AktualnoUrednički izbor

Tko sve može (g)raditi u sezoni?

Tko sve može (g)raditi u sezoni?

Do 15. rujna odlukom dubrovačkog Gradskog vijeća utihnula je teška mehanizacija na gradilištima, no neki investitori su ipak dobili odobrenje Grada Dubrovnika, odnosno Povjerenstva kojega imenuje Gradsko vijeće.

Jedno od tih gradilišta je i ono iza zgrade Grawea, koje je već mjesecima u žiži interesa javnosti posebno zbog oštećenja nastalih u Ulici bana Josipa Jelačića. Naime, među investitorima s odobrenjem Grada Dubrovnika za izvođenje radova do 15. rujna nalazi i tvrtka Oštrice d.o.o., investitor stambeno-poslovnog kompleksa ispod Bourbona. Upravo su zbog ovih radova u dva navrata na teren izlazili i sudski vještaci kako bi utvrdili oštećenja na Ulici bana Josipa Jelačića. Posljednji put to je napravljeno u svibnju, a Grad Dubrovnik bio je primoran u potpunosti do daljnjega zatvoriti promet ovom ulicom zbog opasnosti od urušavanja. Tako je sudski vještak Zvonimir Franić 11. svibnja 2019. izašao na teren kako bi se stekao uvid u štetu koja je nastala uslijed radova na osiguranju pokosa padine brda na gradilištu neposredno zgradi Grawea gdje na zemljištu tvrtke Oštrice niče stambeno-poslovni kompleks.

Među 20 investitora koji su dobili odobrenje Grada Dubrovnika za izvođenje radova od 15. lipnja do 15. rujna jest i tvrtka Oštrice, investitor na gradilištu iza zgrade Grawe

— Već ranije Grad je od investitora zatražio žurnu sanaciju ceste i dobili smo informaciju da je projekt sanacije u izradi te se nadamo skorom početku radova. Na osnovu nalaza vještaka Grad će postupiti sukladno zakonu i prijaviti oštećenje svoje imovine – istaknuli su za DuList iz Grada Dubrovnika 29. svibnja, a vještačenje je poslano i na adresu DORH-a.

Inače, Upravni odjel za komunalne djelatnosti i mjesnu samoupravu zaprimio je ove godine čak 59 zahtjeva, pri čemu je 20 gradilišta ‘dobilo ‘zeleno svjetlo’ za izvođenje radova na izgradnji konstrukcije građevine koja se nalazi u području zone B i to uz uvjet da se u njenoj neposrednoj blizini ne nalaze turistički objekti. ‘Zeleno svjetlo’ dano je po prethodno pribavljenom mišljenju Povjerenstva koje imenuje Gradsko vijeće Grada Dubrovnika.

Najviše zahtjeva, njih 14, odobreno je fizičkim osobama, a jedan od odobrenih zahtjeva odnosi se i na sam Grad Dubrovnik. Naime, odobrenje za radove u sezoni dobio je i gradski Upravni odjel za izgradnju i upravljanje projektima, a prema čestici zemlje, koju smo dobili od Grada Dubrovnika riječ je o radovima na Osnovnoj školi Montovjerna, tzv. žutoj školi. Ovdje treba istaknuti kako je Grad Dubrovnik dostavio samo popis s navedenim česticama zemlje i katastarskim općinama, a kad su investitori pravne osobe, naveden je i naziv tvrtke. Kad su u pitanju fizičke osobe, podatke o njima nemamo.

No, zato smo prema dostavljenim česticama zemlje, a uvidom u Zajednički informacijski sustav zemljišnih knjiga i katastra, odnosno OSS aplikacije i stranice Urban Planning 4 Citizens uspjeli preciznije odrediti same lokacije gradilišta.

