Natrag
20.2.2019 14:42

facebook

twitter

google

rss

dulist

Tko ima najveće plaće?

19.3.2013 @ 22:04 Dulist Aktualno

Podijelite:

Najveće plaće u državi, prema istraživanju Državnog zavoda za statistiku, imaju osobe s visokom stručnom spremom, koje mjesečno zarađuju oko 8300 kuna neto.

Slijede ih oni s višom stručnom spremom i plaćom od 6400 kuna, te visokokvalificirani radnici s oko 5800 kuna mjesečnih primanja. Plaće u Hrvatskoj su nakon 2008. godine blago porasle u nominalnom iznosu, i to od stotinjak kuna za nekvalificirane radnike do gotovo tristo kuna za VKV radnike, no realna vrijednost zarada u padu je petu godinu za redom, donosi Večernji list.

Iako se za Hrvatsku govori kako je zemlja s skupom radnom snagom, ta se razlika s godinama smanjila pa danas samo Bugari, Rumunji i Litavci zarađuju manje od nas. Cijena sata rada u Hrvatskoj dana je tako šest eura, s to je četiri puta manje od prosjeka Europske unije, pet puta manje nego u Njemačkoj ili Austriji, ali i 30 do 50 posto manje od cijene sata rada u Mađarskoj, Poljskoj, Češkoj ili Slovačkoj. Sve su to zemlje, piše Večernjak,koje su do prije deset godina bile bitno lošije od Hrvatske.

Najbolje plaćene radnike možemo naći u duhanskoj i industriji pića te farmaciji, gdje radnik s visokom stručnom spremom ima plaću od 13 do 15 tisuća kuna, dok inženjer u tekstilu zarađuje oko 6 tisuća kuna. Plaće u sektoru obrazovanja su oko 6493 kune, dok zdravstvo s plaćama većim od 10 tisuća kuna za VSS konkurira samim bankarima.

Komentari

O autoru: Dulist


Iz rubrike
   Impressum | Privatnost | Uvjeti
  © 2018 dulist d.o.o. Sva prava pridržana