorizma koji bi mogao pogoditi Dubrovnik radi ‘opusa’ čudnovatog francuskog autora, te mijenjanje lokacije radi sigurnosnih razloga, ‘Čestice’ su postale glavna tema kako u gradu, tako u cijeloj Hrvatskoj. I dok je Gotovac uvjeravala javnost kako se radi o bezazlenim igrarijama (osobito nakon hakerskog napada na stranicu Igara tek koji dan prije premijere), Dubrovačko neretvanska županija, nakon traženje procjene rizika, donosi odluku o nefinanciranju najvećeg dubrovačkoj, pa i hrvatskog kulturnog festivala. Županija je odbila financirati program Dubrovačkih ljetnih igara u iznosu od 650 tisuća kuna, a sredstva koja su nedostajala osiguralo je Ministarstvo kulture koje je ujedno snosilo i troškove osiguranja izvedbi predstave, kao i svih okupljanja glumaca vezanih uz ‘Elementarne čestice’.

Inače, glumci su se cijelo vrijeme priprema predstave ‘osjećali sigurno’, jer je policija osiguravala sva događanja vezana uz predstavu, a Gotovac je ponavljala kako se ‘dogodila pandemija širenja straha’.

 

Pandemija straha

– Fenomen koji se tu dogodio jest zaraza i pandemija širenja straha. Da nije došlo do toga, a to je nešto najgore što se može događati u jednom društvu, ja bih vam rekla da se napokon netko sjetio osigurati i umjetnike, a ne samo nogomet – našalila se Gotovac na konferenciji za medije, te naglasila kako je interes publike za predstavu bio velik, se samim time predstava nije bila opasna.

No, Igre su i osim ove premijere protekle zanimljivo. Prisjetimo se samo kraja Festivala, kada se trebao održati javni skup nazvan ‘Razgovor o Igrama’, koji je naprasno odgođen dan prije zakazanog roka, a moglo se čuti i kako pravi leži u osobi Mani Gotovac, kojoj ovakva vrsta ‘diskursa’ očito ne predstavlja veliku stvar. Iz Igara su tek dodali kako će ‘o terminu sljedećeg razgovora javnost biti navrijeme obaviještena’, što se nije dogodilo…

Dodajmo i to kao je ovogodišnja festivalska sezona imala i drugih predstava osim ‘Čestica’, te sjajan glazbeni program, kao i onaj popratni, no nekako su svi zaboravili na njih…

Pročitajte još

Započeo ciklus radionica robotike u Centru za mlade Dubrovnik

Dulist

PRODUŽENI USKRŠNJI VIKEND Poziv na oprez zbog većeg protoka vozila na autocestama

Dulist

POBJEDA U GOSTIMA Square dobio Osijek, prošli u polufinale

Dulist