Hrvatska

TJEDAN DOBRIH VIJESTI Divjak: Ispunili smo uvjete, 2019. godine postajemo pridruženom članicom CERN-a

TJEDAN DOBRIH VIJESTI Divjak: Ispunili smo uvjete, 2019. godine postajemo pridruženom članicom CERN-a

Ovo je tjedan dobrih vijesti za hrvatsko obrazovanje i znanost, barem što se tiče međunarodne prepoznatljivosti. Naime, ovaj tjedan smo dobili vrlo pozitivno izvješće o obrazovnim reformama od strane Europske komisije, koja naše reforme naziva ambicioznim i na dobrom smo putu, a sada imam zadovoljstvo izvijestiti da je i Vijeće CERN-a potvrdilo da smo ispunili sva tri uvjeta za ulazak Hrvatske u najveći laboratorij na svijetu – rekla je ministrica znanosti i obrazovanja Blažena Divjak na izvanrednoj konferenciji za medije u Dubrovniku.

Hrvatska, naime, od 2019. godine postaje pridruženom članicom CERN-a. Godišnja članarina iznosi milijun švicarskih franaka, ali s obzirom na tržište od oko 500 milijuna eura godišnje koje nam se otvara i s obzirom na prilike za vrhunska istraživanja to, rekla je ministrica, nije veliki polog.

-Ovim se stvaraju potpuno nove prilike i za hrvatske znanstvenike, ali i za hrvatsku inovativnu industriju koja putem sudjelovanja u natječajima na CERN-u može bitno unaprijediti svoje inovacijske poslovne procese i imati priliku sudjelovati u natječajima vrijednosti od 500 milijuna eura godišnje – rekla je Divjak dodavši kako su neke naše tvrtke, poput Končara, već imale prilike sudjelovati u tome, a sada će za to imati priliku i brojni drugi, brojne manje i IT tvrtke ili pak Mate Rimac sa svojim baterijama.

-Tu je naravno i mogućnost sudjelovanja za naše znanstvenike i učitelje, a ovo je vrlo važan potez za popularizaciju znanosti. Sigurna sam da ćemo pripremiti sve za potpisivanje ugovora i iduća godina, 2019. je prva godina gdje ćemo biti pridruženi članovi CERN-a – rekla je ministrica Divjak.

Odgovorila je i na pitanje koja smo tri uvjet ispunili za pridruženo članstvo.
-Prije svega morali smo imati dovoljno znanstvenih kapaciteta da ima smisla da ulazimo u jednu tako veliku organizaciju. To se prvenstveno odnosilo na znanstvenike iz područja fizike, računarstva, informatike, inženjerstva općenito. Kad je misija CERN-a bila početkom svibnja u Hrvatskoj obišli su i sve naše institute i fakultete koji u tom smislu imaju vrlo značajne kapacitete. Drugi uvjet su industrijski kapaciteti, oni koji se odnose na inovativne industrije koje mogu sudjelovati i sa svojim novim, inovativnim rješenjima i u smislu razvoja u području novih materijala, općenito inženjerstva, informatike, različiti softverskih rješenja, pa i organizacije poslovnih procesa. S obzirom da država ulazi u najveći laboratorij na svijetu, važna je i politička volja, odnosno postajanje organizacija poput Ministarstva i Zaklade za znanost koji daju punu potporu ovakvim procesima. Ispunili smo sva tri uvjeta – rekla je ministrica u Dubrovniku

S obzirom da je godišnja članarina milijun švicarskih franaka, novinari su je pitalo je li to isplativo i što ćemo dobiti za te novce.
-Sigurno se isplati jer je to stvarno minimalna članarina za tržište od oko 500 milijuna eura godišnje. Izvješće Svjetskog ekonomskog forma govori da se države dijele na one koje će uhvatiti korak s četvrtom industrijskom revolucijom i na one koje neće. U ovom bi trenutku bila stvarno propast za Hrvatsku da ostanemo s krive strane ‘željezne zavjese’. Kad govorimo o inovativnosti i potencijalu gospodarstva trebamo držati korak sa strelovitim razvojem i tehnologija i potpuno nove industrije koja je trenutno u uzletu – zaključila je Divjak.

Pročitajte još

MILANOVIĆ SE ZAHVALIO GLASAČIMA ‘Do kraja ću se držati slova i duha hrvatskog Ustava’

Dulist

EUROPSKI SUD ODLUČIO Zaštita od klimatskih promjena – ljudsko pravo

Dulist

Zagrebačke plaće za 170 eura veće nego u ostatku Hrvatske

Dulist