Aktualno

Tko može stati u kraj ilegalnom deponiju?

Nelegalno odlagalište građevinskog otpada na putu za Osojnik predstavlja ne samo ekološku bombu, nego i stvarnu opasnost

da se jednog dana cijela parcela sruči na magistralu te da netko pogine. Riječi su to zamjenika gradonačelnika Nika Šalje o problematici ilegalnog odlagališta prema Osojniku koje je potaknuto pitanjem novinara na kolegiju komunalaca.

– Bio bih najsretniji da se pored raznih pobuna oko golfa, hidroelektrane i puno drugih stvari povede i globalna pobuna oko tog problema. Nažalost, Grad Dubrovnik nema instrumente da to zabrani -rekao je Šalja, istaknuvši kako je Grad Dubrovnik djelovao po tom pitanju u više navrata te je učinio sve što je u njegovoj nadležnosti – komunalni redari vršili su uvid, Grad je dopisima tražio od inspekcije da se odlagalište zatvori i da se izvrše svi nalozi.

– Koliko imamo informaciju inspekcija zaštite okoliša je to isto i izvršila u većem broju slučajeva, pokrenula prekršajne i kaznene prijave protiv vlasnika zemljišta. Koliko znamo Županisjka uprava za ceste, u čijoj je nadležnosti prometnica, u više je navrata postavljala lance i stupić kako bi se fizički onemogućio pristup toj parceli, ali apsolutno ništa od toga nije urodilo plodom. Tijela Republike Hrvatske po meni ne poduzimaju dovoljno da bi se problem riješio i da bi se to nelegalno odlagalište zatvorilo.

– S druge strane, činjenica je da legalnog odlagališta nema, ali to nije opravdanje za ovo. Jednostavno u svim javnim natječajima izvođaču nitko ne brani da za odvoz ovog otpada stavi veću cijenu, tj. da ukalkulira cijenu do najbližeg legalnog odlagališta Mekoviću, pa i u Osijeku, zašto ne – rekao je Šalja.

Pročitajte još

SADAŠNJI ZAKUPCI NA MUKAMA Svi gradski prostori na natječaju!?

Maria Prkut

KONAVOSKE IGRE Dupkom su bile pune Šišine dube

Dulist

VELIKI TRANSFER Stipan Đuretić novi je član HNS-a

Dulist