Zanimljivosti

Tko pravi najbolje džemove

Tko pravi najbolje džemove

Žiri je izabrao pobjednike trodnevnog Hrvatskog festivala pekmeza, džema i marmelade među kojima su i domaći proizvođači koji su osvojili 2 srebrne i 2 brončane medalje.

Preko stotinu vrsta pekmeza, džemova i marmelada – od naranača, limuna, smokava, višanja, jagoda, šljiva i od čega se sve može samo zamisliti, pa domaćih likera, kolača bilo je izloženo na Stradunu. Ispred crkve Sv. Vlaha Festival pekmeza, džema i marmelade tradicionalno, već petu godinu za redom, obogaćuje turističku ponudu grada Dubrovnika, u organizaciji udruge DEŠA i Dubrovačka naranča, u suradnji sa HGK – Županijskom komorom Dubrovnik.

Festival je tijekom dva izložbena dana, 2. i 3. listopada, privukao veliki broj domaćih i stranih posjetitelja svojom slatkom i šarenom ponudom proizvođača iz cijele Hrvatske. Na Festivalu je izlagalo preko 35 izlagača iz 12 hrvatskih županija, a cilj mu je bio predstavljanje kvalitetnih proizvoda i afirmiranje bogatstva hrvatske baštine. Kulturnu notu Festivalu, dao je KUD „Stjepan Radić“ iz Pridvorja, dok su razigranu notu dala djeca iz OŠ Marina Getaldića i djeca Malog raspjevanog Dubrovnika. Ni ove godine nismo propustili „Guste s palačinkama“, koji su izmamili oduševljenje svih posjetitelja. 

Sve je krenulo od Džema od dubrovačke ljute naranče, međutim posebno nam je drago da je iz naše županije  bilo preko 10 izlagača koji su u isto vrijeme i proizvođači ,  jer  su ih vjerojatno motivirali dosadašnji festivali te s ponosom ističemo da smo dobili 4 medalje  i to 2 srebrene i 2 brončane za kvalitetne proizvode.

Tijekom prvog dana Festivala, 30. rujna, u DEŠI je izvršeno stručno ocjenjivanje izloženih proizvoda. Ocjenjivački sud u sastavu: prof. Nela Nedić Tiban i prof. Tera Mandić sa Prehrambeno – tehnološkog fakulteta iz Osijeka; prof. Branka Levaj i prof. Maja Repajić sa Prehrambeno – biotehnološkog fakulteta iz Zagreba i profesor kuharstva gosp. Josip Žuvela iz Dubrovnika, stručno je ocijenio 81 uzorak džemova, pekmeza i marmelada.
U više kategorija konkuriralo je 36 džemova, 14 extra džemova, 10 marmelada i 21 pekmez. Komisija je izvršila slijedeći odabir:
 
KATEGORIJA DŽEM

  • Zlatna medalja:                OPG Sveto Stipčić, Trogir – za džem od smokava
  • Srebrena medalja:         DEŠA – Dubrovnik – za džem od dubrovačke ljute naranče
  • Srebrena medalja:         Seosko gospodarstvo „Duga strana“ , Zaton – za Mediteranski džem
  • Brončana medalja:         OPG Širanović Babić – Rakov potok – za pečeni džem od šljiva
  • Brončana medalja:         OPG Matijević, Koločep – za džem od marelica

KATEGORIJA MARMELADA

  • Zlatna medalja:                OPG Antonija Zelenika, Velika – za marmeladu od šipka
  • Zlatna medalja:                OPG Antonija Zelenika, Velika – za marmeladu od vinogradarskih  

breskvi

  • Srebrena medalja:         OPG Ana Milković, Slano – za marmeladu od smokava
  • Brončana:                          OPG Luka & Xenia Capor, Čilipi – za marmeladu od latica divlje ruže

EXTRA DŽEM

  • Brončana medalja:         OPG Veselić Ivan, Topolovac – za extra džem od dunja
  • Brončana medalja:         OPG Josip i Marica Španjol, Rab – za extra džem od smokava

 
PEKMEZ

  • Zlatna medalja:                OPG Antonija Zelenika, Velika – za pekmez od kajsije   
  • Srebrena medalja:         OPG Antonija Zelenika, Velika – za pekmez od šipka
  • Srebrena medalja:         OPG Antonija Zelenika, Velika – za pekmez od kupina
  • Brončana medalja:         OPG Veselić Ivan, Topolovac – za pekmez od šljiva
  • Brončana medalja:         OPG Antonija Zelenika, Velika – za pekmez od drijenka

Pročitajte još

PREKRASNA TRADICIJA Balanje u Konavlima

Dulist

PLAVO DOGAĐANJE Niz prezentacija o problemu otpada u moru, demonstriran i robotski sustav

Dulist

NA DANAŠNJI DAN 1922. U Pragu umro Vlaho Bukovac

Dulist