Politika

TKO NE PLAĆA RAČUNE? Dužnici Grada većinom nisu sociljani slučajevi

TKO NE PLAĆA RAČUNE? Dužnici Grada većinom nisu sociljani slučajevi

Zašto se za ovrhe na računima građana angažiraju vanjski pravni stručnjaci? Pitanje je koje je zanimalo vijećnika Mosta Mara Kristića, koji ističe kako je njihov angažman praksa i u drugim jedinicama lokalne samouprave, ali smatra kako se za banalne pravne postupke ne bi trebali angažirati već bi se u tim slučajevima trebale iskoristiti interne pravne snage.

-Angažiranje vanjskih pravnih stručnjaka bi trebalo biti isključivo kod složenijih pravnih pitanja i kad Gradska uprava to ne može sam riješiti. Imamo dobar dio naših sugrađana koji ne živi u velikom materijalnom izobilju. Angažiramo vanjske pravne stručnjake da rješavaju i ovrhe na računima naših sugrađana, umjesto da to pripremi interna pravna služba. Naši sugrađani osim što će platiti prijedlog za ovrhu plaćaju i odvjetničku naknadu. Nemojmo podcjenjivati svoje pravne kadrove, imamo dovoljno pravnika za te banalne pravne postupke – istaknuo je rijekom rasprave o izvršenju Proračuna za prvih šest mjeseci ove godine.

Gradonačelnik Mato Franković istaknuo je kako Grad ne angažira pravne tvrtke za potraživanja prema sugrađanima, samo kad se radi o velikim potraživanjima i to se vrlo uspješno naplaćuje. Tako je Grad Dubrovnik u posljednje vrijeme uspio naplatiti par milijuna kuna svojih potraživanja.

No, rekao je kako nema toga našeg sugrađanina tko je dokazao svoj loš socijalni status da mu Grad nije pomogao. -Svima smo pomogli, ali pratimo jesu li ti ljudi dužni gradu i tvrtkama. Oni prvo što plate su Vodovod, Čistoća i Elektrojug, upravo oni koji imaju socijalni status i probleme s financijama. Ovdje se u većini ne radi o socijalnim slučajevima već o onima koji su iz nekog razloga odlučili ne plaćati. Nemamo adekvatne podatke za dio naših sugrađana koji uopće ne plaćaju Čistoću i to postoji. Čistoća raspolaže brojkom od 16 tisuća kreveta za iznajmljivanje, a TZ ima podatak o 26 tisuća kreveta, što znači da ne plaćaju svi jednako svoje obveze prema Gradu – rekao je gradonačelnik dodavši kako treba pokrenuti naplatu.

Ljubo Nikolić (Srđ je Grad) se tijekom rasprave osvrnuo na azil za životinje, odnosno na dijalog s Društvom za zaštitu životinja.

– Ne mogu vjerovati da nastavljate ton svog prethodnika s Društvom za zaštitu životinja. Najbolje se pokazati kao dobar vođa u kriznim situacijama. Bili ste gore prije izbora, pođite sad kad im je najteže. Oni rješavaju veliki gradski problem. Uložite napore i otvorite dijalog s njima. Ako postoje pritisci, postoje državne institucije i recite tko vas maltretira – rekao je Ljubo Nikolić.

-Nisam ovdje da bih imao osjećaje prema bilo kome. Partner sam svima i spreman sam razgovarati. Kad su zvali gospodina Tabaka, pomogao je. Svjesni smo velike i teške zadaće koju obavljaju volonteri. Meni se nekad čini da se tekstovi pripremaju na taj način da se grad pita pet do podne jeste li voljni pomoći, a prije nego odgovorimo već je izašao tekst kako grad ne želi pomoći – odgovorio mu je Franković.

-Stalno govorimo o kučkima, a vrlo malo o ljudima. Što ćemo s ljudima iz Visa2? Svaka čast ljudima koji se bave kučkima, ali ih treba staviti u realne okvire. Malo se više bavimo ljudima – rekao je Rikard Rossetti (Dustra).

 

Pročitajte još

RASKOL U MOSTU Marija Selak Raspudić: ‘Miletić se javno ogradio od mene’

Dulist

FRANKOVIĆ I PEZO O IZBORIMA Ostvariti ovakav rezultat i dobiti povjerenje naših sugrađana nije nimalo jednostavno

Dulist

ANITA BONAČIĆ OBRADOVIĆ Biti druga po broju preferencijalnih glasova u Gradu je veliki vjetar u leđa

Dulist