Aktualno

Tko su vlasnici zemlje na Srđu?

Tko su vlasnici zemlje na Srđu?

Inicijativa „Srđ je naš“ je uvidom u elektroničke zemljišne knjige rekonstruirala vlasničku kartu platoa Srđ koju su gradonačelnik i investitor uporno odbijali predstaviti. Tu je kartu , navode na svojim stranicama. Upravo su tu vlasničku strukturu predstavili na današnjoj konferenciji za novinare ispred Plače Sponza.  

Iz karte se jasno vidi da je četvrtina zemlje na Srđu isključivo vlasništvo Republike Hrvatske. Investitori imaju otprilike istu površinu zemlje, a dio isključivog vlasništva imaju i građani. Ostatak čine suvlasnički djelovi.

Apartmani i vile planirani su na zemljištu koje je već u vlasništvu investitora ili koje je u državnom vlasništvu. Na taj način pri otkupu zemljišta investitor nije morao privatnim vlasnicima platiti cijenu zemljišta na kojem može graditi, a zemljište u državnom vlasništvu namjerava dobiti u koncesiju, navode na stranicama građanske inicijative.

Prema statističkim podacima, 81,82 posto čini golf resort s vilama i apartmanima zatvoren za javnost, a 18,18 posto “Rekreacijski park”.
Prikaz površina otvorenih za planiranje javnih usluga napravljen je na temelju SUO 2013.

Po ovom će planu svega 60 hektara od 330 hektara platoa Srđa biti otvoreno građanima u vidu sportskih i drugih komercijalnih sadržaja.
Drugim riječima, sadržaji koji su se na platou Srđa, prema Županijskom prostornom planu, trebali smjestiti u rekreacijski prostor otvoren svim građanima, nagurat će se na svega 18,18 posto njegove površine. Ostatak je rezerviran za, građanima nedostupne, vile i apartmane.

– Četvrtina vlasništva nalazi se u posjedu Grada Dubrovnika i Republike Hrvatske. Uz to značajan dio, do polovice ukupnog obuhvata nalazi se u vlasništvu Grada Dubrovnika. Razvoj golf je  kupio tek 1/3 vlasništva a dio je u vlasništvu privatnih građana koje je Razvoj golf iznajmio. Gotovo pola vlasništva je i dalje Grada, RH i građana Dubrovnika – istaknuo je koordinator Inicijative Srđ je naš Đuro Capor. Mi želimo vjerovati da će ukoliko referendum prođe, svaka gradska vlast poštovati volju građana izraženu u referendumu. Građane se ne smije preskaskati  jer je, ne samo što živimo u demokraciju, vlasnička struktura Srđa vezana uz građane. Razlog zašto imamo referendum je upravo zbog toga što na to imamo pravo. Srđ jest naš i građani Dubrovnika moraju odlučiti što žele iznad svojih glava – nekretninski biznis, preprodaju, mešetarenje sa zemljištem ili žele projekt kakav treba Gradu gdje je pomiren javni i privatni interes – istaknuo je Capor.   
 
 Sam obuhvat izgradnje predmet je konstantnog manipuliranja brojkama od strane investitora. Primjerice,  manipuliranje brojkama kada se količina izgradnje navodi kao postotak od nečega ili u usporedbi s površinom cjelokupnog zahvata. Naime, predloženim projektom na Srđu planira se izgradnja 240 vila, 400 aparmana i 2 hotela. Površina koju bi zauzelo 240 vila iznosi, prema investitorovim tvrdnjama, 116 tisuća 250 metara kvadratnih. Usporedbe radi, radi se o većoj površini nego kada bi svaki stan u naselju Nova Mokošica, a tih je stanova 1870, posložili jedan pokraj drugog. Uz to se planira izgradnja još 400 apartmana. Kada se toj tlocrtnoj površini pribroje ukupni kvadrati vila i aprtmana (katovi) količina izgrađenih kvadrata na platou Srđa četiri je puta veća nego u Novoj Mokošici, ističu članovi inicijative Srđ je naš i pozivaju građane da izađu na referendum 28. travnja..

– Mi smo svojim djelovanjem demisticirali laži ovog projekta i jedna je da će cijeli obuhvat biti na raspolaganju građanima. Ako gradite vile i apartmane što investitor priznaje otvoreno, i to veliki broj, privatni vlasnik ne želi da hodate okolo toga. Cijela crna površina je zatvoreni resort, a nama je ostavljen mali prsten, okrajci kao neka vrsta rekreacijskog parka kojeg oni zovu linearni park. Pristupa ogromnom prostoru neće biti, dakle otuđuje se ono što je prema županijskom Prostornom planu predviđeno kao rekreacijski park- istaknuo je Ivo Kara-Pešić.

Pročitajte još

VENECIJA POČELA NAPLAĆIVATI ULAZ U GRAD Mnogi nezadovoljni: ‘Pretvaraju nas u tematski park’

Dulist

RASPITALI SMO SE Kad će voda poteći lapadskim fontanama?

Dulist

SEDAM GODINA OD VELIKE TRAGEDIJE Odavanje počasti žrtvama održat će se na Porporeli

Dulist