Županija

Tolić: Danas smo raspisali natječaj vrijedan 105 milijuna eura

Tolić: Danas smo raspisali natječaj vrijedan 105 milijuna eura

Direktor Zračne luke Dubrovnik Roko Tolić rekao je u petak u Konavlima kako je ranije danas raspisan natječaj vrijedan 105 milijuna eura za radove na tzv. ”zračnoj strani” dubrovačke zračne luke.

Nakon obilaska radova koji se već izvode u sklopu Projekta obnove i razvoja zračne luke Dubrovnik 2020.s premijerom Zoranom Milanovićem, Tolić je istaknuo kako je danas raspisan natječaj vrijedan 105 milijuna eura u sklopu kojeg će se raditi i rekonstrukcija uzletno-sletne staze.
”Nastavno na zgradu putničkog terminala vrijednosti 70 milijuna eura koja već ima izvođače koji rade na njezinoj izgradnji, danas je objavljen i natječaj vrijednosti 105 milijuna eura na tzv. ‘zračnoj strani’ Zračne luke Dubrovnik. To prije svega podrazumijeva opsežan i zahtjeva posao uzletno sletne staze koji će se raditi sljedeće tri godine u različitim fazama”, rekao je Tolić te dodao kako će sljedeći ponedjeljak u Zagrebu biti potpisani ugovori s vrijedni 32 i pol milijuna eura.
”Projekt je vrijedan 246 milijuna eura, od toga 160 milijuna eura ide iz fondova, ostalo je zajam koji će se potpisati u ponedjeljak i sredstva iz operativne dobiti. Riječ je o ugovoru o kreditu koji se realizira u kooperaciji Europske investicijske banke i HBOR-a u iznosu od 32 i pol milijuna eura. To su prijeko potrebna sredstva koja će uz sredstva iz operativnog poslovanja te 160 milijuna eura iz EU fondova ovu investiciju ‘zaokružiti’ u financijskom smislu”, rekao je Tolić.
Inače, Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava u iznosu nešto većem od milijardu i 114 milijuna kuna za realizaciju Projekta obnove i razvoja zračne luke Dubrovnik 2020. potpisali su predstavnici Vlade RH i Zračne luke Dubrovnik još u svibnju.
Riječ je o bespovratnim sredstvima Europske unije, a Vlada je još u travnju ove godine donijela odluku o financiranju tog projekta, koji prema odluci Europske komisije iz javnih sredstava može biti sufinanciran sa 145 milijuna eura, odnosno preračunato nešto više od milijardu i 114 milijuna kuna za koje je potpisan ugovor. Preostalih 75 milijuna eura morala je osigurati sama Zračna luka, a to će se realizirati iz vlastitih sredstava i u okviru investicijskog plana Europske komisije, poznatijeg kao ”Junckerov plan”.
Cjelokupni projekt mora biti završen do travnja 2019. godine.

Pročitajte još

OBJAVLJENE LISTE HDZ-a Franković jedini iz Dubrovnika

Dulist

SJEDNICA OPĆINSKOG VIJEĆA KONAVALA Usvojeno izvješće o radu načelnika Lasića

Dulist

Dolina Neretve prvi put uključena u poseban regionalni program Ministarstva

Dulist