Aktualno

TOP 5 DOGAĐAJA U 2015. (1) Godina u znaku afere Šipan, podznaku Revelina i sjeni Lazareta

TOP 5 DOGAĐAJA U 2015. (1) Godina u znaku afere Šipan, podznaku Revelina i sjeni Lazareta

Ni 2015. godina za aktualnog gradonačelnika nije mogla početi bez nekakvog pravosudnog repa za sobom. Da budemo točniji čak tri – afera Šipan, otvaranje istrage u slučaju Revelin, a sve se glasnije zaziva i istraga u slučaju obnove Lazareta.

Naime, iako je pravomoćna presuda za aferu Šipan donesena koncem 2014. godine, objava presude bila je početkom veljače ove godine. Vrhovni sud potvrdio je presudu Županijskog suda iz prosinca 2012. godine u svemu osim u visini kazne za Andra Vlahušića i Pera Vićana. Oboje im je za zloupotrebu položaja i ovlasti, odnosno poticanje na to kazneno djelo smanjena kazna na šest mjeseci zatvora uz uvjet kušnje od godinu dana.

Podsjetimo, Uskokova optužnica Vlahušića je teretila za nezakonitu pozajmicu iz gradskog proračuna privatnoj Vićanovoj tvrtki ‘Dubrovačko primorje’, odnosno da je kao gradonačelnik u travnju 2010. prekršio gradski statut i Vićanu, čija je tvrtka zapala u financijske teškoće, bez odobrenja Gradskog vijeća odobrio pozajmicu od dva milijuna kuna. S obzirom da kao gradonačelnik Vlahušić ima ovlasti raspolagati s iznosom do milijun kuna, on je prema navodima optužnice, koja je pravomoćno potvrđena, dao nalog Društvu prijatelja dubrovačke starine (DPDS) da isplati Vićanu potrebnih milijun kuna na ime akontacije za sredstva koje bi Društvo trebalo uplatiti u gradski proračun od prodaje karata za dubrovačke zidine. Vićana se pak teretilo da je Vlahušića poticao na zloporabu položaja i ovlasti kako bi Grad Dubrovnik od njegove tvrtke ‘Dubrovačko primorje’ kupio nekretninu na Šipanu, poznatiju kao Vila Dubravka.

Inače, samo dan prije objave presude u toj aferi, USKOK je na svojim stranicama objavio kako je protiv Vlahušića otvorena istraga u jednom drugom slučaju – za tvrđavu Revelin. USKOK smatra kako je Vlahušić još prije raspisivanja javnog natječaja za davanje u najam točno neutvrđenog dijela glavne dvorane Revelina, s Frankovićem dogovorio da će njegov obrt ‘Afrika’, neovisno o uvjetima natječaja, za cijenu zakupa dijela glavne dvorane dobiti cijeli prostor kao i da će Gradu plaćati samo dio prihoda od ulaznica. Grad se osim toga obvezao da će neosnovano participirati u plaćanju troškova čišćenja i zaštitarske službe, sumnjaju u Uskoku. Vlahušić je nakon zaključivanja ugovora o zakupu u kolovozu 2010. Frankoviću omogućio i neplaćanje dvije mjesečne zakupnine u iznosu od 115.200 kuna. Na taj je način Frankoviću navodno pogodovao da nezakonito zaradi najmanje 2.2 milijuna kuna, a Dubrovnik oštetio za najmanje milijun kuna. Vrijedi istaknuti kako je dubrovački gradonačelnik na nedavnoj konferenciji za novinare slavodobitno objavio kako će novi ugovor za Revelin biti gotovo pet puta veći nego prijašnji.

Kao šlag na kraju dolazi projekt obnove Lazareta. Iako je od ova tri slučaja projekt Lazareta jedini u koji se (još) nisu upetljali pravosudni organi, pitanje je kako će cijela ova priča završiti. Naime, još se sa sigurnošću ne može ustvrditi koliko su točno koštali Lazareti pa su se spominjale cifre od 29 – 40 milijuna kuna, obnova je trebala zahvatiti sve lađe (a ne njih sedam) kao i trg Lazareta, a poseban trenutak u cijeloj priči je bio kada su mediji iskopali informaciju kako izvođač potražuje dodatnih 10-ak milijuna kuna od Grada na ime izvedenih radova. Vlahušić je tada ustvrdio kako Grad te sporne radove nikada nije naručio pa ih sukladno tome neće ni platiti, no negdje u listopadu je ovaj račun navodno pokriven. O ovoj temi ćemo sigurno čitati još u mjesecima pred nama, a ostaje za vidjeti i hoće li cijeli slučaj pročešljati nadležne institucije. Očigledno im nije preša…

*Napomena – na dan objave ovog teksta u tjedniku DuList od 30. prosinca 2015. godine afera Revelin dobila je i nastavak – USKOK je podignuo optužnicu protiv gradonačelnika Andra Vlahušića i ugostitelja Lukše Frankovića.

Pročitajte još

Bačić o izbornom danu: Nepotrebno, iracionalno, izgubit ćemo 300 milijuna eura

Dulist

PUŠAČI POZOR Još jedna kompanija povisuje cijene cigareta

Dulist

NORDIJSKO HODANJE I PJEŠAČENJE U KONAVLIMA Organizirane 3 rute, za svakoga ponešto

Dulist