Politika

TKO ĆE DIGNUTI ZELENU PALICU? Mnoge će s izmjenama GUP-a zaboljeti i glava i špag!

TKO ĆE DIGNUTI ZELENU PALICU? Mnoge će s izmjenama GUP-a zaboljeti i glava i špag!

Jeste li sudjelovali u predizbornom igrokazu potpisivanje ugovora za Lapadsku obalu – pitao je gradonačelnika njegov stranački kolega Marko Potrebica.

-Ozbiljni ljudi prilikom potpisivanja ozbiljnih dokumenata preuzimaju određena prava i obveze. Nikad nisam vidio da je bilo koji ugovor za EU fondove, a potpisao sam ih u vrijednosti preko 250 milijuna kuna, dio nekog predizbornog igrokaza. Ako je to tako kako neki govore, onda je taj igrokaz počeo na početku mog mandata s prvim ugovorom za obnovu Lazareta – rekao je Mato Franković.

Potrebica je, naime istaknuo, kako je nakon potpisivanja ugovora, vidio kako među kolegama vijećnicima, postoje oni koji taj potpis nazivaju predizbornih igrokazom.

-Ako izgubite izbore, Lapadska obala se svejedno mora izgraditi jer su sredstva osigurana – rekao je u svom pitanju Potrebica.

Vijećnik Mosta Maro Kristić pitao je gradonačelnika vezano za veliki broj gradilišta u Dubrovniku.

-Investitori koriste sve pogodnosti GUP-a narušava se kvaliteta življenja, narušava se javna infrastruktura. Kad će Grad naložiti investitorima da poprave nastalu štetu – zanima Mara Kristića.

-Da smo imali zakonsku ovlast promijeniti GUP prvog dana stupanja na dužnost ove gradske uprave, bi li zaustavili tu gradnju, ovu koja se sad događa? Ne bi je zaustavili jer se radi o postupcima koji su započeti i traju niz godina. Znate da se dan danas grade zgrade po onom GUP-u koji je vrijedio do 2003./2004. jer je postupak započeo tada. Želim vidjeti lica i palice svih vas kad vam predstavimo izmjene GUP-a. Zanima me tko će tada dignuti zelenu palicu. To će biti vrlo skoro. Zahvalio bih se DAD-u koji mi pomaže u tekstualnim izmjenama koje neki smatraju smiješnim, ali one su vrlo ozbiljne. Puno reda možemo napraviti prije izmjena GUP-a za što nam treba 4,5 godina. Ne možete mi reći da sam ikad bio predstavnik ikoga osim samog sebe. Nadam se, kad izmjene GUP-a dođu pred vas, da ćete imati snage ne odgovoriti na pozive i dignuti zelenu palicu jer će mnoge zaboliti i glava i špag – rekao je Franković.

Blaž Pezo (HDZ) istaknuo je kako oporbeni vijećnici prigovaraju ovoj gradskoj upravi za ‘nicanje novih betonskih čudovišta’.

-Kad će tekstualne izmjene biti predstavljene vijećnicima i hoće li s novim GUP-om biti promjena za stečena prava u smislu prenamjene zelenih površina u građevinske zone – pitao je Pezo.

Drugo pitanje odnosilo se na pokušaj poljske tvrtke o isporuci autobusa bez naručenih specifikacija, a koja je po Pezu pokušala obmanuti i Grad i Libertas.

-Grad je u posljednje tri godine uredio 100 tisuća metara kvadratnih asfaltom, ne mikroasfaltom. Imamo i dalje brojne ceste koje je oštetio zna se tko mikroasfaltom. U vrijeme krize je trebalo asfaltirati, ali nije bilo novaca. Tzv. retarderi, i primarni i sekdundarni su jednako dobri, ali ako Libertas traži u tehničkoj specifikaciji sekundarne, onda ih je tvrtka takve morala ispostaviti. Ako ispostavi primarne, onda se Libertas izlaže penalizaciji od 25 posto. Traje upravo sastanak na ovu temu ne dovodeći u pitanje kvalitetu autobusa – rekao je Franković, dodavši kako se neće raditi na štetu Libertasa.

Pročitajte još

Mato Pavličević nosi listu Republike u 10. izbornoj jedinici!

Dulist

CENTAR OBJAVIO KANDIDATE Viktorija Knežević sedma na listi koalicije ‘Rijeke pravde’

Dulist

SDP objavio liste za Sabor, Anita Bonačić Obradović na zadnjem mjestu

Dulist