Aktualno

TOP 5 DOGAĐAJA U 2015. (3) Vlahušić treći put izabran za gradonačelnika

TOP 5 DOGAĐAJA U 2015. (3) Vlahušić treći put izabran za gradonačelnika

Dubrovačka godina u političkom smislu počela je turbulentno. Naime, rušenjem, odnosno neusvajanjem proračuna za 2015. godinu pokrenuta je zakonska procedura za nove izbore kako za gradonačelnika tako i Gradsko vijeće.

Svemu skupa prethodio je raspad famoznog Dubrovačkog dogovora koji je trajao, kako voli reći jedan gradski vijećnik, ‘koliko i mački muž’, a novi izbori raspisani su početkom ožujka. Državnom izbornom povjerenstvu pravovaljane potpise predalo je deset lista i pet kandidata za gradonačelnika, a lepeza imena koji su se pojavili na biračkim listićima bila je zaista šarolika.

U izbornu utrku ušla je koalicija HNS-SDP-HSU, a osvojili su na koncu ukupno 10 mandata s 6095 glasova (32,92 posto). Slijedi koalicijska lista HDZ-HSS-HSP AS-HSLS-BUZ-HDS koja je izbore završila s osam mandata, odnosno 4997 osvojenih glasova ili 26,99 posto. DDS Pera Vićana osvojio je četiri mandata s 2878 glasova ili 15,54 posto, a Kandidacijska lista grupe birača nositelja Mara Kristića (lista nastala spajanjem bivših Laburista i Srđevaca) u Gradsko vijeće je ušla s tri vijećnika, a dobili su 2296 ili 12,40 posto glasova.

Šest listi nije uspjelo prijeći izborni prag i to redom Živi zid koji je imao 534 glasa ili 2,88 posto, KLGB nositelja Boža Miletića (taksisti i obrtnici) osvojila je 508 glasova ili 2,74 posto, Hrast je imao 434 glasa ili 2,34 posto, HKS je dobila 325 glasova ili 1,76 posto, a ORaH je dobio 252 glasa ili 1,36 posto. Na posljednjem mjestu završila je KLGB Mara Marušića koja je dobila 198 glasova ili 1,07 posto. Na posljednjim lokalnim izborima glasovalo je ukupno 18903 birača ili 49,16 posto, a nevažećih je bilo 376 listića ili 1,99 posto.

Dio listi, točnije njih pet ušao je u utrku i sa svojim kandidatom za gradonačelnika, i to redom: ispred lijeve koalicije Andro Vlahušić, desnu koaliciju predstavljao je Mato Franković, Srđevce Maro Kristić, naravno neizostavan je bio i Pero Vićan, a kao nepoznato ime ovih izbora pojavio se Hrvoje Kukuljica ispred Živog zida. U drugi krug su prošli Vlahušić i Franković, a usprkos pravosudnim teretima afere Šipan i otvaranja istrage u slučaju Revelin Vlahušić je pobijedio i na trećim izborima. Nakon podvučene crte, Andru Vlahušiću je svoj glas poklonio 9059 birač ili njih 50,10 posto, a Mato Franković dobio je 8587 glasova ili 47,49 posto. Ukupno je glasovalo 18 081 birača, odnosno 47 posto. Nevažećih listića bilo je 2,41 posto ili 435, a važećih 97,59 posto ili 17 646. Franković je od Vlahušića izgubio za ukupno 472 glasa.

Ovi izbori iznjedrili su i neke nove političke trenutke u Dubrovniku, pa je tako moć bila presudan čimbenik u raspadu gradskog HSS-a. Naime, tadašnji predsjednik Željko Raguž nakon vrlo javnog sukoba s predsjednikom HSS-a Brankom Hrgom oko toga tko je što znao, a tko što nije u slučaju evidentne političke trgovine s HDZ-om odmetnuo se i kao nezavisni kandidat dao potporu upravo Andru Vlahušiću. Taj potez mu je ponovno donio mjesto zamjenika gradonačelnika, a nešto iza izbora osnovana je i nova stranka lokalnog karaktera imenom DUSTRA. HSS je ostao s HDZ-om s koji sada u Gradskom vijeću ima svog predsjednika, ali uz potporu DDS-a i Srđevaca i većinskih 15 ruku. Naravno sve strane naglašavaju kako nije riječ o koaliciji već o suradnji od točke do točke no u 13 sjednica Gradskog vijeća rijetki su izleti ijedne od navedenih grupacija u suradnju s Vlahušićevom koalicijom, barem na ijednoj važnijoj točki. Jedan od boljih primjera bila je trgovina koju su odradili Vićan i Vlahušić za radna mjesta Marija Tevšića i Anuške Matušić u JU Rezervat Lokrum, odnosno FA Linđo.

Pročitajte još

OPREZNO POD DUBOM! Mnogi i dalje ignoriraju novu prometnu regulaciju

Dulist

Marita Kisić Kamić izložbom prikupila više od 1300 eura za Sigurnu kuću

Dulist

U Dubrovniku se održava 25. Europsko prvenstvo u parskom gou

Dulist