Natrag
19.4.2019 09:05

facebook

twitter

google

rss

dulist

TKO NE PLAĆA RAČUNE? Dužnici Grada većinom nisu sociljani slučajevi

9.11.2018 @ 13:54 Andrea Falkoni Račić Politika

Podijelite:

Zašto se za ovrhe na računima građana angažiraju vanjski pravni stručnjaci? Pitanje je koje je zanimalo vijećnika Mosta Mara Kristića, koji ističe kako je njihov angažman praksa i u drugim jedinicama lokalne samouprave, ali smatra kako se za banalne pravne postupke ne bi trebali angažirati već bi se u tim slučajevima trebale iskoristiti interne pravne snage.

-Angažiranje vanjskih pravnih stručnjaka bi trebalo biti isključivo kod složenijih pravnih pitanja i kad Gradska uprava to ne može sam riješiti. Imamo dobar dio naših sugrađana koji ne živi u velikom materijalnom izobilju. Angažiramo vanjske pravne stručnjake da rješavaju i ovrhe na računima naših sugrađana, umjesto da to pripremi interna pravna služba. Naši sugrađani osim što će platiti prijedlog za ovrhu plaćaju i odvjetničku naknadu. Nemojmo podcjenjivati svoje pravne kadrove, imamo dovoljno pravnika za te banalne pravne postupke – istaknuo je rijekom rasprave o izvršenju Proračuna za prvih šest mjeseci ove godine.

Gradonačelnik Mato Franković istaknuo je kako Grad ne angažira pravne tvrtke za potraživanja prema sugrađanima, samo kad se radi o velikim potraživanjima i to se vrlo uspješno naplaćuje. Tako je Grad Dubrovnik u posljednje vrijeme uspio naplatiti par milijuna kuna svojih potraživanja.

No, rekao je kako nema toga našeg sugrađanina tko je dokazao svoj loš socijalni status da mu Grad nije pomogao. -Svima smo pomogli, ali pratimo jesu li ti ljudi dužni gradu i tvrtkama. Oni prvo što plate su Vodovod, Čistoća i Elektrojug, upravo oni koji imaju socijalni status i probleme s financijama. Ovdje se u većini ne radi o socijalnim slučajevima već o onima koji su iz nekog razloga odlučili ne plaćati. Nemamo adekvatne podatke za dio naših sugrađana koji uopće ne plaćaju Čistoću i to postoji. Čistoća raspolaže brojkom od 16 tisuća kreveta za iznajmljivanje, a TZ ima podatak o 26 tisuća kreveta, što znači da ne plaćaju svi jednako svoje obveze prema Gradu – rekao je gradonačelnik dodavši kako treba pokrenuti naplatu.

Ljubo Nikolić (Srđ je Grad) se tijekom rasprave osvrnuo na azil za životinje, odnosno na dijalog s Društvom za zaštitu životinja.

– Ne mogu vjerovati da nastavljate ton svog prethodnika s Društvom za zaštitu životinja. Najbolje se pokazati kao dobar vođa u kriznim situacijama. Bili ste gore prije izbora, pođite sad kad im je najteže. Oni rješavaju veliki gradski problem. Uložite napore i otvorite dijalog s njima. Ako postoje pritisci, postoje državne institucije i recite tko vas maltretira – rekao je Ljubo Nikolić.

-Nisam ovdje da bih imao osjećaje prema bilo kome. Partner sam svima i spreman sam razgovarati. Kad su zvali gospodina Tabaka, pomogao je. Svjesni smo velike i teške zadaće koju obavljaju volonteri. Meni se nekad čini da se tekstovi pripremaju na taj način da se grad pita pet do podne jeste li voljni pomoći, a prije nego odgovorimo već je izašao tekst kako grad ne želi pomoći – odgovorio mu je Franković.

-Stalno govorimo o kučkima, a vrlo malo o ljudima. Što ćemo s ljudima iz Visa2? Svaka čast ljudima koji se bave kučkima, ali ih treba staviti u realne okvire. Malo se više bavimo ljudima – rekao je Rikard Rossetti (Dustra).

 

Komentari

O autoru: Andrea Falkoni Račić

Profesorica sam povijesti i etnologije, no igrom slučaja, ili sreće, nakon završenog studija počela sam raditi kao - novinarka. I u tom poslu, uz lijepe, ali i teške trenutke, ostala niz godina. Volim kad svojim radom pomažem ljudima velikog srca. U slobodno vrijeme, nije da ga baš imam, čitam, slušam, osluškujem...

Iz rubrike
   Impressum | Privatnost | Uvjeti
  © 2018 dulist d.o.o. Sva prava pridržana