Aktualno

Tko građane straši odštetom?

Tko građane straši odštetom?

Na tribini o golf-resortu na Srđu Marija Kojaković iz Dubrovačkog društva arhitekata pitala je zašto se nije promatrao značaj projekta na infrastrukturu Grada i Županije.

– To je jedini prostor gdje se ugušeni grad može relaksirati – istaknula je Kojaković, dodavši kako je iznos komunalnih naknada nerealan.
Dr.sc. Saša Poljanec Borić kazala je kako treba provesti sociološku studiju kako bi građani istaknuli prioritete za život u gradu. U tom kontekstu treba ispitati značaj Pelješkog mosta i golfa na Srđu.
– Točno bismo znali u čemu se javni sektor treba angažirati. To se međutim nije učinilo. Dakle, donijet ćete neinformiranu odluku jer ne znate što podržavate – istaknula je Borić, dok je dr.sc. Kunst izrekao citat iz “Alise u zemlji čudesa” – Ako ne znate kamo idete svaki put je dobar.
– Vlast je tu da služi, a ne vlada. Ako nemamo strategiju ne možemo ni upravljati – dodao je.

Marina Škrabalo iz GONG-a podržala je nastojanje inicijative Srđ je naš da se informira javnost o projektu i da sve informacije budu javno dostupne. Pitala je gradonačelnika je li Grad aplicirao na EU strukturne fondove za infrastrukturu, kako ne bi ovisio o milosti bilo kojeg privatnog ulagača. Također ju je zanimalo pitanje moguće odštete, ako je ‘u cost-benefit analizu unesen trošak demokratskog procesa’.

Vlahušić joj je odgovorio kako ona ne dolazi iz Dubrovnika pa ‘neka malo prošeta po Gradu’, jer je ‘Dubrovnik danas najveće gradilište u Dubrovniku’. To je proizvelo negodovanje u publici, a doviknulo mu se i da propagira lokal-fašizam. Što se tiče odštete, podsjetio je na izjave ministra Grčića i premijera Milanovića. Enes Ćerimagić ga je podsjetio kako je stvorio ‘obeshrabrujući učinak na građane’. Maja Grgurić iz Razvoj Golfa kazala je kako nigdje nije javno rečeno da razmišlja o odšteti. Đuro Capor iz inicijative Srđ je naš dodao je kako ulagač i ne treba prijetiti kad ima gradonačelnika.

Kada bi na referendumu govornici na tribini imali odlučiti o sudbini golf-resorta na Srđu, svi su odgovorili s 'Ne'. Gradonačelnik je potom upitao Ćerimagića i Capora jesu li iz Dubrovnika.
– O Dubrovniku govore ljudi koji u Dubrovniku nemaju pravo glasa – zaključio je Vlahušić. Ćerimagić mu je odgovorio kako se u pravnim krugovima mjesto življenja gleda prema mjestu u kojem se protiv nekog vode sudski sporovi.
– Prema tome sam ja beskućnik, a vi ste građanin Splita – poentirao je na kraju javne tribine Ćerimagić.

Pročitajte još

ŽUPAN DOBROSLAVIĆ: ‘Republika Srpska ne smije projektom ZL Trebinje ugroziti vodoopskrbu Dubrovnika’

Dulist

POMOZIMO MALENOM ROKU Trogodišnjaku dijagnosticiran tumor na mozgu

Dulist

ANDRO VIDAK NAJAVIO SVEČANO OTVORENJE: Neizmjerno sam zahvalan zbog velike podrške dubrovačke javnosti!

Andrea Tomurad