Kultura

Tomislav Ivanišin izlaže svoje ‘Divlje cvijeće’ u Umjetničkoj galeriji

Tomislav Ivanišin izlaže svoje 'Divlje cvijeće' u Umjetničkoj galeriji

Izložba dubrovačkog umjetnika Tomislava Ivanišina pod nazivom Divlje cvijeće bit će otvorena u Umjetničkoj galeriji Dubrovnik u subotu, 16. ožujka u 20 sati.

Izložba predstavlja izbor od 150 slika serije Divlje cvijeće Tomislava Ivanišina, a zastupljeni radovi su nastali u periodu od 2003. do 2019. godine. Riječ je o modernističkoj konvenciji stvaranja u kojoj autor bilježi krajobraz i zapisuje ga kao kartografiju učinjenu od kadrova precizirane zbilje. Životni bitak opisuje se suptilno snagom simbola koji egzistiraju u prirodi. Slika se predio fokusiran detaljem pronađenim u vrtu, na livadi, obronku brda, stijeni ponad mora itd. Detaljno se čita bogatstvo struktura cvjetova, kaktusa, listova i niti trave, grma itd. Estetika se gradi i izgrađuje oštroumno i senzualno.

Riječ je o autoru koji je po zvanju arhitekt, k tome pasionirani ribar, i prirodoznanstveni aspekt u radu je nesvjesno prisutan. U tek naizgled običnoj prisutnosti otvaraju se razni diskursi pustolovine živopisnih radova koji majstorski progovaraju o unutarnjem cvjetanju čovjeka i ostalom. Tiho i mudro reagira se na stvarnost i višeznačenjski se označava istina koja svima isto pripada i čiji smo dio. Život se interpretira u duhu simplificirane i esencijalne percepcije prirode; podcrtava se poštovanje prema njemu..

Ispisuje se i markira dubrovački i pelješki kraj kao globalno mjesto, dio poznatog i nepoznatog svemira. Humanistički je u slici (u)slikano ono kao prostor koji ne trpi laž, osudu, licemjerje, nepravdu i ostali mrak čovjeka. Krajobraz se razmatra kao teritorij u kojoj možemo biti u samoći ispunjeni do kraja. Krajolik je ključ za razumijevanje sebe i drugoga kroz opće, svijeta i nepoznatog, izjavljuje rad autora. On je uvijek nesebično otvoren čovjeku za samospoznaju i spoznaju. U njemu se preispituje stanje ljudskog bića u kojemu se čisti percepcija svijeta koji se ukazuje onakav kakav jest – beskrajan. Priroda mora biti poštovana i s njom bi se trebalo mudro družiti, od nje je potrebno uvijek učiti… Pacifistički se misli objektivna pojavnost i zbilja koje ne traže ništa, koje ne trpe tamu ljudskog uma, već su tu za čovjeka u metafizici svjetlosti, napominje izložba Tomislava Ivanišina.

Kustosica izložbe je Petra Golušić, viša kustosica Umjetničke galerije Dubrovnik, a autori tekstova u katalogu su prof.dr.sc. Antun Karaman i Petra Golušić.

Izložba ostaje otvorena do nedjelje, 21. travnja 2019.

BIOGRAFIJA

Tomislav Ivanišin rodio se u Dubrovniku 1942. godine. Diplomirao je 1967. godine na Arhitektonsko-urbanističkom fakultetu u Sarajevu. Slikarstvo je učio kod profesora Mladena Vukića. Magistrirao je 1971. godine na sveučilištu La Sapienza u Rimu s temom Franjevački samostan na Lopudu – obnova i revitalizacija. Od 1967. godine radi kao arhitekt na međunarodnom projektu Urbanistički plan Južni Jadran i potom u urbanističkim službama u Dubrovniku. Aktivno se bavi slikarstvom i član je Hrvatskog društva likovnih umjetnika Dubrovnik. Izlagao je na mnogim samostalnim i skupnim izložbama u Hrvatskoj. Živi i radi u Dubrovniku i na Draču.

Pročitajte još

U ZNANSTVENOJ KNJIŽNICI Predavanje o djelu Nikole Vitova Gučetića

Dulist

VRIJEDNA DONACIJA Luko Paljetak poklonio sliku Umjetničkoj galeriji Dubrovnik

Dulist

ART RADIONICA LAZARETI Plesna predstava kao reakcija na rat u Ukrajini

Dulist