Aktualno

“To je agresija na BiH”

"To je agresija na BiH"

Ministrica vanjskih i evropskih poslova Republike Hrvatske Vesna Pusić danas će predstaviti Nacrt novog idejnog rješenja mosta visokog samo 35 metara.

No, akademik Ibrahim Bušatlija, ekspert za geomorfologiju i član Pomorskog društva BiH donosi portal www.seebiz.eu, kaže kako se radi o "agresiji Hrvatske na pomorske vode BiH".

Slično misli i zamjenik predsjednika Pomorskog društva BiH i sudski vještak prometne struke Ševal Kovačević. Ukoliko danas ovaj Nacrt bude prihvaćen Brisel će sa 80 posto iznosa sufinancirati gradnju mosta i pristupnih cesta.

-To je ustvari agresija. Most se pravi preko naših teritorijalnih voda, koje iz Neuma u vidu koridora idu u međunarodne vode. Ta visina od 35 metara ne samo da će kočiti izlaz u međunarodne vode, nego se mnogo drugih stvari neće moći ostvariti. Gradnja mosta visine 35 metara je zatvaranje države i njenih kapaciteta – kaže Bušatlija. Kao rješenje vidi u gradnji tunela poput onog ispod prolaza La Manche koji povezuje Francusku i Englesku.

– Zbog ovog treba tužiti Hrvatsku jer to nije u redu. Ovo je kršenje međunarodnog prava i Konvencije o pravu mora, koja govori o tome da se ne smiju praviti smetnje drugoj državi u izlazu na otvoreno more. Evo, postavljam pitanje, kako će jedan brod visok 70 metara iz Neuma proći na otvoreno more? – dodaje. 

Ševal Kovačević mišljenja  je kako je svaki most koji se gradi u teritorijalnim vodama i na plovnom putu BiH iz Neuma prema otvorenom moru, bez saglasnosti te države, nasilje nad suverenitetom naše zemlje. Naglašava i kako ga čudi ponašanje EU.

– Oni jednostarno rade sa Hrvatskom, a da BiH nitko ništa ne pita. U ovom slučaju, Predsjedništvo BiH i Vijeće ministara BiH mora hitno djelovati. Nažalost, nitko ništa ne radi. Ukoliko EU prihvati ovaj Nacrt prema kojem je visina mosta 35 metara, treba uputiti protestnu notu Hrvatskoj i EU. Ukoliko postoji konsenzus u Predsjedništvu BiH treba zatražiti hitnu arbitražu Suda u Hagu ili Međunarodnog suda za pravo mora u Hamburgu, a ne ad hoc kako to traže pojedini stručnjaci iz pomorskog prava RH, poput profesora Davorina Rudolfa (tri člana iz BiH, tri člana iz RH i jedan član međunarodne zajednice) – zaključuje.  
 

Pročitajte još

RASPITALI SMO SE Kad će voda poteći lapadskim fontanama?

Dulist

SEDAM GODINA OD VELIKE TRAGEDIJE Odavanje počasti žrtvama održat će se na Porporeli

Dulist

PREMA ISTRAŽIVANJU Parking na dubrovačkom aerodromu najskuplji u Europi

Dulist