Aktualno

TOP 5 DOGAĐAJA U 2015. (2) Požari poharali Pelješac i Korčulu

TOP 5 DOGAĐAJA U 2015. (2) Požari poharali Pelješac i Korčulu

Događaj koji je u svakom smislu obilježio 2015. godinu na jugu Hrvatske veliki su požari na području Pelješca i Korčule.

U samo nekoliko srpanjskih dana vatrena stihija doslovno je izmijenila izgled pelješkog krajolika, a najviše su stradali vinogradi, maslinici i borova šuma, dok je velikim zalaganjem vatrogasaca i domaćeg stanovništva imovina, a posebno kuće, ipak ostala sačuvana.

Podsjetimo, u noći s 20. na 21. srpnja buknuo je požar na brdu Sveta Ana iznad mjesta Pijavičino, odakle se proširio prema Trsteniku, zbog čega je stanovništvo tog vatrom okupiranog mjesta evakuirano. Na području Trstenika izgorjela je borova šuma, maslinici, vinogradi, domaće životinje i nekoliko automobila, dok je plamen prošao jedan dio kuća, koje srećom ipak nisu izgorjele. Kuće su bile ugrožene i u mnogim drugim mjestima na Pelješcu, ali su vatrogasci spriječili najgore. Nije bilo stradalih. Poseban problem stvarao je velik požar na otoku Korčuli, koji je također bio izrazito zahtjevan i ‘vezao’ je velik broj vatrogasaca, ali i bura koja je svojom prirodom komplicirala situaciju na terenu. Veliku štetu pretrpjeli su i dalekovodi, pa je dio Pelješca, ali i Mljeta, ostao bez struje.

-Dva požara u razmaku dvadesetak kilometara. Riječ je u najmanju ruku o sumnjivim okolnostima – isticali su tada vatrogasci, kojih je na terenu bilo više od 300, iz svih krajeva Hrvatske. Sumnje na opak čin piromana nikad nisu potvrđene.

Spojeni frontovi
Kroz iduće dane požar se ‘razvukao’ na više frontova, a opožareno područje prošireno je na više od 800 hektara površine. U jednom trenutku vjetar se smirio, a u spas stigao dažd, pa se očekivalo da će i kišne kapi pripomoći u velikoj borbi s vatrom. Ipak, požar nošen šilokom počeo se širiti prema Brijesti, gorjelo je u Ponikvama, kao i iznad Slanoga i Stona. Vatrogasci su na požarima provodili i nekoliko dana bez sna i odmora, borba s požarom iscrpljivala je svaki atom snage. Najteže je bilo po noći, kad bi kanaderi bili spriječeni letjeti, a vjetar bi u pravilu pojačavao te tako nanovo stvarao probleme gasiteljima. Sve se poduzimalo kako se dva požara, kod Ponikava i Pijavičina, ne bi spojila u jedan veliki, a Pelješka cesta ostala otvorena. Kad se nekoliko kilometara duga vatrena fronta ispod i iznad pelješke ceste ipak spojila, jaka bura počela je plamen nositi prema Ponikvama. Vatrogascima nije ostalo ništa nego braniti kuće i imovinu Pelješčana.

Akciju gašenja (ili vrlo često tek stavljanja vatrene stihije pod kontrolu) vodio je Stožer zaštite i spašavanja Dubrovačko-neretvanske županije u stalnoj koordinaciji s brojnim vatrogasnim postrojbama na terenu. U gašenju požara sudjelovali su brojni vatrogasci s područja cijele Hrvatske, kao i protupožarni zrakoplovi kanaderi.

U konačnici, srpanjski požari poharali su 3500 hektara na Pelješcu i 1800 hektara površine na Korčuli. Ali ni tu nije bio kraj, jer su novi požari buknuli i početkom rujna. Točnije, jedan kod mjesta Prižba u općini Blato na Korčuli, a drugi kod Dingača na Pelješcu. Srećom, i oni su brzom intervencijom vatrogasnih postrojbi stavljeni pod kontrolu.

Pročitajte još

POBJEDA U GOSTIMA Square dobio Osijek, prošli u polufinale

Dulist

[DUBROVČANI IZVAN GRADA] VERONIKA KARAČ Dubrovnik će uvijek biti dio mene

Nora Di Leo

MISA VEČERE GOSPODNJE ‘Isusov život je sažet u glagolu ljubiti’

Dulist