Aktualno

TJEDAN KARIJERA NA SVEUČILIŠTU Alumni klubovi povezuju visoko obrazovanje i poslovni svijet

TJEDAN KARIJERA NA SVEUČILIŠTU Alumni klubovi povezuju visoko obrazovanje i poslovni svijet

U okviru Tjedna karijera, koji se ovog tjedna održava na Sveučilištu u Dubrovniku, ovog je ponedjeljka u zgradi Ekonomskog fakulteta održan panel o Alumni klubovima, odnosno povezivanju visokog obrazovanja i poslovnog sektora kroz aktivnosti Alumni klubova.

Brojni studenti okupili su se ne bi li saznali zašto bi se baš oni, kada završe obrazovanje, trebali priključiti ovim klubovima. Gosti panela, koji su studentima predstavili djelatnosti i prednosti Alumni klubova, bili su Boris Vujčić, guverner HNB-a i predsjednik Alumni kluba Ekonomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, Meri Šuman Tolić, predsjednica UNIDU Alumni kluba, Ivona Labaš, Director of Strategic Development, ITS & Facilities, RIT Croatia i Tonći Vicelić, direktor Raiffeisen banke.

-Vjerovali ili ne, UNIDU Alumni klub nije neki novitet, on postoji već 10 godina, ali smo tek od lani krenuli s događanjima. Do lanjske godine smo imali nekih 50-ak članova, a sada brojimo 650. Djelatnosti kluba su nažalost naslonjene na dobrovoljni rad i odricanje vremena tek nekoliko djelatnica kluba. Imamo veliku potporu uprave tako da svaka naša ideja uz dobar entuzijazam radi dobre i pozitivne pomake. Mi obično na generalnoj probi promocije studenata nudimo studentima članstvo, koje je naravno dobrovoljno i besplatno. Onaj prvi pomak studenti rade na toj promociji, međutim teško ih je motivirati da dođu na sva događanja – govori nam Šuman Tolić dodavši kako je to jedan od razloga organizacije ovog panela i poziva gostiju iz drugih institucija kako bi studentima približili prednosti članstva i djelovanja unutar kluba.

-UNIDU Alumni klub je lani organizirao nekolicinu događanja, a jedno od njih je bio party upoznavanja gdje su se novi članovi imali prilike upoznati s ostatkom kluba. Drugo događanje koje bih istaknula je ono društveno korisno. Naime, Klub je organizirao akciju kupnje sadnica rogača te su članovi potom otišli na Pelješac gdje su te rogače i posadili. To smo uklopili u manifestaciju ‘Dani Peljeških podruma’ i time podržali i nju. Sav prihod od sadnica je bio namijenjen udruzi ‘Djeca Pelješca’ pa je cijela priča imala i humanitarnu notu. Inače članovi Alumni kluba imaju i beneficije poput popusta na edukacijske programe koje organizira Sveučilište, a i dobar je način da Sveučilište dođe u kontakt s bivšim studentima, što je vrlo važno za dobar imidž samog sveučilišta – poručila je Šuman Tolić.

Vjerojatno najzanimljiviji gost ovog panela bio je upravo Boris Vujčić, guverner HNB-a koji je studentima objasnio poveznicu koju Alumni klub predstavlja između svijeta obrazovanja i svijeta poslovanja.

-Alumni je sjajna tradicija koja povezuje bivše studente fakulteta sa samim fakultetom, ali i sadašnjim studentima. Od toga su obostrane koristi, bivši studenti imaju prilike okupiti se i imaju jednu vrstu ‘networka’, fakultet ima koristi od pomoći bivših studenata, a sadašnji studenti imaju priliku učiti od bivših studenata, jer jednog dana to će biti i njihovi poslodavci. Kada imamo tjedan karijera, imaju prilike čuti iz prve ruke što ih očekuje sutradan na tržištu rada, kakve kvalifikacije se traže i samim time donijeti bolje odluke o tome što da rade sa svojim obrazovanjem i karijerom. Studenti su danas imali prilike čuti što su Alumni, kako funkcioniraju, čemu služe, a odgovarao sam i na pitanja vezana uz njihove buduće karijere u polju financija – rekao nam je Vujčić. Dodao je kako je danas kod karijere najvažnija fleksibilnost.

-Treba nastojati biti što više fleksibilan, mislim da se promjene posla i zahtjevi koji se stavljaju pred zaposlenika sve brže mijenjaju, a što se brže mijenjaju, studenti jednostavno moraju biti svjesni da će morati mijenjati posao i nekoliko puta u svojoj karijeri te da svoje obrazovanje i svoja očekivanja moraju oblikovati na taj način da budu što fleksibilniji u svojim znanjima i ambicijama – zaključio je Vujčić.

Pročitajte još

OPREZNO POD DUBOM! Mnogi i dalje ignoriraju novu prometnu regulaciju

Dulist

Marita Kisić Kamić izložbom prikupila više od 1300 eura za Sigurnu kuću

Dulist

U Dubrovniku se održava 25. Europsko prvenstvo u parskom gou

Dulist