Sport

TOP 5 DOGAĐAJA Oni su obilježili dubrovačku sportsku 2015.!

TOP 5 DOGAĐAJA Oni su obilježili dubrovačku sportsku 2015.!

Iako je za dubrovačke sportašice i sportaše te sportske klubove 2015. godina bila vrlo uspješna, ipak smo se odlučili istaknuti pet događaja koji su obilježili ovu predolimpijsku godinu.

U našem Top 5 izboru moglo se naći još podosta rezultatski uspješnih sportaša, možda i neka sportska razočarenja, a naravno da ne možemo zatvoriti oči niti pred najvećim problemima dubrovačkog sporta, kao što je loše stanje ili bolje reći nedostatak kvalitetne sportske infrastrukture, ili uvijek nedostajuće financije posebno za rad s mlađim kategorijama… Međutim, to je tema o kojoj će se još govoriti.

 

polumaraton-stradun1 (1)

Dubrovački polumaraton
Više od utrke!

Prvi dubrovački međunarodni polumaraton, koji se održao u svibnju, po mnogim je značajkama zaslužio prvo mjesto na ljestvici. Baš u skladu s motom ‘Više od utrke!’ bio je to sportsko-turistički događaj koji je očito premašio sva očekivanja.
Već na samom početku višednevnog programa utrka dubrovačkim zidinama ‘2K Run the Wall’ pokazala se kao pun pogodak. Bilo je dovoljno vidjeti trkače koji su, umjesto rezultata ‘ganjali’ dobru fotografiju zidina! Kao najava središnjeg događaja održana je i utrka najmlađih, u kojoj je sudjelovalo više od 300 djece. Na samom polumaratonu nastupilo je 489 natjecatelja iz 36 država svijeta, a sve je teklo na vrlo visokoj organizacijskoj razini. U timu kojem je na čelu bio Alen Bošković, našli su se brojni volonteri, čiji se doprinos prepoznavao na svakom metru.
Nije nebitno napomenuti kako je cijeli događaj bio dodatni poticaj da se o atletici kao kraljici sportova počne ozbiljnije razmišljati, a i na ulicama grada sve češće susrećemo trkače rekreativce.

 

jug-vaterpolo-dobud
Teška kazna za Dobuda
Suspenzija za kraj karijere?

Sredinom travnja dubrovačku i hrvatsku sportsku javnost šokirala je informacija o privremenoj suspenziji 30-godišnjeg Nikše Dobuda, tada Jugovog kapetana, prvog sidruna kluba i reprezentacije. Iz HVS-a su izvijestili njegov matični klub VK Jug kako je FINA Dobuda suspendirala iz svih natjecanja zbog potencijalnog kršenja anti doping pravila. Teretilo ga se kako je mjesec dana ranije izbjegao testiranje na doping izvan natjecanja. ‘Došlo je do velikog nesporazuma’, izjavio je tada Dobud. Međutim, 15. srpnja stigla je još gora vijest – privremena suspenzija postala je trajna, i to na čak četiri godine. Konkretno to znači zabranu nastupanja i sudjelovanja na svim sportskim natjecanjima do 15. travnja 2019. godine. Dobud se na tu odluku žalio, ali je ishod žalbe do danas nepoznat.

 

sutalo-beograd

Sjajna Ivana Šutalo
Nove medalje

Za mladu dubrovačku judašicu, članicu JK Dubrovnik, Ivanu Šutalo ova godina zapravo je bila nastavak prošle, također sjajne i medaljama ovjenčane godine. Šutalo je zapravo niz započela još 2012. godine europskim juniorskim srebrom, nastavila ga godinu kasnije u Ljubljani ekipnom broncom s reprezentacijom, a s istim timom je 2014. postala je i ekipna prvakinja Europe.
U 2015. okitila se zlatnom medaljom na Europskom seniorskom kupu u Beogradu, potom i srebrnom medaljom na turniru istog natjecanja u svom Dubrovniku. Za kraj stigla je i srebrna medalja na Europskom mlađe seniorskom prvenstvu za uzrast do 23 godine u Bratislavi. Dominaciju na domaćem tatamiju da ne spominjemo. Svaka čast Ivani i njenom treneru Željku Đapiću.

 

konjuh-nottingham

Ana Konjuh
Prvi se pamti!

Prva prava seniorska sezona mlade Dubrovkinje Ane Konjuh donijela joj je i prvi pokal pobjednice jednog WTA turnira. Dogodilo se to u lipnju u Velikoj Britaniji, u Nottinghamu, na 250.000 dolara vrijednom WTA turniru Aegon Openu. Slavila je u finalu tada 17-godišnja Konjuh sa 1:6, 6:4 i 6:2 protiv 61. igračice svijeta Rumunjke Niculescu, koja je prethodno iz turnira izbacila prvu nositeljicu Radwansku.
-Hvala organizatorima, publici, mom stožeru i mojoj obitelji – kazala je kratko na kraju meča Ana Konjuh, koja je najavila povratak u Nottingham i dogodine. Uspjehom na britanskom tlu Ana je ostvarila i najbolji ranking u karijeri. Dohvatila je 55. mjesto na WTA ljestvici, a 2016. godinu će dočekati kao 82. na svijetu.

 

jug primorje kup8

Kobešćakov Jug
Povratak trofeja

Ovo je zona visokog rizika. Ambicije su uvijek velike. Ovdje se ne traži samo pobjeda, nego visoka pobjeda. Nadam se da ću iskoristiti priliku koja mi je ponuđena – izjavio je Vjekoslav Kobešćak u ožujku, kad je od Miha Bobića preuzeo trenersku poziciju u Jugu. Pred Kobešćakom su zaista i bili postavljeni visoki ciljevi, ali realno je bilo za očekivati kako će prave konture, po njegovim zamislima, Jug dobiti tek s početkom sezone 2015./2016. Tako se i dogodilo. Uprava kluba odgovorila je Kobešćakovim zahtjevima, s nekoliko pojačanja posložena je momčad koja se opet može nadati ‘kantama’. Prva prilika, finale Kupa Hrvatske u Zadru, uspješno je iskorištena. Jugaši su opet okusili slast osvajanja trofeja, svladali su velikog rivala Primorje s 10:8. Za Kobešćakov Jug sjajna je to najava po svemu sudeći uzbudljive 2016. godine. Vrijedi biti optimističan!

Pročitajte još

POBJEDA ZA SQUARE! U napetoj utakmici svladali Olmissum

Dulist

SVI ZA SQUARE! Crveno plavi večeras igraju polufinale HMNL

Dulist

[FOTO] Startao Elafiti slalom, spektakl prati i Ivica Kostelić

Dulist.hr