Natrag
19.3.2019 20:17

facebook

twitter

google

rss

dulist

Tjaša Kalkan otkriva što se događa iza blještavila novih plaža i hotela

12.7.2018 @ 22:20 Dulist.hr Kultura
23;23

Podijelite:

U prostorijama Galerije Flora u četvrtak navečer je premijerno otvorena izložba mlade umjetnice Tjaše Kalkan pod nazivom ‘Sunset Beach’.

Tijekom kraćeg rezidencijskog boravka u Galeriji Flora, Tjaša Kalkan pripremila je projekt Sunset Beach, pet fotokolaža kojima glavnu ulogu preuzima grad i njegova transformacija u turističku meku. Tih pet kolaža svojevrstan su komentar okruženja Galerije Flora, rezultat šetnji i promatranja grada, spomenar njegovim promjenama. Na kolažima se pojavljuje detalj plaže s bagerom i ležaljkama, ulaz luksuznog hotela koji se neočekivano otvara prema netaknutom pejzažu, pogled na pučinu s uklopljenim bazenom ili pak komad mora u srazu prema ogromnom betonskom temelju nekog budućeg hotela. Na petom se fotokolažu kreće prema apsurdu, kombinirajući umnožene ljude koji rade selfije.

– Predivna je prilika biti u Dubrovniku i u određenom prostoru i vremenu napraviti novu izložbu. Najviše me inspirirao sam grad, a konkretno lokacija Lapada. Ideja je bila pogledati Lapad, odnosno Dubrovnik tako da vidimo što se događa iza blještavila novih plaža i hotela, na koji način turizam utječe na svoju okolinu iz perspektive nekog tko dolazi ‘izvana’- poručila je Kalkan.

Tjaša Kalkan je rođena 1987. u Travniku, BiH. Živi i radi u Zagrebu. Završila je MA studij fotografije na Akademiji dramske umjetnosti, te studij germanistike/francuskog jezika i književnosti na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Svoje je fotografske radove proteklih godina izlagala na sedam samostalnih i dvadesetak skupnih izložbi. 2017. osvaja Nagradu publike TH-nagrade za hrvatsku suvremenu umjetnost u MSU Zagreb te Nagradu RC Young European Art Award iz Beča. 2012. prima Posebnu nagradu za najboljeg mladog autora na festivalu Rovinj Photodays. Članica je HZSU i HDLU Zagreb.

 

Komentari

O autoru: Dulist.hr


Iz rubrike
   Impressum | Privatnost | Uvjeti
  © 2018 dulist d.o.o. Sva prava pridržana