Politika

Tko je kandidat neka digne ruku!

Tko je kandidat neka digne ruku!

Izbori za novo vodstvo Grada čekaju nas tek za godinu dana, no politička scena zadnje se vrijeme pokrenula. Krenulo je zauzimanje startnih pozicija za 'napad' kojeg možemo očekivati na jesen. Stranke su najprije konsolidirale unutarnje snage.

Najbolji primjer za to jest HNS i smirivanje iskrica između Andra Vlahušić i Antuna Pravedana ili pak unutarstranački izbori u dubrovačkom HDZ-u. Pa iako je bilo za očekivati kako će ponovnim stupanjem na tron dubrovačkog HDZ-a svoju kandidaturu za gradonačelnicu istaknuti Dubravka Šuica, to se nije dogodilo. Dapače, Šuica ne želi o tome još javno govoriti, tek poručuje kako za sve ima vremena.
 
PRERANO ILI PREKASNO
 
Preuranjena su ta pitanja. Moramo najprije pričekati završetak izbora u HDZ-u, kako bismo vidjeli koje će biti vodstvo stranke. Smatram da do jeseni neće biti govora o tome, niti ja o tome u ovom trenutku razmišljam. Ali sigurno je da pomno pratimo procese u Gradu Dubrovniku te smo kao oporba kritički nastrojeni. Točno je da ova gradska vlast ne valja, da u ovoj gradskoj vlasti ima ne samo nepravilnosti, nego su neučinkoviti i konfuzni, te ćemo se sigurno dobro pripremiti kako bismo pobijedili aktualnu gradsku vlast. Osobno u ovom trenutku nemam nikakvih planova niti sam ih još formulirala – rekla je za duList Dubravka Šuica, neposredno nakon izbora u GO HDZ-a odgovarajući na pitanje o potencijalnoj kandidaturi za gradonačelnicu.

No, zato je u dva navrata u tek pet dana kao kandidata za gradonačelnika isturila svoju desnu ruku u stranci, Antuna Kisića. Je li riječ o taktici, puštanju probnih balona ili nečemu trećemu, ostalo je nejasno. A svoje riječi Šuica je brzo demantirala na konkretno pitanje novinara je li Kisić HDZ-ov kandidat za gradonačelnika.

Rekla je, naime, da se Gradski odbor u novom sazovu još nije konstituirao i sastao, pa prema tome nije niti donesena odluka o Kisiću ili bilo kome drugome kao kandidatu za gradonačelnika na lokalnim izborima 2013. godine.
– Naravno da razmišljamo o najboljem među nama. Razgovaramo o tome, ali to nije odluka Gradskog odbora, koji se još nije sastao niti konstituirao. Ima vremena. Razmišljamo tko bi među nama bio najbolji za pobijediti u gradu – rekla je Šuica.
 
POTENCIJAL HDZ-A
 
E sad, ako to nije ona sama, i ako to nije Kisić, tko bi još od članova novoizabranog Gradskog odbora dubrovačkog HDZ-a mogao biti potencijalni kandidati, i to kao najbolji među njima.

Zavirili smo tako u listu imena članova Gradskog odbora. Osim Kisića, na popisu su tako Teo Andrić koji je u doba Šuičinog mandata bio prvi čovjek Vodovoda. Tu su i njen bivši član Poglavarstva za urbanizam Stijepo Butijer, nekadašnji direktor Domouprave Konsuelo Končić i bivši zamjenik Šuice u drugom mandatu akademik Frano Kršinić. Doktor i gradski vijećnik Srećko Ljubičić te kolege mu iz vijećničkih klupa Tomislav Ivušić, Marinko Vlahinić, Sanja Putica i Dubravka Marunčić su u zadnje tri godine uz naravno Šuicu, Kisića i spomenutog Tea Andrića aktivni na političkoj sceni Dubrovnika, pa bi možda nekako bilo logično da kandidat bude i netko od njih.