Čak 14 zahtjeva odnosi se na fizičke osobe, a među njima nalaze se profesori Sveučilišta u Dubrovniku, koji su u travnju ove godine krenuli sa stambenom izgradnjom u Hladnici

Tako se među investitorima fizičkim osobama, nalaze bivši i sadašnji profesori Sveučilišta u Dubrovniku koji su nedavno na području Hladnice krenuli s izgradnjom stanova na zemljištu koje im je prije 17 godina dodijelilo bivše Veleučilište u Dubrovniku. O tome je DuList nedavno pisao, a spomenimo kako je riječ o ukupno deset investitora te je projekt radila zamjenica gradonačelnika Orlanda Tokić i tvrtka Apozito. Projekt je pravomoćnu građevinsku dozvolu dobio još u studenom prošle godine, a početak građenja prijavljen je 18. travnja ove godine. Četiri gradilišta koja su dobila odobrenje za već spomenute radove u sezoni nalaze se u Orašcu, po jedno u Staroj Mokošici (investitor Dubrovački automobili d.o.o.), Rožatu (Sweet travel d.o.o.), Prijevoru, Obuljenu i Zatonu, a tu je i investicija tvrtke Argosy d.o.o. u Brsečinama, o čemu je DuList također obavijestio. Naime, podsjetimo, obitelj Bošković je u Brsečinama, u blizini svoje kuće krenula s izgradnjom hotela ‘Osmoliš’ s 24 sobe i pratećim apartmanima, koji će biti zapravo depadansa ovog obiteljskog hotela.

Od Nuncijate preko Gruža do Babinog kuka
Ostala se gradilišta po onome što smo uspjeli locirati nalaze na predjelu Nuncijate, ali i Solituda (između Bokeljske i Trpanjske ulice), Gornjeg Konala te Glavice Babinog kuka, kao i u Šipčinama (Prodex do.o.o). Treba napomenuti kako je 20 spomenutih investitora dobilo odobrenje za izvođenje radova od 15. lipnja do 15. rujna na izgradnji konstrukcije građevine koja se nalazi u području zone B i to uz uvjet da se u njenoj neposrednoj blizini ne nalaze turistički objekti. Betonski radovi na konstrukciji građevine mogu se obavljati od 9 do 14 sati, svakim radnim danom od ponedjeljka do petka, a preostali radovi na konstrukciji građevine mogu se obavljati od 8 do 18 sati, svakim radnim danom od ponedjeljka do subote (s tim da je nedjeljom, blagdanom i neradnim danom zabranjeno izvođenje svih radova na izgradnji konstrukcije građevine). S druge strane, šesnaest investitora, uglavnom pravnih osoba, ostalo je bez odobrenja Grada za rad do 15. rujna.

Ti zahtjevi zapravo nisu ni uzeti u razmatranje, a gradilišta se nalaze na Pločama, s tim da je jedno od njih i poviše Turističke škole (na samom križanju ulice Petra Krešimira IV s Ulicom Dalmatinske brigade), u Lapadu, na Montovjerni (Gabra Rajčevića) kao i poviše Hotela Lero, ali i u Orašcu, Komolcu, Zatonu, Prijevoru te Mokošici. Zanimljivo je i kako je Hotel Lero d.o.o tražio odobrenje za radove na zemljištu u neposrednoj blizini Hotela Rixos, no ono nije dobiveno.

Na kraju spomenimo i veliku investiciju Sveučilišta u Dubrovniku, a to je gradnja Studentskog doma u Čokolinu koji je i prošle godine kao strateški projekt imao odobrenje za rad tijekom ljetnih mjeseci. Inače, gradskom odlukom zabrana izvođenja građevinskih radova ne odnosi se, između ostaloga, na građevine odnosno radove za čije je građenje odnosno izvođenje utvrđen interes RH i jedinice lokalne i područne (regionalne) samouprave. — Sukladno Pravilniku o obavljanju građevinskih radova tijekom ljetnih mjeseci sve javne investicije, a studentski dom je takav, mogu se graditi tijekom ljetnih mjeseci i na tome smo zahvalni Gradu Dubrovniku. U suprotnom, projekt ne bismo mogli završiti u roku. Za razliku od prošlog ljeta, kad smo imali iskope, zemljane radove i veliku buku, toga ovog puta nema. Završeni su betonski radovi skoro u cijelosti tako da će razina buke biti puno manja, a krenulo se sa završnim i obrtničkim radovima – rekao nam je Marko Potrebica, predsjednik Gradskog vijeća i voditelj projektnog tima Sveučilišta u Dubrovniku.


