Aktualno

Tko koči proširenje Boninova?

Tko koči proširenje Boninova?

Dok Grad Dubrovnik muku muči s pravnim zavrzlamama i postupcima izvlaštenja na budućem groblju Dubac u susjednoj općini Župa dubrovačka, u samom centru grada mu se pruža mogućnost za brzu gradnju najmanje dvjesto grobnih mjesta.

Naime, prema Generalnom urbanističkom planu Grada Dubrovnika iz 2005. godine groblju Boninovo jedinom je na užem području Grada omogućeno širenje, i to prema jugoistoku. Riječ je o zemlji na kojoj su smješteni prostori koji pripadaju društvu Stan d.d., te obiteljskoj kući u kojoj živi direktorica Boninova Marita Kisić Kamić.

Predsjednik Skupštine društva Stan Vinko Raguž ističe kako je s Gradom razgovarao već nekoliko puta, prvi put još u prvom mandatu bivše gradonačelnice Dubravke Šuice, dok direktorica Boninova Kisić Kamić nije željela komentirati ovu temu.
 
Raguž je konačni prijedlog za rješenje imovinsko-pravnih pitanja uputio u listopadu 2006. godine, a u kojem Gradu predlaže nekoliko modaliteta rješenja, od zamjene zemljišta i isplatu dijela vrijednosti u novcu, pa čak do ponude za javno-privatno partnerstvo, odnosno da društvo Stan d.d. izgradi groblje i preda sve Gradu u vlasništvo, a sebi zadrži pravo na korištenje.

Iz Grada je stigao odgovor kako postoji „neprijeporan interes za preuzimanje nekretnina“. Pritom, Grad Dubrovnik prihvaća zamjenu zemljišta uz isplatu vrijednosti u novcu, a Ragužu je dan zadatak da pronađe zemljište u vlasništvu Grada, koja bi bila povoljna za zamjenu protuvrijednosti.

– Grad je tada zatražio od tadašnjeg direktora Boninova d.o.o. Zlatka Ursića, da se očituje o potrebi proširenja. On je Gradu odgovorio kako je proširenje groblja „apsolutno potrebno i neophodno“. Također je naveo kako je zadnja postignuta jedinična cijena grobnog mjesta 350 tisuća kuna, te procijenio kako bi se na lokaciji proširenja moglo izgraditi 250 do 300 grobnica – objašnjava Raguž.

Ukupna površina predviđena za izgradnju groblja je 2287 četvornih metara, od čega je 1700 četvornih metara u vlasništvu tvrtke Stan.d.d., što bi bila bruto površina za izgradnju groblja na kojem bi bilo mjesta za 200 do 250 grobnica, ovisno o veličini (od jednog do tri stupa, tj. jednog grobnog mjesta, grobnica s jednom policom i grobnica s dvije police).

U obuhvatu budućeg proširenja, na prostoru veličine 193 metra četvorna na adresi Između tri crkve 3, živi i današnja direktorica pogrebnog poduzeća Boninovo d.o.o.  Marita Kisić Kamić. Taj stan nije unesen u temeljni kapital društva Stan d.d., a Kisić Kamić ga je kao stanarka kupila od Grada Dubrovnika.

– Ne znam spriječava li i na temelju čega Kisić Kamić širenje groblja. Zemljište i zgrade, u kojoj ona živi, pripale su Mariti Kisić Kamić i po presudi Općinskog suda u Dubrovniku – kazao je Raguž. Treba napomenuti kako je ovom slučaju Kisić Kamić dvostrukoj ulozi – vlasnice dijela zemljišta na koje se groblje može proširiti i direktorice poduzeća koje bi to eventualno proširenje trebalo izvršiti.

Ono što se iz zemljišno-knjižnih spisa može doznati je kako se na jednoj od zgrada koje koristi Kisić Kamić još uvijek vodi sudski spor na Općinskom sudu u Dubrovniku između Kisić Kamić kao tužiteljice i Grada Dubrovnika te društva Stan d.d. kao tuženih.

Što je o ovoj temi još rekao Vinko Raguž te sama direktorica Boninova Marija Kisić Kamić potražite u novom broju duLista.

 

Pročitajte još

PUŠAČI POZOR Još jedna kompanija povisuje cijene cigareta

Dulist

NORDIJSKO HODANJE I PJEŠAČENJE U KONAVLIMA Organizirane 3 rute, za svakoga ponešto

Dulist

NA DANAŠNJI DAN 1895. Rođen slikar Ignjat Job

Dulist