Aktualno

Tko ima pravi recept za kolač Klašun?

Tko ima pravi recept za kolač Klašun?

Smiljana Matijaca vlasnica obrta Cukarin s Korčule već 20 – ak godina proizvodi tradicionalne kolače i skuplja recepte stare preko 100 godina. Jedan od takvih je i kolač poznat pod nazivom Klašun, star stotinjak godina koji nosi oznaku hrvatki otočki proizvod.

                                
No, nedavno je Luciana Šlogar kreirala novi kolač, priča nam Smiljana Matijaca, kojemu je dala naziv Klašun, bez obzira što nije riječ o korčulanskom Klašunu i što je napravljen od drugih sastojaka.
 
To  je izazvalo veliku osudu javnosti i ogorčenje Korčulana
 
– Kreirala je kolač Klašun, s maslinovim uljem, a zapravo nema nikakve veze s tom vrstom kolača. Ona ne proizvodu taj kolač onakav kakav jest, nego je kreirala novi pod istim imenom. To nije u redu. To mi smeta kao osobi koja je rođena Korčulanka – naglašava Matijaca.
 
Klašun je tradicionalni korčulanski recept, izrađen od svjetlog prhkog tijesta sa slatkim iznenađenjem u sredini – bogatom punjenju od oraha prožetom mirisnom esencijom domaće rakije od ruža.

Kontaktirali smo i Lucianu Šlogar vlasnicu tvrtke Pasta Croatica iz Pisarovine koja kaže kako nije ukrala niti kopirala nikakav recept, već je recept za klašun dobila prije 15-ak godina od jedne gospođe iz Vela Luke.

– Stare recepte skupljam 20-ak godina, za slastice od juga do sjevera. Recept za klašun sam dobila prije 15-ak godina od gospođe Tabain  iz Vela Luke. Jedine preinake koje sam napravila bila je upotreba maslinova ulja. Naime, ja sam po struci veterinarka te sam upotrijebila maslinovo ulje kako bi izbjegla upotrebu konzervansa i aditiva te kako bi kolač mogao stajati duže, 60-ak dana. A samo maslinovo ulje je dobar konzervans. Moj je kolač s bademima prema receptu koji mi je dala gospođa Tabain. Dakle, jedino sam promijenila maslinovo ulje.  – ističe Šlogar i naglašava:

– Radim taj rad, ne kradem i ne kopiram. Pa valjda mogu raditi naše tradiocionalne proizvode – zaključila je.
 

Pročitajte još

U PROGRAMU DOMOVINSKOG POKRETA Revizija Dubrovačkih ljetnih igara

Ivana Mijić Vulinović

ROĐENI ISTI DAN I GODINU Sretan rođendan Josipu Škerlju i Lukši Peku!

Dulist

IZVJEŠĆE O RADU POVJERENSTVA PRED VIJEĆNICIMA Na što su se žalili pacijenti tijekom 2023.?

Dulist