Grad

Tko je pobjegao iz Elektrojuga?

Tko je pobjegao iz Elektrojuga?

Iako nam ljeto više sliči na jesen, barem kad su vremenske (ne)prilike u pitanju, a ni sezona nam nije baš sjajna, struju ipak trošimo više.

Temperature su, unatoč obilnim kišama, visoke pa mnogi pribjegavaju rashlađivanju klima uređajima. Samim tim povećava se i potrošnja tijekom ljetnih mjeseci, a svemu treba pribrojiti i povećani broj ljudi koji borave na dubrovačkom području. Najveće opterećenje, kad je Dubrovnik u pitanju, javlja se u dijelovima grada u kojima su koncentrirani najveći smještajni objekti, poput Lapada, ali i u samoj povijesnoj jezgri koja je pretrpana mnogobrojnim ugostiteljskim i inim objektima. Naime, prema podatcima Elektrojuga Dubrovnik na cijelom distribucijskom području (područje bivše Dubrovačke Republike) u svibnju prošle godine potrošeno je 32.088 MWh, dok je ove godine potrošnja iznosila 32.106 MWh. Povećana potrošnja zabilježena je i u lipnju kada je potrošeno 37.081 MWh naprema 36.657 MWh zabilježenih u istom mjesecu prošle godine.
Ako uspoređujemo zimske s ljetnim mjesecima, uzimajući u obzir i činjenicu da je i zima bila relativno blaga, nema neke velike razlike u potrošnji. Naime, u prosincu 2013. godine otkupljeno je 37.080 MWh, a u siječnju ove godine 36.353 Mwh.

Prebjegli iz Elektojuga
Zanimljivo je spomenuti kako je potrošnja u odnosu na prošlu godinu veća usprkos činjenici kako je Elektrojug Dubrovnik do 1. srpnja ove godine, liberalizacijom tržišta opskrbe električnom energijom, izgubio čak 1600 potrošača. Najveći broj prebjega dolazi iz sektora gospodarstva, dok se tek manji dio odnosi na kućanstva.
Tako je do 1. srpnja s HEP ODS – Elektrojugom Dubrovnik ugovore o opskrbi električnom energijom raskinulo 400 kućanstava i 1200 kupaca iz sfere gospodarstva. Nažalost, ukupan broj potrošača dubrovačkog Elektrojuga nismo uspjeli doznati pa ne možemo govoriti o kolikom se zaista gubitku radi. Neslužbeno smo doznali kako je veći dio tih prebjega ipak ostao pod okriljem HEP-a, sklopivši ugovor s HEP-ovom tvrtkom HEP Opskrba, koja za razliku od matičnog HEP-a može sudjelovati u tržišnoj utakmici te formirati proizvoljno cijene. No, takve navode nismo uspjeli provjeriti jer dio sudionika na tržištu struje ne daje podatke o broju korisnika, poput Hrvatskog telekoma, dok HEP Opskrba ne raspolaže podatcima o broju potrošača na užem, dubrovačkom području već samo za regiju Jug, koja se prostire od Zadra do Dubrovnika. Stoga nam takvi podatci nisu pomogli u dobivanju egzaktne brojke koliko je od 1700 kupaca, koji su otišli iz Elektrojuga, potpisalo ugovore s HEP Opskrbom.

Čudne baze podataka
Osim HEP-a i Hrvatskog telekoma, na liberaliziranom tržištu, na koje su konkuretni ozbiljnije ušli tek ulaskom Hrvatske u Europksu uniju, pojavili su se i RWE te GEN-I. HEP i RWE su proizvođači struje, dok GEN-I i HT strujom trguju.
Sve njih pitali smo koliko je potrošača s dubrovačkog područja do 1. srpnja s njima sklopilo ugovore za isporuku električne energije. I dok Hrvatski Telekom ne ‘komunicira takve podatke’, RWE nas je uputio na HEP ODS, odnosno istaknuli su kako upravo HEP ODS raspolaže službenim podatcima o broju korisnika po distributivnim područjima, s obzirom da su upravo oni nositelji procesa promjene opskrbljivača.
Naravno, svi sudionici na tržištu struje pohvalili su se kako njihov broj kupaca raste iz dana u dan.
– HEP-Opskrba vodeći je opskrbljivač električnom energijom na području cijele Hrvatske. Organizirani smo u pet regija od kojih je jedna i Regija jug koja pokriva distribucijska područja Elektrojuga Dubrovnik, Elektrodalmacije Split, Elektre Šibenik i Elektre Zadar. Broj kupaca mijenja se svakodnevno i raste. Na dan 1. srpnja 2014. u Regiji jug imali smo 11.593 kupca, odnosno 21.687 obračunskih mjernih mjesta. Od toga u kategoriji poduzetništvo 19.115 obračunskih mjernih mjesta, a u kategoriji kućanstvo 2.575 – naveli su iz HEP Opskrbe, napominjući kako trenutno na razini Hrvatske opskrbljuju više od 51 tisuću kupaca, među kojima su kupci poput Messera, Vetropacka, Drvenjače, INA-e, Cemex-a, Agrokora i Podravke, koji su ujedno kupci s najvećom potrošnjom pa su i najosjetljiviji po pitanju sigurnosti opskrbe i cijene.
RWE kao drugi proizvođač struje u Hrvatskoj ističe kako u cijeloj Hrvatskoj, pa tako i u Dubrovačko-neretvanskoj županiji, postoji veliki interes za promjenom opskrbljivača električne energije.

HEP-u pobjeglo Kazalište, Sud…
– RWE je u segmentu ponude električne energije zauzeo oko 5 posto ukupnog tržišta električne energije u Hrvatskoj, odnosno više od 75.000 kućanstava te 2.500 poslovnih subjekata odabrali su RWE za svog novog opskrbljivača električnom energijom. Među aktivnim opskrbljivačima električne energije na tržištu, 3 od 4 kućanstva koja su promijenila opskrbljivača izabrala su RWE – istaknuli su iz ove tvrtke, naglasivši kako sukladno zacrtanim ciljevima planiraju do 2016. godine preuzeti 10 posto ukupnog tržišta električne energije u Hrvatskoj.
U godinu dana, koliko su prisutni na tržištu, GEN-I Zagreb d.o.o. osvojio je 5,9 posto ukupnog tržišta opskrbe električnom energijom kućanstava i malih poduzetnika. U Dubrovačko-neretvanskoj županiji opskrbljuju 206 potrošača, od čega 173 kućanstava i 33 gospodarska subjekta. To bi značilo da je od 400 kućanstava koji su raskinuli ugovore e Elektrojugom skoro polovica prešla kod GEN-I.
– Neki od velikih korisnika iz Dubrovačko-neretvanske županije koji se nalaze na našoj referentnoj listi su Kazalište Marina Držića, Grad Ploče, Županijski sud u Dubrovniku, Dom zdravlja dr. Ante Franulović u Vela Luci, Osnovna škola Lapad… Drago nam je da su potrošači iz svih segmenata prepoznali GEN-I kao najpovoljnijeg opskrbljivača električnom energijom – pohvalili su se iz ove slovenske tvrtke.

Pročitajte još

OD OVOG VIKENDA Libertas ‘pojačava’ šesticu i četvrticu

Dulist

MARKO GILJAČA O PRVIM IZLAZNIM ANKETAMA Prvog Srđevca u Saboru ćekat ćemo do dugo u noć

Dulist

POKRENUTA JAVNA NABAVA Gradit će se novi boćarski dom u Gospinom polju

Dulist