Grad

TKO SVE PAMTI? Na današnji dan propala je riva u Portu

TKO SVE PAMTI? Na današnji dan propala je riva u Portu

Na današnji dan, 7. siječnja, ne tako daleke 2003. godine  nakon nekoliko dana polaganog razdvanja potpuno je u more propala riva u Portu.

Dogodilo se to poradi jakog olujnog juga i valova koji su u noći sa 6. na 7. siječnja uništili dio stare kamene rive ‘načete’ već otprije,  onaj ispred terase Gradske kavane i ulaza u kazalište Marin Držić u dužini od oko pedeset metara. Dio je to koji je spajao dva mula, Veliki i Mali.

Iz arhive doznajemo i to kako su se prve pukotine u dijelu rive pojavile već 1996. godine, kada su počela i prva upozorenja gradskoj vlasti, na žalost, bez odjeka, pa se pukotina širila te je grupa mladića iz Grada rupu betonirala na svoj način, pravdajući svoj čin opasnošću koju je rupa predstavljala za slučajne prolaznike i turiste, te upućujući glasne apele tadašnjem gradonačelniku. Već tada su stigla i prva upozorenja kako je odvajanje rive tek početak narušavanja cijelog dijela stare gradske jezgre, u koju spada i nekoliko objekata koji se vežu na rivu.

Sve je kulminiralo 2003. kada se dogodio šok za lokalno stanovništvo, mul se raspao, a tadašnja gradonačelnica Dubravka Šuica izjavila je kako Porat nije u nadležnosti gradske vlasti, odnosno kako oni ne mogu popravljati što nije nihovo. Ova izjava izazvala je, osim nevjerice, povike i zvižduke koji su pratili njene izjave na rivi, a cjelokupna situacija potaknula je razmišljanje o obnovi, očuvanju, nedostatku poštivanja i ljubavi prema onome što su nam ostavile starije generacije, a što se sve češće može vidjeti i danas.

Arhiva Boris Njavro

 

Pročitajte još

MARKO GILJAČA O PRVIM IZLAZNIM ANKETAMA Prvog Srđevca u Saboru ćekat ćemo do dugo u noć

Dulist

POKRENUTA JAVNA NABAVA Gradit će se novi boćarski dom u Gospinom polju

Dulist

‘Neboderko’ od ponedjeljka s deset dodatnih polazaka!

Dulist