Kultura

Tjedan prepun predstava!

Tjedan prepun predstava!

Kazalište Marina Držića kraj veljače dočekuje s gostovanjem Kazališta Lutaka Zadar i dječjom predstavom “Mačak u čizmama”!

 
Poslastica za najmlađe i nezaboravna priča Charlesa Perraulta o dovitljivom prevarantskom mačku, koji skrbi o dobrobiti svoga gazde, ali prvenstveno brine o sebi samome. "Mačak u čizmama" u izvedbi kazališta Lutaka Zadar – predstava je kombinacija lutaka i žive glume.
 
Priča je svima poznata. Kad je umro stari mlinar, njegov najmlađi sin naslijedio je samo mačka. Ali kakvog mačka! Čudesni Mačak, koji govori, svog je gospodara za tren pretvorio u markiza od Karabasa. Seljake je za sitan novac nagovorio da kažu kralju kako je sva zemlja njegova, kao i dvorac u daljini. Čarobnicu je vješto nasamario i pretvorio je u miša, a za nagradu dobio je zanosnu mačku.
 
Redatelj Dražen Ferenčina složio je veselu i dinamičnu priču podijelivši predstavu u dvije faze – dio isključivo igran lutkama, te drugi dio sa zamaskiranim glumcima. Preporučeno: djeci od 3 do 10 godina starosti (nastarije za 4. razred osnovne škole)
 
"Mačak u čizmama" je na programu 25., 26. i 27. veljače u terminima 9h, 10:30h i 12h (iznimka je samo današnja predstava, 25. veljače, koja igra samo u 9h i u 10:30h).
 
Kraj tjedna je rezerviran za reprizne izvedbe komedije "Ne vrti se okolo gola golcata" . Napola gola supruga Klara i njen do grla zakopčani političar, gospar Melko, i ovaj tjedan će izmamiti osmijeh svojim bračnim prepirkama i političkim igrama na sceni Kazališta Marina Držića!
 
U salonu gospara zastupnika iz Grada, a u zagrebačkom stanu gdje je zbog dužnosti u Saboru preselio s obitelji, odvija se ova jednočinka koju je na dubrovački prilagodio gospar Miše Martinović. I imenima ih je učinio našom čeljadi. Zgodna Feydeauova jednočinka „Ne hodaj okolo gola“, odnosno na dubrovačkom, „Ne vrti se okolo gola golcata“ izvedena je prvi put 25. studenog 1911. u Kazalištu Femina.
 
U ovih stotinu godina otada gotovo da se ništa promijenilo nije – mentalitet ljudi ostao je isti, iste su igre oko političkih napredovanja, isti su „sukobi“ u bračnim odnosima… U svakom slučaju, Feydeauov komad izmamit će smijeh na licima, kroz zaplete i dijaloge između gospara zastupnika Melka i njegove nestašne supruge Klare, te posjetitelja u njihovom domu, a predizborno vrijeme u kojemu smo i sami „zatočeni“ dodatno pojačava osjećaj istovjetnosti godina kojima svjedočimo i onih u kojima je djelo napisano.
 
Glume: Branimir Vidić Flika, Glorija Šoletić, Hrvoje Sebastijan, Boris Matić i Edi Jertec.
 
“Ne vrti se okolo gola golcata” igra 01. i 02. ožujka u 19:30 sati

Pročitajte još

U SUBOTU U TEATAR! Alma Prica u sapunici ‘Španjolski komad’

Dulist

EVO ŠTO VAS ČEKA Zanimljiva gostovanja u Kazalištu Marina Držića

Dulist

U ZNANSTVENOJ KNJIŽNICI Predavanje o djelu Nikole Vitova Gučetića

Dulist