DuList IN

TIŠINA MOLIM Što smo mogli vidjeti trećeg dana festivala?

TIŠINA MOLIM Što smo mogli vidjeti trećeg dana festivala?

U kinu Visia u ponedjeljak navečer prikazana je dubrovačka premijera prve epizode serije Knightfall, povijesnog spektakla History Channela.

Dubrovnik u seriji glumi Akru, grad u kojem se odvija velika križarska bitka. Brojni Dubrovčani sudjelovali su u snimanju ovog projekta 2016. godine, što kao statisti, što kao filmski djelatnici, od kojih su se neki jučer pronašli i u publici.

Istog dana, u Saloči od zrcala, dramaturginja i sociologinja Sanja Kovačević predstavila je svoju knjigu ‘Kvalitetne TV serije: Milenijsko doba ekrana’, obavezno štivo za sve ljubitelje serija poput Sopranosa, Žice, Breaking Bad itd. U sklopu festivala održana je i orijentacijska utrka za srednjoškolce, koji su morali tragati za filmskim motivima po ulicama Grada.

Utorak nam donosi još zanimljivog programa za sve generacije. U Umjetničkoj školi Luke Sorkočevića (slikarski odjel), srednjoškolci će sudjelovati u radionici izrade filmskih plakata, koje će prezentirati u Lazaretima, u petak u 17 sati. lađa Lazareta od danas postaje Kino Kavana, mjesto na kojem će se, kao nekada u kinima, u opuštenoj atmosferi, uz jeftino piće i koji (besplatan) zalogaj, gledati i naglas komentirati filmovi snimljeni u Dubrovniku.

Prvi na redu je Princ iz Arkadije, u 20 sati, prvi zvučni film snimljen u Hrvatskoj 1932. godine. Ova romantična drama bila je veliki austrijsko-njemački hit, a glavne uloge pripale su Willyu Forstu, tada jednoj od najvećih zvijezda njemačkog govornog područja, te Liane Haid, često nazivanom ‘prvom austrijskom filmskom zvijezdom’.

U istoj lađi, danas od 18 sati pa sve do završetka festivala, moći ćete pogledati izložbu nazvanu ‘Gdje si bio kad se snimalo’. Radi se o fotografijama scena iz raznih filmova snimljenih u Dubrovniku na kojima se pojavljuju statisti iz Grada. Scene su iz filmova snimljenih u periodu od šezdesetih pa do danas, pa je moguće da osim sebe i svojih prijatelja, na fotografijama prepoznate i roditelje ili možda čak baku ili djeda.

Izložba je zamišljena kao interaktivna – ako nekoga prepoznate, slobodno upotrijebite crveni marker i napišite o kome se radi.

Više informacija o manifestaciji i rasporedu ovogodišnjeg izdanja možete pronaći na službenoj stranici festivala Tišina Molim.

Pročitajte još

Ante Jonjić osvojio dva zlata na međunarodnom natjecanju u Crnoj Gori

Dulist

[VIDEO] PRVA LJUBAV, PRVA BOL Poslušajte novu pjesmu Domenice

Dulist

PROŠLO LJETO IM JE BILO NEZABORAVNO David Beckham supruzi Victoriji čestitao 50. rođendan fotografijom s Lopuda

Dulist