Aktualno

Tko Čistoći duguje 11 milijuna kuna?

Tko Čistoći duguje 11 milijuna kuna?

Dubrovačkoj Čistoći za odvoz otpada duguju skoro 11 milijuna kuna (10.605.143,48 kn), što je stanje od 12. prosinca ove godine.

Veći dio duga otpada na dugovanja pravnih osoba (64 posto) dok na dugove građana otpada 36 posto ukupnog duga. Kako ističe direktor Čistoće Pero Kaciga ukupno je utuženo oko 5,2 milijuna kuna sumnjivih i spornih potraživanja – od toga privrednih subjekata 76 posto i građana 24 posto. No, iz Čistoće, zbog poslovne tajne nisu odali svoje najveće dužnike među tvrtkama.
 
DUŽNICI – POSLOVNA TAJNA

– Podatci o našim najvećim dužnicima, pravnim osobama, su naša poslovna tajna i ne želimo se dovoditi u situaciju da njihovom objavom kroz medije pogoršavamo našu daljnju poslovnu suradnju, a posebno naše napore u rješavanju problema naplate potraživanja, koji u ovom kriznom stanju u gospodarstvu svakome zadaje velike probleme – naglasio je Kaciga.

A na naš upit ima li među dužnicima i tvrtki u (su)vlasništvu Grada Dubrovnika odgovorio je potvrdno, no opet ih nije imenovao. Među dužnicima su čak dvije tvrtke u vlasništvu Grada Dubrovnika. No, Kaciga ističe kako ova potraživanja nisu u zastari, i u dogovorima s njihovim vlasnikom, Gradom Dubrovnikom, koji svoje usluge Čistoći uredno podmiruje po dospijeću, pokušavaju se naći načini njihova rješavanja. No, Kaciga nije naveo ni koliki je dug tvrtki u gradskom vlasništvu, niti od kad isti datira (bez obzira što potraživanja nisu u zastari).

Pitanje je potaknuto nedavnim izjavama o međusobnim dugovima gradskih komunalaca, s kolegija direktora gradskih komunalnih tvrtki. Tada je Marija Kisić Kamić, direktorica Boninova, istaknula kako je postojao problem dugovanja među komunalcima, no to je dijelom riješeno na način što je Vrtlar uplati cijelo dugovanje za 2009. pa je Boninovo bilo u mogućnosti riješiti svoje dugovanje prema Sanitatu i Čistoći, također za 2009. godinu. No, to je samo dug za 2009. pa je pitanje što je s računima za 2010. pa i ovu godinu koja je na izmaku?

ZASTARA, UTUŽENJE, OTPIS

Kako nas je nadalje obavijestio direktor Čistoće potraživanja od pravnih osoba su skoro sva unutar razdoblja zakonske zastare od 3 godine, ali je neizvjesna naplata nekoliko tvrtki kojima prijeti stečaj i likvidacija. Po procjeni Čistoće sada je takvih potraživanja oko 5 do 7 posto.

– Kod potraživanja od građana i kraćeg roka zastare za iste taj iznos je oko 15 posto. Razlozi tome su također njihov veliki broj na području obavljanja usluga od Dola do Cavtata, stalne i brojne promjene kod istih, te problemi u pribavljanju potrebnih podataka za utuženja – istaknuo je Pero Kaciga. Naglasio je nadalje kako ta potraživanja vjerojatno neće biti naplaćena i one se u skladu sa zakonskim propisima otpisuju.

– Odluke vezane za ovu problematiku temelje se na procjeni uprave i stručnih službi Čistoće, te situacije u gospodarstvu. Tijekom ove godine zaključno s 12. prosincem utuženo je 866 tisuća kuna potraživanja, a otpisano je 268 tisuća kuna potraživanja po osnovi zastare – naveo je Kaciga.
 
ČISTOĆA SE ZNA NOSITI S DUŽNICIMA

Iako smo tražili podatak o tome koliki je najveći pojedinačni dug i od kad datira, odgovor nismo dobili.
No, Kaciga je zato naglasio kako ova tvrtka, za razliku od nekih drugih, nema drugih načina naplate svojih potraživanja osim sudskim putem.

– Usluge odvoza otpada i održavanja čistoće Društvo svake godine diže na sve veći nivo stalnim ulaganjem u modernizaciju i obnovu komunalne opreme, za što može biti uzor i brojnim većim gradovima u EU. Čistoća cijene svojih usluga, unatoč stalnim poskupljenjima energenata i drugih roba i usluga potrebnih za svoje uredno poslovanje tijekom ovog kriznog razdoblja, nije povećavala od početka 2007. godine, a sve svoje obveze uredno podmiruje i ni na koji način ne pridonosi pogoršanju trenutne gospodarske situacije.

Pa naplata za ono što korisnicima pruža na području svog djelovanja iz svega navedenog trebala bi biti više moralna nego kakva druga obveza, a dužničke liste pravnih i fizičkih osoba najbolje govore o njima samima. Čistoći su izazov i znat će se nositi s njima – zaključak je direktora Čistoće Dubrovnik Pera Kacige.
 
 

Pročitajte još

ŽUPAN DOBROSLAVIĆ: ‘Republika Srpska ne smije projektom ZL Trebinje ugroziti vodoopskrbu Dubrovnika’

Dulist

POMOZIMO MALENOM ROKU Trogodišnjaku dijagnosticiran tumor na mozgu

Dulist

ANDRO VIDAK NAJAVIO SVEČANO OTVORENJE: Neizmjerno sam zahvalan zbog velike podrške dubrovačke javnosti!

Andrea Tomurad