ŠTO SE MOŽE RADITI
Izuzetak su…

Zabrana izvođenja građevinskih radova ne odnosi na građevine odnosno radove za čije je građenje odnosno izvođenje utvrđen interes RH i jedinice lokalne i područne (regionalne) samouprave, kao ni na uklanjanje građevina na temelju rješenja građevinske inspekcije ili odluke drugog tijela državne vlasti. U izuzeće od zabrane ulaze i hitni radovi na popravcima objekata i uređaja komunalne i ostale infrastrukture koji se javljaju nenadano i kojima se sprječava nastanak posljedica opasnih za život i zdravlje ljudi kao i veća oštećenja nekretnine kao i nužni radovi na popravcima građevina kada zbog oštećenja postoji opasnost za život i zdravlje ljudi. Tu je i građenje građevina, odnosno izvođenje radova u godini u kojoj je odluka stupila na snagu, građenje objekata predškolskog, školskog, zdravstvenog i socijalnog sadržaja, građenje javnih građevina sportske i kulturne namjene i poboljšanja energetske učinkovitosti zgrada u vlasništvu jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave, koje se nalaze u području zone ‘B’ te radovi na izgradnji konstrukcije građevine koja se nalazi u području zone ‘B’, ukoliko se u njenoj neposrednoj blizini ne nalaze turistički objekti (hoteli, kampovi i marine), i to za: betonske radove na konstrukciji od 9 do 14 sati radnim danom od ponedjeljka do petka i preostale radove na konstrukciji od 8 do 18 sati radnim danom od ponedjeljka do subote. Za ove radove, navodi se u odluci, investitor mora posjedovati odobrenje nadležnog upravnog odjela.

IZ ODLUKE
Na što se odnosi zabrana?
Od 15. lipnja do 15. rujna na snazi je Odluka o privremenoj zabrani izvođenja građevinskih radova na području grada Dubrovnika. Zabrana se zapravo odnosi na zemljane radove (iskop humusa, široki iskop, iskop stepenica, iskop za temelje i građevne jame, iskop rovova za instalacije, iskop kanala i odvodnih jaraka, prijevoz materijala, uređenje temeljnog tla, izrada nasipa, izrada posteljice, izrada klinova uz objekte, deponiranje materijala, utovar, odvoz viška zemlje na gradski deponij, istovar, zatrpavanje građevinske jame nakon izvedbe podruma, zemljom od iskopa i sl.) i radove na izgradnji konstrukcije građevine. Uz to, gradskom odlukom područje grada podijeljeno je na dvije zone. Zona ‘A’ obuhvaća područje gradskog kotara Grad, Ploče Iza Grada i dio gradskog kotara Pile – Kono s rubnim granicama: smjer Put od Republike, Splitski put, Vladimira Nazora, Pera Bakića do D-8, dok zona ‘B’ obuhvaća ostale gradske kotareve i mjesne odbore na području Grada Dubrovnika.

Tekst je objavljen u tiskanom izdanju DuLista 19. lipnja 2019.

Pročitajte još

Započeo ciklus radionica robotike u Centru za mlade Dubrovnik

Dulist

PRODUŽENI USKRŠNJI VIKEND Poziv na oprez zbog većeg protoka vozila na autocestama

Dulist

POBJEDA U GOSTIMA Square dobio Osijek, prošli u polufinale

Dulist