Kultura

TIŠLJARIĆ O OSTATKU SEZONE ‘Bit će zanimljiva za domaću i stranu publiku’

TIŠLJARIĆ O OSTATKU SEZONE ‘Bit će zanimljiva za domaću i stranu publiku’

Drago mi je da ćemo nakon nekoliko godina, ponovno imati vlastitu produkciju za djecu i mlade. Isto tako mislim kako će sigurno jedan od umjetničkih vrhunaca biti Vojnovićev ‘Suton’ u režiji Ivice Boban

S nestrpljenjem se očekivao program nove sezone u Kazalištu Marina Držića. Naime, u 2019. godini u teatru je planirano sedam premijera, a prva se već odigrala 18. siječnja. Naime, predstavom ‘Ne plaćamo, ne plaćamo!’ Daria Foa u režiji Ivice Kunčevića, obilježeno je 50 godina umjetničkog rada dubrovačkog redatelja. Nakon slijede ‘Blizanke’, nastale prema motivima iz romana Ericha Kästnera u režiji Lee Anastazije Fleger, ‘Ne’mreš pobjeć od nedjelje’ Tene Štivičić u režiji Marine Pejnović, ‘Suton’ Iva Vojnovića u režiji Ivice Boban, ‘Adam i Eva’ Miroslava Krleže u režiji Helene Petković, ‘Alkestida’ prema Euripidu u prijevodu i autorskoj adaptaciji Lade Kaštelan i režiji Livije Pandur te ‘Bajka o baki Mokoš’ u režiji Srđane Šimunović.

7 premijera očekuje nas u novoj sezoni

Čuvanje dubrovačkog govora

— Mislim da će iduća sezona biti izrazito zanimljiva za domaću i stranu publiku. Vodili smo računa o tome da zadovoljimo široki raspon ukusa publike – riječi su kojima ravnatelj Kazališta Marina Držića Paolo Tišljarić opisuje nadolazeću sezonu. Smjernice na kojima se temelji repertoar, govori nam ravnatelj, postavljanje je i afirmacija klasične hrvatske i svjetske dramske književnosti u suradnji s brojnim hrvatskim i europskim umjetnicima svih generacija. Također ističe snažno poticanje stvaralaštva hrvatskih autora, ali i promoviranje vrhunaca suvremenog svjetskog teatra. Kao smjernicu svoga programa naglašava i čuvanje autohtonog dubrovačkog govora i postavljanje komada dramske baštine i suvremenih komada na dubrovačkom narječju. Razvoj kazališnog djelovanja kroz promicanje suradnje s drugim kazalištima, javnim ustanovama u kulturi i festivalima u zemlji i inozemstvu neizostavna je komponenta novosezonskog programa, govori Tišljarić.

Kako bismo u budućnosti mogli raditi kompleksnije produkcije, bit će nužno materijalno i kadrovski osvježiti posto­jeće kapacitete

— Drago mi je da ćemo nakon nekoliko godina, ponovno imati vlastitu produkciju za djecu i mlade. Isto tako mislim da će sigurno jedan od umjetničkih vrhunaca biti Vojnovićev ‘Suton’ u režiji Ivice Boban – ističe ravnatelj.

Od repriznih djela imat ćete priliku pogledati predstave kao što je ‘Ljubavnik’, koja će ponovno zaigrati na daskama našeg teatra 11. siječnja, zatim ‘Bjegunke’, ‘Skup’, ‘Na terapiji’, ‘Odjenuti gole’, ‘Glumice II kategorije’, ‘Pikova dama’ te ‘Posljedice’.

TIŠLJARIĆ O OSTATKU SEZONE ‘Bit će zanimljiva za domaću i stranu publiku’

Popunjavanje ansambla

Osim novih naslova te programa, dotaknuli smo se i pitanja tehnike u Kazalištu Marina Držića. Tišljarić ističe kako je kazalište ‘u tehničkom smislu, nažalost, prilično zapušteno’.

— Kako bismo u budućnosti mogli raditi kompleksnije produkcije, bit će nužno materijalno i kadrovski osvježiti postojeće kapacitete – poručuje Tišljarić. Što se tiče ansambla, tijekom njegovog se mandata mogu očekivati određene promjene.
— Za sada ćemo imati vanjske gostujuće glumce u novim produkcijama pa će se, nadam se, iskristalizirati neka nova imena koja bi se pridružila ansamblu. Mislim da je to najbolji način za popunjavanje ansambla – zaključuje Tišljarić.

TIŠLJARIĆ O OSTATKU SEZONE ‘Bit će zanimljiva za domaću i stranu publiku’

OSTATAK SIJEČNJA U TEATRU
23.01.2019. / srijeda / Ljubavnik
20:00 / Scena Bura / H. Pinter / r: Lawrence Kiiru
24.01.2019. / četvrtak / Festa od klapa 2019.
20:00 / Velika scena / koncert / Festa Dubrovnik
25.01.2019. / petak / Preobražaj
17:00 / Velika scena / F. Kafka / Hrvoje Korbar
25.01.2019. / petak / Preobražaj
19:30 / Velika scena / F. Kafka / Hrvoje Korbar
26.01.2019. / subota / Ukleti kraljević i čelični Henrik
17:00 / Scena Bursa / Braća Grimm / Aster Dubrovnik
26.01.2019. / subota / Preobražaj
19:30 / Velika scena / F. Kafka / Hrvoje Korbar
27.01.2019. / nedjelja / Ukleti kraljević i čelični Henrik
11:00 / Scena Bursa / Braća Grimm / Aster Dubrovnik
27.01.2019. / nedjelja / Ne plaćamo, ne plaćamo!
19:30 / Velika scena / D. Fo / r: Ivica Kunčević
29.01.2019. / utorak / Skup
19:30 / Scena Bursa / promocija knjige / Dom Marina Držića
30.01.2019. / srijeda / Orlando i Sveti Vlaho
19:30 / Foyer KMD / otvorenje izložbe / Festa Dubrovnik

Pročitajte još

NACIONALNA MANIFESTACIJA Obilježena 13. Noć knjige u Dubrovačkim knjižnicama

Dulist

U KUĆI BUKOVAC Prva ovogodišnja Art&Wine radionica

Dulist

[FOTO] ODRŽAN KVIZ O KULTNOM SERIJALU Tko zna najviše o ‘Gospodaru prstenova’?

Dulist