Natrag
25.3.2019 06:55

facebook

twitter

google

rss

dulist

Tko je koliko potrošio u kampanji?

1.1.2012 @ 11:08 Andrea Falkoni Račić Politika

Podijelite:

Koliko su stranke potrošile na promidžbenu kampanju pitanje je koje zanima dobar dio hrvatskih građana.

Posebno u vremenima krize kada mnogi od njih trebaju svaku kunu prevrnuti i dva puta prije nego je potroše.
Pa evo što su pokazala financijska izvješća o troškovima i donacijama koja su stranke Državnom izbornom povjerenstvu trebale dostaviti u roku od 15 dana od objave konačnih službenih rezultata izbora. A taj je rok istekao 28. prosinca kada su izvješća morala biti objavljena na web stranicama stranaka ili u dnevnom tisku.

Kako donose nacionalni mediji, pobjednička Kukuriku koalicija je na proteklim parlamentarnim izborima 4. prosinca 2011. godine potrošila 14,2 milijuna kuna, od čega najveći dio – 10,7 milijuna kuna otpada na SDP. HNS je imao 2,6 milijuna roškova, IDS 598 tisuća kuna te HSU 319 110 kuna. S druge strane tu je Hrvatska demokratska zajendica s oko 15,5 milijuna kuna troškova.

Donacije su bile u visini 1,128 milijuna kuna, a troškovi kampanje, oabvještena je javnost, financirani su i kreditom te sredstvima stranke. HSS je potrošio oko 5,8 milijuna kuna, HSLS preko 2,5 milijuna kuna, s tim da je od donacija skupio skoro 1,6 milijuna kuna. Skoro slični iznos potrošio je i HSP, a od donacije je prikupio oko 1,2 milijuna kuna.

Hrvatski laburisti na kampanju su pak potrošili 873 tisuće kuna, HDSSB je imao 730,5 tisuća kuna promidžbenih rashoda, te za 474 kune veće prihode. Hrvatska građanska stranka Željka Keruma na kampanju je potrošila 139 tisuća kuna, a HSS 5,8 milijuna kuna.

Komentari

O autoru: Andrea Falkoni Račić

Profesorica sam povijesti i etnologije, no igrom slučaja, ili sreće, nakon završenog studija počela sam raditi kao - novinarka. I u tom poslu, uz lijepe, ali i teške trenutke, ostala niz godina. Volim kad svojim radom pomažem ljudima velikog srca. U slobodno vrijeme, nije da ga baš imam, čitam, slušam, osluškujem...

Iz rubrike
   Impressum | Privatnost | Uvjeti
  © 2018 dulist d.o.o. Sva prava pridržana