Zanimljivosti

Tko ima račun na Britanskim djevičanskim otocima?

Milijuni povjerljivih podataka 'procurili' su iz banaka na Britanskim djevičanskim otocima, vodećem 'offshore' raju u svijetu, u kojima brojni političari i bogataši drže svoje bogatstvo.

Kako piše britanski Guardian, curenje dva milijuna e-mailova i drugih dokumenata imaju potencijal proizvesti potres na rastućem offshore tržištu. Inače, stručnjaci procjenjuju kako je na razotkrivenim računima pohranjeno preko 32 trilijuna olara (21 trilijun funti).

Tako je na primjer upravo zbog ovog curenja u Francuskoj blagajnik kampanje i blizak prijatelj današnjeg predsjednika Hollandea Jean-Jacques Augier morao priznati svoje veze s kineskim poslovnim ljudima.

Imena bogataša otkrivena su u projektu Međunarodnog konzorcija istraživačkih novinara (ICIJ) smještenog u Washingtonu, u suradnji s Guardianom i drugim međunarodnim medijima. Projekt bi mogao biti od velike štete po svjetske bogataše čija imena više nisu sakrivena i lako ih se može povezati s brojnim političarima.

Račune u bankama na Birtanskim Djevičanskim otocima (mikrodržavice pod vlašću Velike Britanije) tako imaju građani SAD-a, Kanade, Indije, Pakistana, Indonezije, Irana, Kine, Tajlanda i nekih bivših komunističkih zemalja, a svima njima tvrtke imaju sjedište upravo u toj egzotičnoj državici.

Pročitajte još

Čak 10 ‘Oskara znanja’ stiže u Dubrovnik, najbolji su učenici Umjetničke škole

Dulist

JUTRO KOD MERCANTEA Nije problem s parkingom nego simpatičan prizor

Dulist

Prije godinu dana HIRovci krenuli na put oko svijeta

Dulist