Zanimljivosti

Tko je Dubrovčanin, vlasnik dva Picassova djela koja se izlažu u Mimari?

Tko je Dubrovčanin, vlasnik dva Picassova djela koja se izlažu u Mimari?

Dva djela Pabla Picassa izložit će se u Kolekcionarskoj sobi Muzeja Mimara od 2. do 29. prosinca. A vlasnik im je anonimni kolekcionar iz Dubrovnika, donijela je večeras u vijestima RTL televizija.
Naziv izložbe Otkrivajući remek djela govori o iznimnoj priči koja prethodi izlaganju, navodi se u najavi izložbe Muzeja Mimara.

-Kada je 1999. godine Hrvat naslijedio dva remek djela Pabla Picassa, niti slutiti nije mogao na kakav avanturu će ga potraga za istinom o djelima odvesti – kao misao vodilju ističu organizatori.

Izložba je kulminacija je dvadesetogodišnjeg neobičnog puta vlasnika u borbi s birokracijom, različitim interesnim skupinama te domaćim i stranim institucijama u procesu dokazivanja autentičnosti djela, piše dalje u pozivu. Međunarodni tim profesionalaca iz Amerike, Austrije i Hrvatske, sastavljen od znanstvenika, povjesničara umjetnosti, umjetnika i nezavisnih istraživača, marljivo je radio na preciznom prikupljanju znanstvenih, povijesnih i drugih dokaza kako bi ova djela danas mogla biti dostojno i ponosno prezentirana hrvatskoj i svjetskoj javnosti.

U posljednja dva desetljeća, znanost je postala važan i nezamjenjiv saveznik u dokazivanju autentičnosti ne samo ovih remek djela, već i mnogih drugih djela koja su, spremljena u škrinjama sjećanja, čekala pravi trenutak kako bi ugledala svjetlo dana.
-Prvi put u povijesti, naši posjetitelji moći će uživati u dva iznimna, nikada javno izlagana, kubistička remek djela Pabla Picassa ‘Mandolina i gitara’, kolaž i ulje na platnu iz 1913. Te ‘Žena s gitarom’, ulje na platnu, iz 1910. godine – pišu iz Mimare.

Foto: mimara.hr

Pročitajte još

PLAVO DOGAĐANJE Niz prezentacija o problemu otpada u moru, demonstriran i robotski sustav

Dulist

NA DANAŠNJI DAN 1922. U Pragu umro Vlaho Bukovac

Dulist

[FOTO] EDUKACIJSKI PROGRAM Učenici OŠ Mokošica postali ‘Mladi istraživači mora’

Dulist