Politika

Tko izmišlja sukobe u dubrovačkom SDP-u?

Tko izmišlja sukobe u dubrovačkom SDP-u?

Dan prije početka kampanje stanje u dubrovačkom SDP-u puca po šavovima. Koliko god se akteri trude zadržati situaciju pod kontrolom i što dalje od medija, upitno je hoće li uopće Niko Šalja dospijeti na listu kandidata za gradonačelnika.

Iz SDP-ovih redova tako izlaze priče o velikom okršaju dviju struja unutar Gradskog odbora. Jedna struja je ona Olge Muratti, predvođena gradskim vijećnikom i direktorom Luke Dubrovnik Božidarom Memedom, a drugu stranu predvodi podpredsjednik GO-a i bivši gradski vijećnik Mladen Gojun, koji cilja na mjesto nositelja liste. Nika Šalju, čini se, u svemu tome nitko ništa ne pita. On se drži po strani, a jedino što može jest apelirati na razum članova stranke.

Do novog sukoba između struja došlo je na sinoćnjem izbornom stožeru, kada je Božidar Memed stranačkom kolegi Gojunu prigovorio na napuštanju Gradskog vijeća 2010. godine nakon nastanka afere Šipan. Gojun je Memedu, pak, uzvratio riječima kako se više brine za svoj menadžerski ugovor u Luci Dubrovnik, nego za interese stranke.

Na sjednici stožera navodno je spomenuta i anketa koju je naručila SDP-ova središnjica. U toj, najnovijoj anketi Niko Šalja u konkurenciji četiri kandidata zauzima posljednje mjesto! U dubrovačkom SDP-u rezultate te ankete kriju 'kao zmija noge', dok su iz središnjice zbog tih rezultata navodno planuli.

Premda nam je u telefonskom razgovoru isprva kazao kako nikakvih sukoba nije bilo, a da je 'različitost mišljenja opće poznata stvar u SDP-u', nakon naše napomene kako između Gojuna i Memeda nije sve stalo samo na 'razmjeni mišljenja', Niko Šalja ipak se 'korigirao'.
– To apsolutno ne bih komentirao. Rasprava je bila i javila su se različita mišljenja o tome je li ili nije trebalo napustiti Gradsko vijeće te koju politiku dalje voditi po temi liste i zamjenika. Naravno da su sve te teme zanimljive i rasprava je svakako dobro došla – kazao je za duList Šalja.

– Jedina tema koja je načeta, a ostavljena je za iduće sjednice, jest rasprava o nositelju liste – istaknuo je Šalja, koji ne zna da postoji nova SDP-ova anketa, koja je nepovoljna po njegovu kandidaturu.
– Koliko ja znam, SDP nije radio nikakvu anketu, a pogotovo o toj ne znam ništa. Ako postoji, volio bih je vidjeti – kazao je Šalja, koji nam je na informaciju kako i predsjednica Muratti zna za tu anketu, kratko poručio da to pitamo nju.

– Nikad ne bježim ni od dobrih ni od loših rezultata, dapače. Volio bih da je netko izanalizira i objavi. Moj komentar na sve ankete je da se njima poprilično manipulira u svrhu nekoga, tako da su apsolutno nevjerodostojne. A zanimljivo je da se uvijek koristi samo ona u kojoj se nekom želi nauditi. One u kojima ja stojim dobro smatraju se nevjerodostojnima, a ova se smatra. Po riječima glavnog tajnika SDP nije radio nikakvu anketu, premda je postojala namjera – dodao je Šalja.

– Ja sam kandidat i ja to ne znam. Zanimljivo. A znaju ljudi iz SDP-a, i vrh stranke i novinari i svi. Mislim da je riječ o velikoj manipulaciji koja je već postala konstanta – kazao je Šalja, koji je odbacuje mogućnost da ga se pokušava kompromitirati i dovesti u pitanje njegovu kandidaturu.
– Moguće je i to, ali tko god to radi, neka mu je na dušu. Što ću drugo reći? – odgovorio nam je Šalja, dodavši kako ne zna tko stoji iza svega, jer mu je podrška 'uvijek jednoglasna'.
– Tko god drži fige u špagu, neka mu je sa srećom – zaključio je Šalja.

Predsjednica dubrovačkog SDP-a Olga Muratti informaciju o sukobima na izbornom stožeru komentirala je riječima:
– U SDP-u nema nikakvih sukoba. Neka taj koji vam je dao tu informaciju to i komentira – kazala nam je Muratti. Kad smo joj rekli da je vijest o sukobu potvrdio i SDP-ov kandidat Niko Šalja rekla je kako 'to što netko drukčije razmišlja nije sukob'.

Dodala je kako u anketu po kojoj SDP-ov kandidat Šalja loše stoji ne vjeruje, te kako 'to nije anketa SDP-a'.
– To su neke ankete koje netko drugi plasira. Niko Šalja je ozbiljan kandidat ozbiljne stranke i sigurno će polučiti i ozbiljan rezultat. Da je to stiglo iz središnjice, i Niko i ja bi za to znali. U to ne vjerujem i to su sigurno laži – kazala nam je Muratti.

Demantirala je i informaciju kako se namjerava kandidirati za još jedan mandat predsjednice Gradskog vijeća.
– Ne znam otkud vam takve informacije. SDP će donijeti svoje odluke i kad ih donese ja ću vam ih vrlo rado reći. Taj posao znam raditi i smatram da sam ga dobro radila – zaključila je Muratti.

Pročitajte još

Mato Pavličević nosi listu Republike u 10. izbornoj jedinici!

Dulist

CENTAR OBJAVIO KANDIDATE Viktorija Knežević sedma na listi koalicije ‘Rijeke pravde’

Dulist

SDP objavio liste za Sabor, Anita Bonačić Obradović na zadnjem mjestu

Dulist