Politika

Tko će u Europski parlament?

Tko će u Europski parlament?

Iduće nedjelje održavaju se prvi izbori za Europski parlament u Hrvatskoj. Desetak dana prije izbora agencija Promocija Plus za HRT-ov je Dnevnik ispitala kako dišu hrvatski birači.

Na pitanje za koga bi glasovali i koliko bi ih izašlo na izbore odogovorilo je 1300 građana. Prvo što upada u oči je iznimno mala izlaznost birača. Sigurno će glasovati njih 39,1 posto, a vjerojatno njih 8,1 posto. Vjerojatno neće glasovati njih 11,9 posto, a sigurno neće glasovati njih 36,5 posto.

Razlozi neizlaska na izbore su: nemam komu dati glas 14,4 posto, ne glasujem 12 posto, protivnik sam EU 10,9 posto, umoran sam od izbora 10,5 posto… Dakle, ako se zbroje sigurni i vjerojatni, dobiva se omjer od 47 posto onih koji će glasovati, prema 48 posto onih koji neće.

Pobjednik istraživanja javnog mnijenja je koalicija SDP-HNS-HSU s 29,5 posto glasova. Na drugom je mjestu koalicija HDZ-HSP AS-BUZ sa 22,2 posto, a na trećem Hrvatski laburisti sa 7,5 posto glasova. Sve ostale liste dobivaju manje od 3 posto.

A kad se ovi postoci pretvore u mandate, od 12 mjesta namjenjenih hrvatskoj delegaciji u Europskom parlamentu, koalicija oko SDP-a dobila bi 6 mandata, koalicija oko HDZ-a 5, a u Europski parlament po našem istraživanju, ušli bi još samo laburisti s jednim mandatom.

Pročitajte još

RASKOL U MOSTU Marija Selak Raspudić: ‘Miletić se javno ogradio od mene’

Dulist

FRANKOVIĆ I PEZO O IZBORIMA Ostvariti ovakav rezultat i dobiti povjerenje naših sugrađana nije nimalo jednostavno

Dulist

ANITA BONAČIĆ OBRADOVIĆ Biti druga po broju preferencijalnih glasova u Gradu je veliki vjetar u leđa

Dulist