No, ne i nužno, naravno. Možda to bude neko manje poznato, ili skroz nepoznato lice, a Gradski odbor HDZ-a uz već spomenutu gardu čine i Nikica Anić, Pavo Jančić, Željan Matić, Davor Miloglav, Antun Moretić, Mario Obuljen, Nikolina Pozniak, Emilio Puljizević, Mirjana Stjepović, Stijepo Pepo Tomaš i Darko Treščec. Možda se upravo među njima krije novo lice dubrovačkog HDZ-a.

No, tko je taj netko tko može iznijeti HDZ-ovu pobjedu na lokalnim izborima, i to nakon poraza stranke na izborima za Parlament 4. prosinca 2011.? Šuica, reći će mnogi bez razmišljanja, no je li ona u zadnje tri godine uspjela vratiti povjerenje građana, zbog čijeg je nedostatka i izgubila izbore 2009. od Andra Vlahušića? I iako ona sama taj poraz gleda kroz prizmu dobivenih glasova i nikad boljih rezultata koje je HDZ uspio ostvariti u Dubrovniku, ipak ostaje činjenica da je tu bitku izgubila. I sasvim je očito kako joj za pobjedu treba partner.
 
VLAHUŠIĆ, ŠALJA ILI…
 
A sve ga više i češće zaziva u Dubrovnik Regiji, udruzi u osnivanju koja je najavila svoj izlazak na izbore kroz nezavisnu listu. Ogradili su se oni od 'svojatanja' Šuice, a ono što njima predstoji jest, ne samo osnivanje Udruge, nego i pronalazak (ako je već nemaju) the osobe, koja će stati na čelo njihove liste i biti dovoljno jaka i prepoznatljiva za pokupiti koji mandat, što im je uostalom i težnja.

Hoće li to biti netko poput već poznatih političkih lica kao što su Igor Žuvela, Ivica Sentić, Ivica Ban ili pak bivši HNS-ovac Hrvoje Pešel? Možda Dubrovčanima jako poznat Srđan Kera, ili neko sasvim novo, mlado lice nepoznato u političkim krugovima… Ma najbolje je pričekati subotu i osnivačku skupštinu Udruge. Možda se već tada iskristalizira vodstvo buduće liste za Gradsko vijeće.

Komešanja oko kandidata za gradonačelnika pojavila su se i unutar vladajuće koalicije HNS-SDP-HSU-HSLS. Hoće li ih ponovno na izborima predvoditi Andro Vlahušić, pitanje je na koje nitko još ne želi davati dogovor. Tek tiho poručuju kako će se sve znati do jeseni. A činjenica je kako SDP u svojim redovima ima dobrovoljca za kandidata.

Riječ je o Niku Šalji, aktualnom zamjeniku gradonačelnika, koji je već u medijima izjavio kako je spreman na sebe preuzeti kandidaturu. Hoće li SDP imati svog kandidata, Nika Šalju ili možda nekog sasvim trećeg, SDP-ovci još ne znaju. Ili će ponovno ići u kompromisnu koaliciju s Vlahušićem kao njihovim kandidatom?

Ma imaju svi dovoljno vremena za zbijanje redova i pronalazak vođe. Jer sjetimo se Marije Delije i njene vrlo kratke, ali očito u danom trenutku efektne kampanje, koja je usprkos svemu uspjela osvojiti jedan vijećnički mandat (za bobu i dva).

Pročitajte još

FRANKOVIĆ I PEZO O IZBORIMA Ostvariti ovakav rezultat i dobiti povjerenje naših sugrađana nije nimalo jednostavno

Dulist

ANITA BONAČIĆ OBRADOVIĆ Biti druga po broju preferencijalnih glasova u Gradu je veliki vjetar u leđa

Dulist

[IZBORI] SRĐ JE GRAD Prešli izborni prag, ali ipak ostali bez mandata

Dulist