Aktualno

Tko ima najveće, a tko najniže plaće

Tko ima najveće, a tko najniže plaće

Hrvatska prosječna plaća je u tri mjeseca ove godine za 2 posto manja u odnosu na isto razdoblje lani i iznosi 5 788 kuna, pokazala je analiza podataka prikupljenih putem aplikacije MojaPlaća.hr.

Ona, naime prati iznose plaće za pojedina radna mjesta u Hrvatskoj i omogućuje usporedbu s plaćama u regiji, odnosno u Slovačkoj, Češkoj, Mađarskoj, Srbiji te Bosni i Hercegovini. Nastavak je Istraživanja o visini plaća koje portal MojPosao provodi od 2005. godine.

No, osim što je prosječna plaća pala za 2 posto, najslabije plaćene poslove u Hrvatskoj imaju ugostitelji, odnosno radnici u restoranima, kafićima i barovima, te oni koji rade na obradi drveta i proizvodnji namještaja te uslužnim djelatnostima.

Najbolje su plaćeni zaposlenici u leasing tvrtkama te farmaciji, s plaćama 29% odnosno 28% iznad prosjeka. Zadovoljni mogu biti i zaposleni u Telekomunikacijama s plaćama koje su 27% veće od prosjeka te Informacijskim tehnologijama (IT-u) s plaćama 24% većim od prosjeka.

Razlika u plaćama muškaraca i žena ove se godine smanjila tako da muškarci trenutno imaju u prosjeku 13% višu plaću od žena, dok je u 2011. ta razlika iznosila 18%.

Uz rukovodeće pozicije, u 2012. su najbolje plaćeni interni revizori čije su plaće 70% više od prosjeka. Iza njih slijede liječnici s plaćama 61% višim od prosjeka te savjetnici u IT-u s 60% višim plaćama.
A najlošije plaćeno zanimanje je krojač s prosječnom plaćom koja je čak 50% niža od prosječne te zaštitar s 43% nižom plaćom od prosjeka. 
 

Pročitajte još

U Dubrovniku se održava 25. Europsko prvenstvo u parskom gou

Dulist

[FOTO] Na Orsanu započeli radovi za hangar VK Neptuna

Dulist

OD PETKA NA KIOSCIMA Čeka vas novi broj DuLista!

Dulist