Natrag
22.2.2019 01:06

facebook

twitter

google

rss

dulist

Tko ima račun na Britanskim djevičanskim otocima?

4.4.2013 @ 10:21 Baldo Marunčić Zanimljivosti

Podijelite:

Milijuni povjerljivih podataka 'procurili' su iz banaka na Britanskim djevičanskim otocima, vodećem 'offshore' raju u svijetu, u kojima brojni političari i bogataši drže svoje bogatstvo.

Kako piše britanski Guardian, curenje dva milijuna e-mailova i drugih dokumenata imaju potencijal proizvesti potres na rastućem offshore tržištu. Inače, stručnjaci procjenjuju kako je na razotkrivenim računima pohranjeno preko 32 trilijuna olara (21 trilijun funti).

Tako je na primjer upravo zbog ovog curenja u Francuskoj blagajnik kampanje i blizak prijatelj današnjeg predsjednika Hollandea Jean-Jacques Augier morao priznati svoje veze s kineskim poslovnim ljudima.

Imena bogataša otkrivena su u projektu Međunarodnog konzorcija istraživačkih novinara (ICIJ) smještenog u Washingtonu, u suradnji s Guardianom i drugim međunarodnim medijima. Projekt bi mogao biti od velike štete po svjetske bogataše čija imena više nisu sakrivena i lako ih se može povezati s brojnim političarima.

Račune u bankama na Birtanskim Djevičanskim otocima (mikrodržavice pod vlašću Velike Britanije) tako imaju građani SAD-a, Kanade, Indije, Pakistana, Indonezije, Irana, Kine, Tajlanda i nekih bivših komunističkih zemalja, a svima njima tvrtke imaju sjedište upravo u toj egzotičnoj državici.

Komentari

O autoru: Baldo Marunčić

Diplomirani novinar i magistar struke odnosa s javnošću sa žutim pojasom iz karatea. Fanatik trivije, šahovski kibicer i zaljubljenik u ukusnu domaću hranu i svoj Grad. Ne podnosi nepravdu i smatra kako novinarstvo treba biti oružje protiv te nepogode.

Iz rubrike
   Impressum | Privatnost | Uvjeti
  © 2018 dulist d.o.o. Sva prava pridržana